Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου έδωσε από την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στον περσινό Αγιασμό των Ελληνικών Σχολείων στην Ηλιούπολη το ξεχωριστό στίγμα της προσωπικότητάς της λέγοντας τότε χαρακτηριστικά: «…σας διαβεβαιώ ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας και στέκει αρωγός στις προσπάθειές σας. Θα ήθελα επίσης να ξέρετε ότι η πόρτα του Προξενείου θα είναι πάντα ανοιχτή σε όλους σας για ό,τι χρειαστεί».
Πέρασαν τέσσερις μήνες που είναι στο νέο της πόστο και τα πρώτα της αυτά λόγια όχι μόνο δεν ξεθώριασαν ως μια διπλωματική αναγκαιότητα φιλοφρονήσεως για την Ελληνική Κοινότητα της νέας εργασιακής της περιφέρειας, αλλά δυνάμωσαν και απέκτησαν περαιτέρω ερείσματα στην Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.
Σε όλες τις συναντήσεις της με το Προεδρείο της Ε.Κ.Κ., αλλά και με όλους τους φορείς της Παροικίας η κα Χασιρτζόγλου προέτασσε τους τέσσερις αυτούς μήνες χωρίς δεύτερη σκέψη και με ένα εγγενές και αξιοσημείωτο πάθος, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της θεσμικής της ιδιότητας για την άμβλυνση των όποιον δυσκολιών στα θέματα της Παροικίας.
Τελευταία παράδειγμα η συμμετοχή της στις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου που όταν διαπίστωσε ότι η απαιτούμενη απαρτία δεν θα εξασφαλιστεί με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί ο οικονομικός απολογισμός, και να ακυρωθούν οι εκλογές, προσφέρθηκε να απευθύνει η ίδια, με την θεσμικής της ιδιότητα μια πρόσκληση προς τα μέλη Παροικίας για να συζητηθούν από κοινού τα προβλήματα του Ομίλου και να προταθούν λύσεις για να μην απειληθεί όπως είπε, στο παρόν ή στο μέλλον αυτό το «διαμάντι» της Ελληνικής Παροικίας. Λίγα λόγια και «σταράτα» από μια δημόσια λειτουργό που κατανοεί πλήρως την δυναμική και την αναγκαιότητα του κοινοτικού «εμείς».
Συναντηθήκαμε στο γραφείο της στο Προξενείο ως μια πρώτη επαφή γνωριμίας, αλλά και για να καταγράψουμε επίσης με τα δικά της λόγια τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη εγγραφή των Παροίκων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας που έχει ήδη ξεκινήσει και έχει πέραν των άλλων ωφελημάτων και την τελική διαμόρφωση και των εκλογικών καταλόγων για τις επόμενες εκλογές.
«Καλούμε όλα τα μέλη της Παροικίας που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων Ελλήνων να έρθουν στο Προξενείο και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσα από τα συστήματά της υπηρεσίας με την αρωγή φυσικά του προσωπικού μας. Με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρώσουν άμεσα και με ασφάλεια το εκλογικό τους δικαίωμα για την συμμετοχή τους στις προσεχείς εκλογές του 2023. Θα ήθελα να ενημερώσω τους Έλληνες Πάροικους ότι τα κριτήρια για την εγγραφή τους εκλογικούς καταλόγους είναι τα εξής:
Θα πρέπει να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
Ένα πολύ σημαντικό σημείο επίσης που θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλα τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας είναι ότι με την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας που πλέον είναι εφικτή και με το Αιγυπτιακό τους κινητό τηλέφωνο ως μέσο ταυτοποίησης, θα έχουν άμεση πρόσβαση στην πλατφόρμα gov.gr με όλα τα γνωστά ωφελήματα από την διαδικτυακή επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας.
Και να πω εδώ ένα μικρό παράδειγμα μεταξύ πολλών άλλων. Θα μπορούν όλοι πλέον να κάνουν με ένα κλικ από τον υπολογιστή τους το γνήσιο της υπογραφής τους και να μην χρειάζεται να έρθουν στο Προξενείο και να επιβαρυνθούν με το υψηλότατο κόστος που επιβάλει η Προξενική διατίμηση.»
Ρωτήσαμε στην συνέχεια την κα Χασιρτζόγλου για την πορείας της διαδικασία πέρα από την συλλογή των αιτημάτων από το Προξενείο και μας απάντησε ότι: «Τα αιτήματα στην τελική φάση της διαδικασίας θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας και όσοι Πάροικοι τηρούν τα κριτήρια με βάση τον έλεγχο θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε, ότι μένει να αποφασιστεί από την Ελληνική Πολιτεία αν ο αριθμός των τελικώς εγγεγραμμένων αποδήμων ψηφοφόρων συνιστά την δημιουργία εκλογικού τμήματος στο Κάιρο. Αν δηλαδή η προσέλευση και η εγγραφή στους καταλόγους είναι χαμηλή με βάση τα κριτήρια του Υπουργείου Εσωτερικών τότε πιθανότατα δεν θα δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα.»
Την ρωτήσαμε για τα χρονικά περιθώρια που μπορεί κάποιος Πάροικος να υποβάλλει την αίτησή του και μας απάντησε αστειευόμενη ότι το γοργόν και χάριν έχει. «Θα ήταν συνετό όμως να μην υποβάλλουν την αίτησή τους οι Έλληνες Πάροικοι την τελευταία στιγμή με την προκήρυξη δηλαδή των εκλογών από τον Πρωθυπουργό. Αυτό θα δημιουργήσει όπως καταλαβαίνεται μια επιπρόσθετη δυσχέρειά στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι επιφορτισμένο μεταξύ άλλων και με τον έλεγχο όλων των δικαιολογητικών για την τελική εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους.»
Αφού καλύψαμε εκτενώς το θέμα των εκλογικών καταλόγων και καταγράψαμε την αμέριστη αρωγή της σε όλες τις διαδικασίες, την ρωτήσαμε και για το ακανθώδες ζήτημα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Προξενείο της Ελλάδας στο Κάιρο. «Έχετε απόλυτο δίκιο. Η τηλεφωνική επικοινωνία με το Ελληνικό Προξενείο στο Κάιρο βασίζεται μόνο σε τρείς τηλεφωνικές γραμμές. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου διαπίστωσα το μεγάλο πρόβλημα της επικοινωνίας και απευθύνθηκα αρμοδίως στον τηλεφωνικό μας πάροχο για την άμεση επέκταση του δικτύου. Η απάντηση δυστυχώς που έλαβα ήταν ότι η κτηριακή υποδομή δεν δύναται να υποστηρίξει την περαιτέρω επέκταση του τηλεφωνικού δικτύου. Αυτό είναι ιδιαιτέρως λυπηρό γιατί μας βάζει σε σκέψεις λόγω και άλλων θεμάτων φυσικά για την πιθανή μετεγκατάσταση του Προξενείου. Μέχρι όμως να παρθεί η τελική απόφαση για να λυθεί οριστικά αυτό το ζήτημα προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο δυνατόν.
Απαντούμε εγγράφως το αργότερο σε 24 ώρες σε όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Προξενείου και φροντίζουμε για την ταχύτατη διεκπεραίωση τους.
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με την κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο. Της ευχηθήκαμε καλή και γόνιμη συνέχεια στην νέα της θέση και την ευχαριστήσαμε για την συνομιλία, αλλά και για την ουσιαστική συμπαράσταση της σε όλα τα θέματα της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου.