Aυτή η Καθαρά Δευτέρα είχε μια πρωτοτυπία, αλλά και μια χαρούμενη συγκυρία που το παρόν άρθρο θα προσπαθήσει να αναδείξει. Λόγω τον εκλογών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας η Καϊρινή αντιπροσωπία που τίμησε με την παρουσία τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και αποτελούταν από την Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, τον Ταμία κ. Αντώνη Ιορδανίδη, τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ Λεωνίδα Φοντριέ και Στέλιο Χαλκιά και τον εκλεγμένο πλέον Κοινοτικό Επίτροπο των Αλεξανδρινών εκλογών κ. Βασίλη Ζουέ, αποφάσισε να μείνει μια ακόμα μέρα και να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα στην αγαπημένη «Ένωση» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Το ρεπορτάζ της ημέρας θα παρουσιάσει εικόνες και εντυπώσεις και από τις δύο μεγάλες πόλεις του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Ας ξεκινήσουμε από το Κάιρο όμως και τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο όπου το κλίμα αλλά και τις εικόνες μας τις μετέφερε ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρεκτίνης, ο οποίος μας είπε με λόγια από καρδιάς για την χαρούμενη και ηλιόλουστη ημέρα δίπλα στο μαγεύτικό Νείλο, που όσες φορές και να βρεθείς δίπλα του από τα τραπεζάκια του Ομίλου δεν μπορείς να χορτάσεις την ομορφιά αλλά και την χαλαρότητα που εκπέμπει.

Η Καϊρινή Παροικία επέλεξε τον Ε.Ν.Ο.Κ. για να γιορτάσει την ηλιόλουστη Καθαρά Δευτέρα. Έχοντας  ρίξει πλέον την αυλαία στο καρναβάλι και τις ξέφρενες μεταμφιέσεις στα αποκριάτικα πάρτυ, που μικροί και μεγάλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό με τους αποκριάτικους πειραματισμούς, ήρθε η σειρά των Σαρακοστιανών γεύσεων, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σημαντικής  περιόδου νηστείας, η οποία προετοιμάζει για όσους την ακολουθήσουν συνειδητά την ψυχή και το σώμα μας για το Πάσχα.

Γεμάτα όλα τα τραπέζια του Ε.Ν.Ο.Κ, και η εικόνα γνωστή και αγαπημένη. Οι χαρούμενες παρέες των παροίκων να τρώνε και να χαίρονται τον ήλιο και τον Νείλο, με τις μαμάδες εναλλάξ με τους μπαμπάδες να σηκώνονται από τα τραπέζια τους αφήνοντας για λίγο τους μεζέδες για να ικανοποιήσουν μια ακόμα επιθυμία από τα βλαστάρια τους. Λίγο να πετάξουν αετό, λίγο μια μικρή βολτα στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά, λίγο γκρίνια και κλάμα, και  εκ κατακλείδι αυτό το λίγο από όλα που ναι μεν κουράζει με την συνεχή του επανάληψη, αλλά γεμίζει την ψυχή με τόσες όμορφες αναμνήσεις.

Βέβαια η επινοητικότητα και η άψογη οργάνωση των ανθρώπων του Ομίλου είχε προβλέψει «τα αυτονόητα» για να είναι όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Το γνωστό και τεράστιο φουσκωτό δέσποζε στο κέντρο του κήπου. Παρών επίσης και ο ταλαντούχος Αιγύπτιος καλλιτέχνης που έβαφε τις παιδικές φατσούλες ως γατούλες και έφτιαχνε τα μοναδικά μπαλονοσπαθιά, τα μπαλονοστέματα και τα μπαλονοσκύλάκια για όλους τους μπόμπιρες, αλλά και τους γονείς τους φυσικά που ζήλευαν και αυτοί λιγάκι.

Μικροί και μεγάλοι λοιπόν με τις παρέες τους. Οι μέν να χοροπηδάνε και να τρέχουν μέχρι τελικής πτώσεως στον κήπο και οι δε να απολαμβάνουν το εύγεστο Σαρακοστιανό μενού  του Ομίλου που κατά γενική ομολογία όλων ξεπέρασε κάθε προσδοκία για τις υπέροχες γεύσεις, αλλά και για την άψογη εξυπηρέτηση.

Τον Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου μεταξύ άλλων επέλεξαν για την Καθαρά Δευτέρα η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γεώργος Ρεκτσίνης, η  Γραμματέας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας  κα  Κάτια Καζακάκου,η  Διευθύντρια Οικονομικών του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα  Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Κύπριος ΑΚ.ΑΜ κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Γιώργος Κοκορέλης και πλήθος εκπαιδευτικών.

Στην Αλεξάνδρεια τώρα η ατμόσφαιρα λίγο πολύ η ίδια αλλά σε άλλη διάταξη. Όλα τα τραπέζια της “Ένωσης” γεμάτα με τους περισσότερους να προτιμούν τον ηλιόλουστο εξωτερικό χώρο, και τους μικρούς Αλεξανδρινούς να τρέχουν, να πετούν τον αετό τους και να παίζουν μπάλα στο μεγάλο γήπεδο.

Οι παρέες και εδώ χωρισμένες. Οι μικροί με τους μικρούς, έτρεχαν προσπαθώντας να κρατήσουν ψηλά τον αετό με τις μαμάδες τους να βοηθούν ανεπιτυχώς, οι έφηβοι να έχουν διαλέξει το δικό τους κομμάτι για να είναι με τις παρέες τους και οι μεγάλοι να απολαμβάνουν τα Σαρακοστιανά με την γνωστή ποιότητα της κουζίνας, αλλά και της εξυπηρέτησης της «Ένωσης».

Λίγο πιο πέρα είδαμε τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου να έχουν στήσει ένα πάγκο με  την πραμάτεια τους πουλώντας βραχιολάκια χειροποίητα και άλλα καλαίσθητα αναμνηστικά.

Το μεγάλο τραπέζι στο εσωτερικό της “Ένωσης” με τους Κοινοτικούς από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, αλλά και τους φίλους και συγγενείς τους ήταν γεμάτο με μεζέδες και ποτά. Οι συζητήσεις για τα καθέκαστα των εκλογών έδιναν και έπαιρναν. Όλοι χαρούμενοι και ανακουφισμένοι που τα πράγματα κύλησαν ομαλά, συζητούσαν και απολάμβαναν την ραστώνη αυτής της γελαστής ημέρας.

Και όσο η μέρα προχωρούσε και ο ήλιος έφτανε στην δύση του και στις δύο πόλεις του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού όλοι γινόντουσαν μια μεγάλη παρέα αλλάζοντας τραπέζια και συντροφιές και συνεχίζοντας την διασκέδαση τους μέχρι αργά το απόγευμα.

Αρέσει σε %d bloggers: