Χαρμόσυνη και πανηγυρική η πρώτη μέρα του χρόνου στις Εκκλησίες του Καΐρου με τα μέλη της παροικίας να συγκεντρώνονται στους Ιερούς Ναούς για να λάβουν την ευλογία των ιερέων για την αρχή του έτους αλλά και να συμμετάσχουν στο έθιμο της κοπής της Βασιλόπιττας που πραγματοποιείται μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

Στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης την πρώτη Λειτουργία του 2023 τέλεσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος  μετά του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ και του πατρός Παναγιώτη Σουλιμιώτη, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Στον λόγο του ο π. Στέφανος απηύθυνε παράκληση προς τον πανάγαθο Θεό να έχουμε όλοι για την νέα χρονιά πνευματικούς καρπούς στην προσωπική μας ζωή. Τον παρακαλούμε είπε  να έχουμε υγεία στο σώμα και στην ψυχή μας  και να  εναρμονίσουμε την ζωής μας σύμφωνα με το θέλημά του Κυρίου.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου.

Κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας ο π. Στέφανος αλλά και Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ευχήθηκαν σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και χαρά. Τυχερή της χρονιάς ήταν η Κοινοτική υπάλληλος κα Άννα Ποντικίδου η οποία κέρδισε φλουρί και έλαβε από τον π. Στέφανο μια καλαίσθητη εικόνα της Παναγίας.

Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη

Αρχιερατική η Θεία Λειτουργία  και η Δοξολογία για την αρχή του νέου έτους στον Ιερό Ναό της  Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος μετά των κληρικών του Ιερού Ναού. Πλήθος κόσμου από το Αραβόφωνο ποίμνιο είχε κατακλύσει την Εκκλησία  για την πρώτη Λειτουργία του νέου έτους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος στον λόγο ευχήθηκε σε όλους να ατενίσουν την νέα χρονιά με ελπίδα και πίστη και να έρθουμε όπως είπε χαρακτηριστικά με τις πράξεις της ζωής μας ακόμα πιο κοντά στο θέλημα του Θεού.

Στην συνέχεια κατά την παράδοση όλοι οι πιστοί συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Δεσπότη ο οποίος έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα και ευχήθηκε σε όλους υγεία και χαρά για την νέα χρονιά.

Στην γιορτινή ημέρα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος του Ιερού Ναού και  Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, ο κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ.

(Φωτογραφίες Ζαχαρίας Φούμελης)

Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Κατανυκτική η πρώτη Θεία Λειτουργία για το 2023 στην Ροτόντα της Ανατολής, την  Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος μετά των πατέρων της Μονής. Αφού μετέφερε προς τους πιστούς τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, τόνισε ότι είναι μεγάλη ευλογία για όλους μας όταν βλέπουμε την μορφή του Χριστού στα πρόσωπα πιστών από πολλές χώρες που είναι όπως είπε σήμερα κοντά μας. Και αυτό το σμάρι των ψυχών δίνει το μήνυμα ότι ο Χριστός ενώνει όλους τους ανθρώπους μέσα από τον Λόγο Του αλλά και μέσα από την Θεία Κοινωνία. Στην συνέχεια όλοι οδηγήθηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου όπου κατά το έθιμο ο π. Δαμασκηνός έκοψε για το καλό της χρονιάς η Βασιλόπιτα της Μονής. Ο Καθηγούμενος ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους χρόνια πολλά και δημιουργικά με υγεία και χαρά. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κα Βάσω Γαζή  Επίτροπο της Μονής και  Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου για την αδιάλειπτη και ανιδιοτελή προσφορά της προς το Μοναστήρι και της ευχήθηκε από καρδιάς χρόνια πολλά και για την ονομαστική της εορτή. Στην εορταστική ημέρα παρέστη μεταξύ άλλων η Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κα Μαρία Κεχρή. 

(Φωτογραφίες Rafail Sadawi)

Αρέσει σε %d bloggers: