Το διήμερο των Ελληνικών παρουσιάσεων στην 54η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καϊρου, έκλεισε αφήνοντας σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις για την συνολική διοργάνωση, την προβολή των εκδόσεων, αλλά και για την παρουσίαση δύο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών.
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε σε κεντρική αίθουσα της 54ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, το έργο του «Αλεξανδρινού» πλέον συγγραφέα και δημοσιογράφου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Παράρτημα Αλεξάνδρειας που έχει και την συνολική ευθύνη της διοργάνωσης όσον αφορά την προβολή και προώθηση του Ελληνικού βιβλίου στην Αιγυπτιακή και διεθνή αγορά μέσα από το περίπτερο της πατρίδας μας.
Η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Παράρτημα Αλεξάνδρειας, κα. Σταυρούλα Σπανούδη αφού πρώτα καλωσόρισε τους παρευρισκομένους μας εισήγαγε στο πνεύμα των έργων του συγγραφέα κυρίως μέσω του βιβλίου με τον τίτλο «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» των εκδόσεων «Καλειδοσκόπιο». Ένα έργο που φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία με εξαιρετική επιτυχία σε μαθητές, παιδιά και ενήλικες και ήταν προτεινόμενο και για το Κρατικό Βραβείο 2013.
Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο τιμώμενο συγγραφέα κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα βιβλία του τα οποία παρουσίασε ως σημαντικούς και απαραίτητους σταθμούς στη συγγραφική του διαδομή.
Μίλησε από στήθους και αναφερόμενος σε χαρακτηριστικές στιγμές της πολύχρονης και αδιάλειπτης πορείας του, συμπύκνωσε στον λόγο του την σπίθα της καρδιάς του και την πηγή της έμπνευσής που όπως είπε χαρακτηριστικά είναι η βαθιά υπαρξιακή του ανάγκη να εισδύει στα κατάβαθα της συνειδήσεως, να ανασύρει και να μετουσιώνει σε Λόγο τα συγκρουσιακά στοιχεία του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο δεινός μεταφραστής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Ραούφ Χάλεντ με εξαιρετική γνώση των Ελληνικών απέδωσε με κατανοητό τρόπο την ομιλία του συγγραφέα δημιουργώντας στο ακροατήριο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους αιγυπτιακών εφημερίδων και από τους παρευρισκόμενους με τον κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλο να απαντά σε όλους, εισερχόμενος μάλιστα και σε θέματα που άπτονταν της προσωπικής του ζωής. Μια μίξη του παρελθόντος με το παρόν της συγγραφικής του πορείας και των ερεθισμάτων που του δημιουργούσαν την έμπνευση να γράφει, αποτέλεσαν τα γόνιμα ερεθίσματα για περαιτέρω διάλογο με το κοινό.
Ιδιαίτερη στιγμή που ένθουσίασε τους Αιγύπτιους παρίστάμενους ήταν όταν ο κ. Χαλιακόπουλος ανέφερε πως την Αίγυπτο την θεωρεί δεύτερη πατρίδα του και μάλιστα μας εκμυστηρεύτηκε ότι η Αλεξάνδρεια στην οποία ζει και εργάζεται τους τελευταίους μήνες, αποτελούσε αγαπημένο σημείο αναφοράς της παιδικής του ηλικία με τις ιστορίες και της διηγήσεις της οικογένειάς του να δυναμιτίζουν την φαντασία του.
Επίσης καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, προβαλλόταν βίντεο με τις σημαντικές στιγμές της ζωής και του έργου του συγγραφέα το οποίο σκηνοθέτησε ο κ. Αιμίλιος Πέτρου και επιμελήθηκε η κα Ελίζα Αλεξανδρίδου.
Στο τέλος ο συγγραφέας ευχαρίστησε τον κόσμο, την Διευθύντρια κα. Σταυρούλα Σπανούδη, τον μεταφραστή κ. Ραούφ Χάλεντ, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Διευθυντή της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου κ. Γεώργιο Κοκορέλη, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, ενθυμούμενος όπως μας είπε χαρακτηριστικά, ότι ήταν ο πρώτος καθηγητής που τον καλωσόρισε το 2022, όταν επισκέφθηκε τα σχολεία της Αιγύπτου για να παρουσιάσει στους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων τα βιβλία του, πριν από δέκα μήνες.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο συγγραφέας παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Αλ Ντοστούρ κ. Χάλεντ Χάμαντ.