Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου
09/03/2023
Γόνιμη και ελπιδοφόρα η πρώτη συνάντηση της Ε.Κ.Κ με την νεοεκλεγείσα Κοινοτική Επιτροπή της Ε.Κ.Α
11/03/2023
Show all

Οι Καϊρινές ημέρες και το τέλος ενός υπέροχου ταξιδιού για τους ανθρώπους του ΕΝΟΑ και του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού

Την Τρίτη 7 Μαρτίου υπεγράφη στην Αλεξάνδρεια με την παρουσία και την ευλογία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β μια ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία μεταξύ του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτου και του Προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκάττ που διασφάλισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την διάσωση, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στο Ελληνικό τετράγωνο, το Πατριαρχείο, σε σημαντικά σημείο της πόλης που ο Ελληνισμός έλαμψε με την μακραίωνη παρουσία του και στην συνέχεια παρακάθησαν σε επίσημο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, με την πλούσια από εμπειρίες μέρα τους να τελειώνει στην φιλόξενη «Ένωση» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Η επόμενη ημέρα, ξημέρωσε για την χαρούμενη ομάδα στο Κάιρο όπου το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου παρέθεσε στο ιστορικό εντευκτήριο του επίσημο γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξναδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ενώ παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο Κοινοτικός Επίτροπος της ΕΚΑ κ. Βασίλης Ζουές.

Ο ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης ως φιλόξενος οικοδεσπότης της βραδιά φρόντισε και την παραμικρή λεπτομέρεια για την άψογη διεξαγωγή του επίσημου γεύματος με τους προσκεκλημένους που ερχόντουσαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο να εντυπωσιάζονται με τον χώρο, την ιστορία και το πλούσιο Αιγυπτιακό μενού, αλλά και με τους Αιγυπτιώτες φίλους να ξαναγυρνάνε χρόνια πολλά πίσω. Ένα μαγικό ταξίδι μέσα από γνωστές και οικίες γεύσεις και αναμνήσεις σε έναν χώρο της Ελληνικής παροικίας που οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους έζησαν τα τρυφερότερα χρόνια της ζωής τους.

Ο κ. Αθανασούλης, αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους ξεκίνησε τον λόγο του αναφέροντας χαρακτηριστικά «Είναι μεγάλη μας χαρά που ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κωνσταντάτος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του δήμου Ελλινικού- Αργυρούπολης αποφάσισαν να βοηθήσουν τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών να συνεχίσει τις δραστηριότητες του. Ένα επίσης ιστορικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1965 και έχει παράξει σημαντική πορεία όπως και οι Ναυτικοί Όμιλοι του Καΐρου και της Αλεξανδρείας.»

Ο π. Στέφανος πήρε στην συνέχεια τον λόγο αποκαλώντας ως δικούς του ανθρώπους, τον δήμαρχο και όλους όσους τον συνόδευαν από την Αργρυρούπολη και το Ελληνικό, λόγω της πολύχρονης αγαστής τους συνεργασίας και της αγαπημένης σχέσης που είχαν αναπτύξει τα 11 χρόνια που υπηρετούσε στην ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού . Ευχαρίστησε από καρδιάς τον κ. Κωνσταντάτο για όλα αυτά που έκανε και που θα κάνει για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου ενώ  μετέφερε και τις ευχές του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικόδημου.

Ό Έλληνας Πρέσβης κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε  την χαρά του για την παρουσία των παρισταμένων και για την συμφωνία που υπογράψανε ευελπιστώντας στην συνέχεια, αλλά και την ευόδωση των κοινών τους δράσεων.

Η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, αλλά και όλων των μελών της διαχειριστικής Επιτροπής λέγοντας επίσης ότι «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον σκοπό της επίσκεψης, εμείς όλοι οι Αιγυπτιώτες αισθανθήκαμε μια δικαίωση. Μια δικαίωση για ένα σωματείο που μόνο νίκες έχει προσφέρει στην Ελλάδα. Θα συγχαρώ λοιπόν τον Πρόεδρο του ΕΝΟΑ για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα. Θα συγχαρώ όμως και τον δήμαρχο που αναγνωρίζοντας τα όσα έχει προσφέρει μέχρι τώρα τους έδωσε αυτόν τον χώρο.»

Ο δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος  ευχαρίστησε στην συνέχεια όλους, για την ζεστή αυτή αγκαλιά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που αισθάνθηκαν από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Αίγυπτο. «Ήταν ιστορική ευθύνη του προσφυγικού δήμου Αργυρούπολης , εγώ έτσι το αισθάνθηκα να αγκαλιάσουμε τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό. Έχουμε ένα χρέος ως νεότερη γενιά Ελλήνων  να συνεχίσουμε το έργο αυτών των σπουδαίων Ελλήνων που άφησαν πίσω τους μια μεγάλη και σπουδαία παρακαταθήκη.» Με αυτά τα λόγια ο κ. Κωνσταντάτος διαβεβαίωσε τα μέλη του ΕΝΟΑ ότι έρχονται καλύτερες μέρες για το μέλλον του ιστορικού αυτού Ναυτικού Ομίλου.

