Με την πρέπουσα αρχιερατική μεγαλοσύνη και με απαράμιλλη θρησκευτική λαμπρότητα και κατάνυξη όπως αρμόζει σε μια τέτοια μέρα γιορτάστηκε η γέννηση του Χριστού στον Πατριαρχικό Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι χοροστατούντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β, ο όποιος τέλεσε την Αρχιερατική θεία Λειτουργία συλλειτουργώντας  μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μέμφιδος Νικοδήμου και Βαβυλώνος Θεοδώρου και συμπροσευχούμενου του Μητροπολίτη Ερμουπόλεος Νικολάου.

Ο Ναός ήταν στολισμένος με κατακόκκινα Αλεξανδρινά απ΄άκρη σ΄άκρη, και όλα μέσα στον Ιερό χώρο είχαν την δική τους ομορφιά και χάρη. Τα κεριά δεξιά και αριστερά της εισόδου εξέπεμπαν ένα φώς κίτρινο, ζεστό και μυστηριακό που ζέσταινε τα πρόσωπα και βοηθούσε τις καρδιές να ανοίξουν. Και αυτό φαινόταν στο βλέμμα και την έκφραση των ανθρώπων όταν πλησίαζαν για να ανάψουν το κερί τους και να προσκυνήσουν την εικόνα.  

Οι πολυέλαιοι όλοι αναμμένοι την μεγάλη αυτή μέρα γυάλιζαν με το φως τους το  ξυλόγλυπτο τέμπλο και ζωντάνευαν τα χρώματα από τις μοναδικής αισθητικής και σπανιότητας εικόνες του.

Ο Ναός κατάμεστος από κόσμο που προσήλθε να βιώσει το χαρούμενο άγγελμα της γέννησης του Θεανθρώπου και να λάβει την ευλογία του Μακαριώτατου Πατριάρχη.

Την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία  τίμησαν με την παρουσία τους, στηρίζοντας επί της ουσίας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχη εξέχοντα μέλη της Αιγυπτιακής ανώτατης κρατικής διοίκησης. Παρέστησαν μεταξύ άλλων  ο κ. Αμπντελράντυ  Αΐουελ εκπρόσωπος του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Πρόεδρος της Διοικητικής περιοχής του Καΐρου κ. Χάλεντ Αμπντελααλ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου εσωτερικών κ. Γιάσερ Αμπντελμαμπούντ, ο εκπρόσωπος του Ιερού Άζχαρ Dr. Μοχάμεντ  Αλ Αμίρ.

Ο Πατριάρχης αφού τους ευχαρίστησε θερμά που τίμησαν με την παρουσία τους την Θεία Λειτουργεία των Χριστουγέννων  τους προσέφερε μαζί με τις ευχές του ένα αναμνηστικό δώρο.

Στην Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Όμηρος Μαυρομάτης, η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Ολγα Τζωρτζάτου , η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου o κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα. Βάσω Γαζή.

Σημαντική ήταν η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων του Καΐρου οι οποίοι με υποδειγματικό τρόπο τήρησαν την τάξη και απέδωσαν τιμές κατά την διάρκεια της τελετής. Συνοδεύονταν από τον Αρχηγό του Προσκοπικού Συστήματος κ. Γιάννη Μελαχροινούδη και από τον Υπαρχηγό κ. Χρήστο Αντωνίου.

Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ. κ. Γιάννης Κούντριας και οι Αραβόφωνοι ψάλτες  κ.κ. Τόνυ Ατάλα και Ηλίας Σεμάν

«Θέλω να υψώσουμε τα χέρια μας και να πούμε Δόξα σοι ο Θεός. Είμαστε όλοι μαζί εδώ και έχουμε το πολυτιμότερο δώρο  που είναι η υγεία μας . Και βρισκόμαστε σήμερα στο σπίτι του Θεού και όλοι μαζί κηρύσσουμε την ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών από την Ελληνική Πατριαρχική Μονή μας.» Με αυτά τα λόγια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ξεκίνησε τον λόγο του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και συνέχισε λέγοντας ότι σε αυτή την τελετή δεν είμαστε μόνοι. Είναι κοντά μας οι εκπρόσωποι του ευλογημένου αυτού κράτους της Αιγύπτου και προεξάρχει ο εκπρόσωπος του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Είναι εδώ είπε οι φίλες χώρες παρόντες σήμερα δια τον Πρέσβεων η Ελλάδα μας και η Κύπρος . Και όλοι μαζί στη ευλογημένη θάλασσα της Μεσογείου. Με τα σύνορα η κάθε χώρα αλλά με τις καρδιές γεμάτες από αγάπη.

Δείτε τον λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου

Μετά το πέρας της Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στην Αίθουσα του Θρόνου και συνομιλία του Πατριάρχη με τους παριστάμενους. Ιδιαίτερα συγκινησιακή στιγμή όταν ο Πατριάρχης έψαλε τα κάλαντα παρακινώντας όλους να τον ακολουθήσουν. Μια επίσης συγκινητική στιγμή όταν ο Αραβόφωνος Λιβανέζος ψάλτης Ηλίας Σεμάν δώρισε στον Μακαριώτατο την εικόνα του «Άξιον Εστίν» αγιογραφημένη από τον ίδιο με ιδιόχειρη αφιέρωση στο πίσω μέρος.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ψέλνει τα κάλαντα των Χριστουγέννων στην Αίθουσα του Θρόνου

Το εορταστικό Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της ημέρας δεν τελείωσε όμως στο σημείο αυτό. Είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι επίσημη εθιμοτυπική επίσκεψη του Πατριάρχη της Κόπτικης εκκλησίας Θεοδώρου Β συνοδευόμενος από πολυπληθή ομάδα ιερέων. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος τον περίμενε τον καλωσόρισε εγκάρδια και οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στον Ιερό Ναό για να ανταλλάξουν ευχές για τις άγιες μέρες αλλά και να διαβεβαιώσουν ο ένας τον άλλον για το γεγονός όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας είμαστε μια Εκκλησία και μία οικογένεια. Στην συνέχεια του χάρισε ένα θυμιατό και ένα ημερολόγιο στην αραβική γλώσσα αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αγιότατος Πατριάρχης Θεόδωρος ο οποίος ευχαρίστησε  τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και τόνισε η γέννηση του Χριστού μας διδάσκει την αγάπη και τη χαρά. Αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια για την Διακονία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής που όπως είπε την εκτιμάει πολύ και χαίρεται ιδιαίτερα για τις προσπάθειες του σε όλη την Αφρικανική ήπειρο. Και του προσέφερε ένα έργο τέχνης που συνδυάζει την αγία οικογένεια, την αρχαία ιστορία της Αιγύπτου και το αιώνιο ποτάμι τον Νείλο.

Αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον των Αιγυπτιακών τηλεοπτικών, ηλεκτονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης  που καθ΄ολη την διάρκεια της εορταστικής ημέρας λάμβαναν πλάνα και φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργεία αλλά και από την συνάντηση των δύο Πατριαρχών.  

Δείτε τον λόγο του Πατριάρχη Θεόδωρου πρός τον Πατριάρχη των Κοπτών

Δείτε τον λόγο του Αγιότατου Πατριάρχη των Κοπτών προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Δείτε εικόνες από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και από την συνάντηση των δύο Πατριαρχών

Δείτε εικόνες από την συνάντηση των δύο Προκαθήμενων

Αρέσει σε %d bloggers: