Η πρώτη Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής λύσης και του τέλους της αιματηρής περιόδου της Εικονομαχίας (726μ.χ-843μ.χ) με την αναστήλωση των εικόνων από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ενός κομβικού ιστορικού γεγονότος, μιας πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης που συντάραξε εκ βάθρων την Βυζαντινή Αυτοκρατορίας, διασάλευσε την συνοχή της και επί της ουσίας απείλησε τα θεμέλια της Ορθόδοξης Πίστης μας.
Σε μια πανηγυρική θεία Λειτουργία εις ανάμνηση αυτού του θλιβερού, αλλά και συνάμα ελπιδοφόρου λόγω της τελικής του έκβασης γεγονότος, εορτάστηκε με περισσή ιεροπρέπεια στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο οριστικός θρίαμβος της Ορθοδοξίας.
Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ ενώ τους Ύμνους έψαλαν ο κ. Αλέξανδρος Μπάσης και η κα. Τούλα Κολοκοτρώνη.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας που οι Καΐρινοί Πάροικοι κατά το έθιμο της ημέρας λιτάνευαν εντός του Ιερού Ναού τις εικόνες στρέφοντας την σκέψη τους στου Πατέρες της Εκκλησίας που την σκοτεινή εκείνη εποχή αγωνίστηκαν με παρρησία και σθένος υπερασπιζόμενοι την Ορθόδοξη Πίστη με την αναστήλωση και αποκατάσταση των Ιερών Εικόνων.
Ο π. Ιωακείμ στον λόγο του μίλησε για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου της Εικονομαχίας που τόσο δίχασαν τους πιστούς φωλιάζοντας τον φθόνο και το μίσος στις ψυχές τους, αλλά και πόσο η ενεργή ανάμνηση της περιόδου αυτής και τα πλούσιο διδάγματά της χαλυβδώνουν στο σήμερα την Ορθόδοξη πίστη μας.
Αναφέρθηκε επίσης και στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχησε την ζωή σε τόσους ανθρώπους και προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών τους. Τέλος ευχήθηκε προς όλους υγεία και δύναμη για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Στην συνέχεια όλοι οι πιστοί οδηγήθηκαν στον φιλόξενο χώρο του Προσκοπείου για να απολαύσουν το κέρασμα και την χαρούμενη συναναστροφή.