Τέλος ο Πρόεδρος ΕΝΟΑ κ. Ρότζερ Γκάττ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ευλογία και την στήριξή του, τον δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο για την γενναία του στάση, αλλά και τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Μιχαηλίδη γιατί όπως είπε με συγκίνηση «Από την αρχή που μας διώξανε ήσουν από τους πρώτους που μας συμπαραστάθηκες»

Ακολούθησε ή ανταλλαγή δώρων και οι αναμνηστικές φωτογραφίες  με όλους τους παριστάμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου προσέφερε σε όλους τους καλεσμένους ένα καλαίσθητο αναμνηστικό δώρο για τον εορτασμό των 130 χρόνων της αδιάλειπτης λειτουργίας του.

Την αυλαία των προγραμματισμένων επισκέψεων και συναντήσεων  έριξε το μεσημέρι της Πέμπτη 9 Μαρτίου ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου με το επίσημο γεύμα που προσέφερε το Διοικητικό του Συμβούλιο σε όλη την αποστολή. Ο Πρόεδρος  του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, η Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Στέλιος Χαλκιάς υποδέχτηκαν με χαρά τους προσκεκλημένους και τους ξενάγησαν σε όλους τους χώρους και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΝΟΚ. Όλοι θαύμασαν την μαγευτική τοποθεσία του Ομίλου δίπλα στον Νείλο, αλλά και τις σύγχρονες αθλητικές του εγκαταστάσεις. Ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο κ. Ρεκτσίνη για το αγωνιστικό σκέλος του Ομίλου, τα χρυσά μετάλλια, αλλά και τις πολυάριθμες νίκες και διακρίσεις των αθλητών του στα Παναιγυπτιακά και διεθνή πρωταθλήματα.

Στον λόγο του ο κ. Ρεκτσίνης αφούκαλωσόρισε όλουςστο αρχαιότερο αθλητικό σωματείο κωπηλασίας στην Αίγυπτο, μοιράστηκε την χαρά του για την επιτυχή και οριστική λύση του ακανθώδους προβλήματος που ταλάνιζε όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου των Αιγυπτιωτών και συνεχάρη των Πρόεδρο κ. Ρότζερ Γκάττ και τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου για τις άοκνες τους προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης. Ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που πίστεψαν όπως είπε στο όραμα του Ναυτικού Ομίλου και στάθηκαν αρωγοί στις δράσεις του.

«Ο Ελληνικός μειώνεται συνεχώς στην Αίγυπτο, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω την ιερή και πολύτιμη κληρονομιά που μας άφησαν οι άξιοι και σημαντικοί μας πρόγονοι. Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν έτσι ώστε όλοι οι Ελληνικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί για όλους τους Έλληνες είτε γεννήθηκαν στην Αίγυπτο είτε έρχονται ως επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου.» Στην συνέχεια ο κ. Ρεκτσίνης δώρισε στον δήμαρχο της Αργυρούπολης και στον πρόεδρο το ΕΝΟΑ ένα καλαίσθητο αναμνηστικό για να θυμούνται όπως είπε την ωραία αυτή τους συνάντηση .

Ο κ. Κωνσταντάτος στην αντιφώνηση του ανέφερε ότι είναι πραγματικά ενθουσιασμένος από την ολόθερμη υποδοχή, αλλά και από την φιλοξενία που εισέπραξε από την πρώτη μέρα. Δήλωσε υπερήφανος για τους Έλληνες που γνώρισε στην Αίγυπτο και γοητευμένος από την Αίγυπτο και τις ομορφιές της.

«Σας ευχαριστώ όλους για την φιλοξενία και για το υπέροχο γεύμα που μας προσφέρατε στον φιλόξενο και πανέμορφο αυτό Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου.» Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΕΝΟΑ κ. Γκάττ ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΝΟΚ για την φιλοξενία, στον οποίον πρότεινε να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση των δύο ιστορικών αθλητικών συλλόγων. Την πρόταση αυτή την δέχτηκε με χαρά ο κ. Ρεκτσίνης, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με αυτή την προοπτική.

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΝΟΑ κ. Ρότζερ Γκάττ έδωσαν και αυτοί με την σειρά τους αναμνηστηκά δώρα στον Πρόεδρο του ΕΝΟΚ κ. Ρεκτσίνη και στον πρόεδρο του Σ.Α.Ε. κ. Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος και ανταπέδωσε δίνοντας και αυτός με την σειρά του αναμνηστικά μετάλλια απο τον εορτασμό των 90 χρόνων του Σ.Α.Ε.

Όλοι απόλαυσαν στην συνέχεια το υπέροχο γεύμα δίπλα στον πανέμορφο Νείλο και κανείς δεν ήθελε να φύγει. Όμως ο ξεναγός τους και φύλακας του προγράμματος κ. Χρήστος Ζουμπουλίδης που όλες αυτές τις μέρες βρισκόταν συνεχώς δίπλα τους με τις εμπεριστατωμένες του ξεναγήσεις και την γενικότερή του φροντίδα τους πίεζε αφόρητα να αναχωρήσουν. Τι και προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν για μια ακόμα φωτογραφία, εκείνος ήταν ανένδοτος λέγοντας ότι στο τέλος θα χάσουν την πτήση. Με αυτή την μικρή πίκρα οι νέοι φίλοι του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, αλλά και οι αγαπημένοι Αιγυπτιώτες που ξαναγύρισαν έστω και για λίγο στην γη που τους γέννησε, αναχώρησαν με τις καλύτερες αναμνήσεις από ένα νικηφόρο και υπέροχο ταξίδι που θα μείνει σε όλους πραγματικά αξέχαστο.

Αρέσει σε %d bloggers: