Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα εορτασμού της Ελληνικής γλώσσας και η επιλογή αυτή, αναμφισβήτητα αντανακλά την έμπρακτη αναγνώριση, της οικουμενικής περπατησιάς της γλώσσας μας, στο διάβα του ιστορικού χρόνου.
Σε όλες τις χώρες που χτυπάει η καρδιά του απόδημου Ελληνισμού διοργανώνονται αυτή την ημέρα γιορτινές εκδηλώσεις με τραγούδια, χορούς και με λέξεις πολλές Ελληνικές που μαγεύουν όχι μόνο μόνο τις καρδιές και τα στόματα των αποδήμων Ελλήνων που τις λένε αλλά και των ξένων που τις ακούνε νιώθοντας μέσα από το ηχόχρωμα της γλώσσας τον Ελληνικό παλμό της ψυχής μας.
Μια τέτοια θαυμαστή βραδιά ζήσαμε και στο Κάιρο την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου σε μια μοναδική εκδήλωση που διοργάνωσε στον Greek Campus, η Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο σε αγαστή συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.
Λίγες στιγμές πριν η εκδήλωση αρχίσει
Από νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν κεκλεισμένων των θυρών οι πυρετώδεις προετοιμασίες και οι πρόβες στο χώρο της εκδήλωσης. Ό καθένας στο πόστο του συγκεντρωμένος, φρόντιζε για τις λεπτομέρειες τις τελευταίας στιγμής.
Η κα Γεωργία Γροζτίδου καθηγήτρια της Αμπετείου πίσω από τον κομπιούτερ να ελέγχει τις όποιες αστοχίες της προβολής που θα ακολουθούσε, την μικροφωνική εγκατάσταση, τον προτζέκτορα και άλλα πολλά μαζί με την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρια και τον κ. Χρίστο Παπαδόπουλο διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου. Δίπλα τους οι δύο μαθήτριες της Αμπετείου υπό την δυνατή μουσική του Μίκη Θεοδωράκη τραγουδούσαν το κομμάτι του Οδυσσέα Ελύτη που θα παρουσίαζαν σε λίγο, με την φλογερή καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Θεόδωρου Τσιλιμώκου, και του διευθυντή της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργου Κοκορέλη. Στην άλλη μεριά της αίθουσας, ο κ Βασίλης Μπακούρος και η κα Διαμαντίδου Μαργαρίτα άκουγαν με χαμόγελο και παιδαγωγική κατανόηση για πολλοστή φορά τα ποιήματα που θα απήγγειλαν σε λίγη ώρα οι μαθητές της Αμπετείου και προσπαθούσαν να τους χαλαρώσουν, πράγμα δύσκολο γιατί δεν σταματούσαν να προβάρουν τα λόγια τους και την γενικότερη σκηνική τους παρουσία, έχοντας προφανώς αποφασίσει να καταπλήξουνε τα πλήθη.
Οι μικροί μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής εμφανώς πιο χαλαροί, παρέα με την ακλόνητη αυτοπεποίθηση της ηλικίας τους απολάμβαναν τα παιχνίδια και τα παιδικά τους πειράγματα σε άλλη μεριά της αίθουσας με την δασκάλα τους κα Λεμονιά Μπουλά, και τον διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλη Λάγιο περιμένοντας απλά την σειρά τους για να εμφανιστούν και να πουν το δικό τους κομμάτι στην γιορτή. «Ο παππούς μου πήγαινε σε αυτό το σχολείο» είπε με περηφάνια η Μαρία Φοντριέ πυροδοτώντας νέες συζητήσεις με την δασκάλα και τους συμμαθητές της για την παλιά Αχιλλοπούλειο και την Ξενάκειο Σχολή που στεγάζονταν στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα που η μικρή Μαρία βρισκόταν σήμερα.
Τέλος σε ρόλο γενικών καθηκόντων ο κ. Ηλίας Γαλάνης και η κα Ιωάννα Κακαλίδη, από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας μας, έλεγχαν τα πάντα για ακόμα μια φορά και στην συνέχεια τα έλεγχαν πάλι.
Τα εδέσματα, τα μικρόφωνα , τις κάμερες, την εθιμοτυπία, και γενικότερα την ροή την γιορτινής ημέρας που έμελλε να αρχίσει πλέον σε λίγα λεπτά .
Η γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας αρχίζει
Στις έξι ακριβώς το απόγευμα η πόρτες άνοιξαν και δεκάδες κόσμου κατέκλυσαν την αίθουσα του Greek Campus. Ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και οικοδεσπότης της εκδήλωσης πήρε την θέση του δίπλα στην κα Πόλυ Ιωάννου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, στην Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κας Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ, στον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ, στον Προέδρου του Τμήματος Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ Δρ. Τάρεκ Ραντουάν, τον Πρόεδρο του Τμήματος Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Δρ Χεσάμ Ντερουίς, στον Αν. Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αΐν Σάμς Δρ. Τάρεκ Μανσούρ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Ηλία Γαλάνη στο βήμα να παρουσιάζει τους ομιλητές και να συντονίζει την γιορτή της Ελληνικής γλώσσας προβάλοντας το βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τον απόδημο Ελληνισμό του Υφ. Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη καθώς και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη.
Και οι δύο στην ομιλία τους ανέπτυξαν με γλαφυρό τρόπο την συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες και την σημασία της στο χθες αλλά και στο σήμερα του παγκόσμιου γίγνεσθαι.
Στην συνέχεια ακολούθησε ένα βίντεο που πραγματικά μας συγκλόνισε όλους. Παιδιά από 23 χώρες του κόσμου που η γλώσσα μας μιλιέται μέσα στις Ελληνικές Κοινότητες έφεραν στην καρδιές μας στο Κάιρο τον Ρήγα Φεραίο με την φωνή του Τάκη από το Ομάν ο οποίος μας είπε ότι «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» ενώ η Τσινχουάν από την Κίνα απήγγειλε Κάλβο λέγοντάς μας ότι « θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Για το τέλος η χαμογελαστή και πηγαία Ιωάννα από την Κούβα κοιτώντας μας στα μάτια μας είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «μια αστραπή είναι η ζωή μας, αλλά προλαβαίνουμε» φέρνοντας στις καρδιές μας τον μέγιστο Νίκο Καζατζάκη.
Ό κ. Παπαγεωργίου ανέβηκε στο βήμα στην συνέχεια λέγοντας χαρακτηρηστικά « σήμερα τιμούμε την Ελληνική γλώσσα που ενώ μιλιέται από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων έχει μια αδιάσπαστη συνέχεια εδώ και χιλιετίες. Σε αυτήν την γλώσσα ο Όμηρος έγραψε τα έπη του που φτάσανε αναλλοίωτα μέχρι τις μέρες μας, ο Ηρόδοτος τις ιστορίες του, ο Θουκυδίδης ύμνησε σε αυτήν την γλώσσα την Αθηναϊκή δημοκρατία και σε αυτήν την γλώσσα οι Ευαγγελιστές και οι Πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν κείμενα που έχουν ιδιαίτερη αξία στην Χριστιανική βιβλιογραφία.» ενώ υποσχέθηκε στους παριστάμενους εκπροσώπους των Αιγυπτιακών Πανεπιστημίων ότι πολύ σύντομα θα τους επισκεφτεί στις έδρες των Νεοελληνικών σπουδών για να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις.
Την αυτόματη μετάφραση του λόγου του Έλληνα Πρέσβη, αλλά και επιλεκτικά σημεία σε όλη την εκδήλωση έκανε ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας μας κ. Γιάννης Μελαχροινούδης.
Στην συνέχεια η Δρ. Βασιλική Νικητοπούλου καθηγήτρια της Ελληνικής γλώσσας στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια παρουσίασε στο κοινό, τους ερίτιμους καθηγητές των Αιγυπτιακών Πανεπιστημίων, οι οποίοι εξέφρασαν στον λόγο τους την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουν για την Ελληνική γλώσσα και μίλησαν ο καθένας από την μεριά του για την κοπιώδη πορεία της ιδρύσεως των Πανεπιστημιακών εδρών από την εποχή του πρωτοπόρου της Αραβικής λογοτεχνίας Δρ. Τάχα Χουσεΐν μέχρι τις μέρες μας.
Οι Αιγύπτιοι φοιτητές της Ελληνικής γλώσσας στο Αλ Αζχαρ και στο Πανεπηστήμιο του Καΐρου απήγγελαν στην συνέχεια στοίχους του Κωστή Παλαμά και του Διονύσιου Σολωμού αποσπώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα των παριστάμενων.
Τα φώτα και η προσοχή όλων, στα παιδιά της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής που για την συνέχεια μας εξέπληξαν και ταξίδεψαν την φαντασία μας με την ζωηρή τους φωνή τραγουδώντας «Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» και απαγγέλοντας Καβάφη και Στρατή Τσίρκα με μια μοναδική θεατρικότητα που φανέρωσε στο βλέμμα τους ότι τα λόγια που έλεγαν τα καταλάβαιναν με την καρδιά τους και δεν τα είχαν διδαχτεί ως ένα συνηθισμένο σχολικό κείμενο.
Ένα ευφάνταστο βίντεο είχαν φτιάξει για όλους εμάς στην συνέχεια οι μαθητές της Αμπετείου Σχολής που είχαν την τύχη να έχουν καθηγητές που άφησαν την εφηβική τους δημιουργικότητα ελεύθερη και κυρίαρχη να αποφασίσει για το πως θα εκφραστεί.
Και τα παιδιά της Αμπετείου ρώτησαν με τον δικό τους πρωτότυπο τρόπο, τους συμμαθητές τους κρατώντας την κάμερα στο χέρι «Καλημέρα, τι κάνεις; Γιατί μαθαίνεις Ελληνικά; Έχεις πάει στην Ελλάδα; Τι σου αρέσει στην Ελλάδα; Τι σημαίνει για εσένα Ελλάδα;» Με αυτόν το πηγαίο τρόπο οι απαντήσεις που έπαιρναν από τους φίλους και συμμαθητές τους δεν ήταν στιλιζαρισμένες και δουλεμένες προσεκτικά με το μυαλό, αλλά αυθόρμητες και ειλικρινείς καθρεφτίζοντας την γενιά των νέων Αιγυπτιωτών.
«Η Ελληνική γλώσσα είναι μια από τις 2700 γλώσσες του κόσμου, αλλά είναι η κατεξοχήν καλλιεργημένη γλώσσα στον κόσμο γιατί σμιλεύτηκε για σαράντα αιώνες στην έκφραση λεπτών εννοιών της επιστημονικής σκέψης, του πολιτικού λόγου της φιλοσοφίας και της ποίησης» ανέφερε η Δρ. Βασιλική Νικητοπούλου στο λόγο της, ενώ η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία ανέφερε «ότι η Ελληνική γλώσσα παραμένει ζωντανή και αποτελεί πηγή έμπνευση των νέων ανθρώπων που διδάσκονται και διδάσκουν την γλώσσα μας. Είναι οι καλύτεροι Πρεσβευτές του πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Γης και κυρίως στην χώρα της Αιγύπτου που τόσο αγαπάει τον Ελληνικό πολιτισμό»
Ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος στην συνέχεια ευχαρίστησε στον λόγο του το Greek Campus γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μας έδωσε την δυνατότητα για πρώτη φορά μετά το 1964, σχεδόν μετά από 60 χρόνια να περάσουμε ως Ελληνική Παροικία του Καΐρου το κατώφλι αυτού του καθαγιασμένου χώρου που αποφοίτησαν πολλοί Αιγυπτιώτες Έλληνες.» Ο κ. Παπαδόπουλος ανέσυρε με τον λόγο του τα διάσπαρτα ίχνη της Ελληνικής γλώσσας που όπως είπε μαρτυρούν την παρουσία των Ελλήνων στον χώρο και στο χρόνο ταξιδεύοντάς μας στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, αλλά και στην Όαση της Σίβας.
Η εκδήλωση έφτασε με αυτήν την ομιλία στο τέλος της με τον κ. Γαλάνη να ευχαριστεί όλους για την πολύτιμη παρουσία τους στον εορτασμό της Ελληνική μας γλώσσας.
Ο επίλογος μια επιτυχημένης εκδήλωσης
Στην συνέχεια συνέβη κάτι ιδιαίτερα συγκινητικό. Κανείς δεν έφυγε αμέσως από τον χώρο και όλοι ήθελαν να μοιραστούν την μοναδική εμπειρία του να μαθαίνεις Ελληνικά ως Αιγύπτιος με τους μαθητές των Πανεπιστημίων να βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες με τον Έλληνα Πρέσβη τον οποίον συνέχεραν και ευχαριστούσαν από καρδιάς για την θαυμάσια πρωτοβουλία του. «Δεν μπορώ να το πιστέψω μας είπε ο Έλληνας Πρέσβης. Είμαι κατασυγκινημένος με την χαρά του κόσμου».
Μια ομάδα από Αιγύπτιες φοιτήτριες πιο δίπλα από την τάξη της κας Φλώρας Βαφέα γίνανε μια μεγάλη αγκαλιά με την αγαπημένη τους δασκάλα να καμαρώνει ακτινοβολώντας στον φωτογραφικό φακό την ικμάδα της ψυχής της.
Οι καλεσμένοι καθηγητές και αυτοί κατενθουσιασμένοι με την εκδήλωση εξέφραζαν στα πηγαδάκια των συζητήσεων την μεγάλη τιμή που νιώθουν διδάσκοντας την Ελληνική γλώσσα. Τηλεοπτικά συνεργεία επίσης κάλυψαν όλη την εκδήλωση ενώ συνεντεύξεις έδωσαν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς σε Αιγύπτιους δημοσιογράφους.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η τεράστια επιτυχία αυτής της γιορτής της Ελληνικής γλώσσας θα αποτελέσει την βάση, αλλά και το σημείο αναφοράς όλων των επερχόμενων εκδηλώσεων.
Στην γιορτή της Ελληνικής γλώσσας παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντρίε, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης , ο βοηθός του Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, μέλη της διπλωματικής μας αποστολής και υπάλληλοι της Πρεσβείας, όλοι οι εκπαιδευτικοί των Ελληνικών σχολείων, καθώς και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.
Δείτε το βίντεο από τον εορτασμό της Ελληνικής γλώσσας στο Greek Campus του Καΐρου