Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 21.11.2022
21/11/2022
Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη του Καΐρου
21/11/2022
Show all

“Πικρές Μνήμες” Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και Μικρασιατική Καταστροφή. Μια ομιλία του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου

Μισό αιώνα πριν, στις 26 Νοεμβρίου 1972 στις 19.30,  παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Κέντρο Καϊρου η παμπαροικιακή τιμητική εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Πολεμιστών και της Ελληνικής παροικίας του Καϊρου, για την πεντηκονταετηρίδα της εθνικής πληγής, της Μικρασιατικής καταστροφής με τίτλο «ΠΙΚΡΕΣ ΜΝΗΜΕΣ».

Πενήντα χρόνια μετά, θα τιμηθεί η εκατονταετηρίδα από την Μικρασιατική καταστροφή σε μια εκδήλωση με τον ίδιο τίτλο, την ίδια ημερομηνία και ώρα, στον ίδιο τόπο, από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου.

Στην  ομιλία του , ο διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. , Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος,  θα παρουσιάσει ένα χρονικό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή , εστιάζοντας στον αντίκτυπο που είχε στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, ενώ θα προβληθούν ντοκουμέντα της εποχής καθώς και σχετικά δημοσιεύματα του Αιγυπτιώτικου τύπου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου και Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού. Μετά το πέρας της δε, θα διατεθεί δωρεάν στο κοινό , η νέα ελληνική έκδοση του βιβλίου του Ρουμάνου Ελληνιστή, Καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, κ.   Tudor Dinu“ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΖΩΗΣ, Μικρά Ασία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ρουμανία», ένα οδοιπορικό στην πολύπαθη και συγκλονιστική ιστορία της μικρασιάτικης οικογένειας της χορηγού μας, κ. Αικατερίνης Σοφιανού. Διατρέχοντας το βιβλίο αυτό, στην έκδοση του στα Ελληνικά, ο αναγνώστης προτρέπεται να ακολουθήσει δύο μονοπάτια: τη σύγχρονη ιστορία ενός ολόκληρου γεωγραφικού χώρου καθώς και μία υποδειγματική προσωπικότητα του οικονομικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι των καιρών μας.

Αρέσει σε %d bloggers: