Ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε επίσκεψή αστραπή που πραγματοποίησεστο Σάρμ Ελ Σέιχ και διάρκεσε τρείς ώρες, έθεσε τις βάσεις και ενημέρωσε τους συνέδρους της Παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα COP 27 για τις προθέσεις της Αμερικής αναφορικά με την μείωση των ρίπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και απειλούν το μέλλον και την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν  ανακοίνωσε την πρόθεση, αλλά και την δέσμευση  της Αμερικής, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη στην μείωση των ρίπων  κατά 40% έως το 2030. Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι το πακέτο μέτρων, ύψους 370 δισ. δολαρίων, που ψήφισε το Κογκρέσο το καλοκαίρι, αποτελεί αλλαγή παραδείγματος στη στάση των ΗΠΑ, η οποία θα έχει θετική επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο. «Τα επιτεύγματα της καινοτομίας και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των καθαρών τεχνολογιών θα είναι διαθέσιμα σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, επιταχύνοντας την εγκατάλειψη του άνθρακα πέρα από τα σύνορά μας», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν.

Σημαντική καμπή της Αμερικάνικης πολιτικής για το κλίμα είναι και η ανάγκη που εξέφρασε ο Αμερικάνος Πρόεδρος στην ομιλία του στο Σάρμ Ελ Σέιχ ζητώντας επί της ουσίας για ακόμα μια φορά συγγνώμη για την τετραετή αμερικανική απουσία από την παγκόσμια  συστραύτεση για το κλίμα.

Χρησιμοποίησε όρους όπως «κλιματική κόλαση» σε περίπτωση που δεν αναληφθεί δράση. «Η καλή πολιτική για το κλίμα είναι καλή οικονομική πολιτική», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο μέτρων για την ενεργειακή μετάβαση και εξοικονόμηση ενισχύει τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Μένει να δούμε αν η Αμερικάνικη πολιτική θα έχει συνέχεια με δεδομένο ότι ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τράμπ είχε αποσύρει την Αμερική από την προηγούμενη  διάσκεψη για το κλίμα που είχε πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, αρνούμενος να αναλάβει τις υποχρεώσεις, αλλά και τα οικονομικά βάρη μια τέτοιας μετάβασης.