Την Δευτέρα 20 Μαρτίου σε μια μοναδική και άνευ προηγουμένου δεξίωση στον κήπο της Πρεσβευτικής Κατοικίας στο Ζαμάλεκ του Καΐρου γιορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, 202 χρόνια μετά την έναρξή της.
Οικοδεσπότης της λαμπερής βραδιάς ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο οποίος άνοιξε τις πύλες του περικαλλούς και ιστορικού για τα Ελληνικά χρώματα χώρου έχοντας στο πλευρό του τα υψηλόβαθμα στελέχη της διπλωματικής μας αποστολής και υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα, τους εκατοντάδες καλεσμένους που κατέκλυσαν τον κήπο της Κατοικίας τιμώντας με την παρουσία τους το φιλόξενο κάλεσμα του.
Από τις επτά το απόγευμα, επικρατούσε το αδιαχώρητο, με τα δεκάδες αυτοκίνητα να σχηματίζουν τεράστια ουρά περιμένοντας με υπομονή για να αποβιβάσουν τους υψηλούς προσκεκλημένους. Στην είσοδο, οι κυρίες Μαρία Χέλμη και Χάιδω Ζώτου στην πρώτη υποδοχή, χαμογελαστές και ευφρόσυνες έλεγχαν τις προσκλήσεις καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ενώ το πολυάριθμο προσωπικό ασφαλείας σε υψηλό επιχειρησιακό συναγερμό φρόντιζε να αποφευχθεί το όποιο απρόοπτο θα μπορούσε να σκιάσει την μεγάλη εθνική μας ημέρα.
Ήταν μια βραδιά που ξεχείλιζε από εθνική υπερηφάνεια. Μια φωτεινή και υποδειγματική στιγμή εξωστρέφειας της Ελλάδας, που γιόρτασε με τον λαμπρότερο τρόπο την εθνική της επέτειο στην χώρα του Νείλου.
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιάννης Μελαχροινούδης και η εκπαιδευτικός της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Αθανασία Δημοπούλου, οι οποίοι μετά την ανάκρουση του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού εθνικού ύμνου κάλεσαν στο βήμα τον εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε στους παριστάμενους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Ξεκίνησε την ομιλία του καλωσορίζοντας την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, τους εκπροσώπους όλων των Θρησκευτικών Δογμάτων, τα μέλη του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τους επισκέπτες από την Ελλάδα και όλους τους φίλους που του έκαναν, όπως χαρακτηριστικά είπε την τιμή και ήρθαν για να γιορτάσουν μαζί του την εθνική επέτειο.
Στην συνέχεια μίλησε για την ιστορική σημασία, αλλά και την παγκόσμια δυναμική της Ελληνικής επανάστασης λέγοντας « Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο την απαρχή του αγώνα του Έθνους προς την ανεξαρτησία μετά από 400 χρόνια δουλείας και την δημιουργία λίγο αργότερα του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους εκεί όπου οι Έλληνες ήκμασαν και μεγαλούργησαν επί χιλιετίες. Στην μακρά όμως αυτή πορεία είχαμε και συνοδοιπόρους από άλλα έθνη, οι οποίοι αγκάλιασαν το δίκαιο του αγώνα των Ελλήνων και προσέφεραν όχι μόνο ανεκτίμητες υπηρεσίες στον Αγώνα, αλλά συχνά και την ίδια τους την ζωή. Τιμούμε τους φιλέλληνες με απέραντη ευγνωμοσύνη.» Αναφερόμενος στους μόλις δύο αιώνες του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους είπε ότι «η Ελλάδα έζησε καλές και δύσκολες στιγμές, αλλά σήμερα αποτελεί έναν πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα και τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλα τα έθνη πρωτίστως στους γείτονές της με γνώμονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου εξήρε τις άριστες σχέσεις της χώρας μας με την Αίγυπτο αναφέροντας ότι «Η πανάρχαια διάδραση μεταξύ των δύο χωρών ευρίσκει και στο σήμερα την αντανάκλασή της, στην στρατηγική σχέση Ελλάδος και Αιγύπτου, αλλά και στην βαθιά εκτίμηση που τρέφει ο ένας λαός για τον άλλον.»
Στην συνέχεια απευθυνόμενος στους ομογενείς Έλληνες των ιστορικών μας Κοινοτήτων τους χαρακτήρισε ως το σπουδαίο και σημαντικό μέλος στην οικογένεια του μείζονος Ελληνισμού καθώς και ένα ισχυρότατο κρίκο στην αλυσίδα που ενώνει τους δύο λαούς, ενώ κάλεσε και προέτρεψε όλους τους Αιγυπτιώτες Έλληνες να συνεχίσουν αυτήν την πορεία στον με την ίδια θέρμη και με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των φορέων που εκπροσωπούν.
Τέλος ο Έλληνας Πρέσβης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για την άψογη προετοιμασία του εορτασμού της εθνικής επετείου καθώς και τους χορηγούς για την πολύτιμη αρωγή τους στην πραγματοποίηση της γιορτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του Έλληνα Πρέσβη οι νεαροί μαθητές της Αμπετείου Σχολής με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού κας Δώρας Μάστακα στέκονταν πίσω του, στην μαρμάρινη σκάλα, φορώντας παραδοσιακές Ελληνικές στολές από όλα τα μέρη της πατρίδας μας. Μια συγκινητική εικόνα που πραγματικά μετέφερε το πνεύμα αλλά και το χρώμα της Ελλάδας σε όλους τους παριστάμενους.
Μουσική και χορός για την συνέχεια της εκδήλωσης με την κα Ευανθία Ρεμπούτσικα να δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα με τα υπέροχα μουσικά της κομμάτια, ταξιδεύοντας όλους μας με τις μοναδικές της μελωδίες. Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας ήταν όταν η καταξιωμένη μουσικόςκατέβηκε από την σκηνή στον κήπο, αναμίχθηκε με τον κόσμο και συνέχιζε να παίζει βιολί και να χορεύει στις νότες της εξαίσιας μελωδίας με τον ακορντεονίστα κ. Θάνο Σταυρίδη, ενώ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος την επευφημούσε κοιτώντας την στα μάτια με ανοιχτή την αγκαλιά, αλλά και την καρδιά του, φανερά γοητευμένος από το φλογερό ταμπεραμέντο της μουσικής της. Στο δικό της μήνυμα η κα Ρεμπούτσικα ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη για την ευκαιρία να συμμετάσχει με τους συνεργάτες της σε αυτήν την μεγάλη γιορτή της Ελλάδας, ενώ είπε στα Ελληνικά και στα Αραβικά αποσπώντας το ζωηρό χειροκρότημα όλων, ότι ή Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι ένας πολιτισμός και μια κουλτούρα.
Οι λαμπεροί καλεσμένοι
Πολλοί και διακεκριμένοι ήταν οι καλεσμένοι του Έλληνα Πρέσβη που τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη γιορτή της Πατρίδας μας. Πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και μέλη της Ελληνικής Παροικίας από όλα τα μέρη της Αιγύπτου. Ανάμεσά τους ο Αιγύπτιος Υπουργός Δικαιοσύνης Δρ Αμρ Μαρουάν, ο εκπρόσωπος τύπου του Αιγυπτιακού ΥΠ.ΕΞ Πρέσβης Αχμεντ Αμπου Ζέιντ, ο Διευθυντής του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού Δρ. Αμίρ Ναμπίχ, ο Πρόεδρος της Όπερας Καΐρου Δρ Χάλεντ Ντάγερ , ο Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Πολιτισμού Δρ. Μοχάμεντ Αφίφι, ο τ. Υπουργός Πολιτισμού Δρ Εμάντ Αμπου Γαζι, ο τ. Υπουργός Περιβάλλοντος Δρ. Σαλάχ Χάφεζ, η πασίγνωστη ηθοποιός Λάϊλα Έλουϊ , ο εικαστικός και συγγραφέας Ουαγκίχ Ουάχμπ, ο μουσικός της Τζαζ Γέχια Χαλίλ, ο Δ/ντης της ομάδας Σύγχρονου Χορού της Όπερας του Καΐρου Δρ. Ουαλίντ Άουνι , ο Δ/ντης του Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Δρ. Αμίρ Ραμσίς, ο Βουλευτής κ. Μοχάμεντ Ζακαρέγια, οι Ελληνιστές Καθηγητές κ.κ Τάρεκ Ραντουάν και Χισάμ Νταρουίς, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εφημερίδας “Ελ Μάσρι Ελ Γιόμ” κ. Σαλάχ Ντιάμπ, οι καθηγητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Δρ. Φίλιπ Κρούμ , Όλα Σέιφ, και ο Δρ Μοχάμεντ Άμπου Ελ Γάρ ιδρυτής του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας Ρούσσος και Στέλιος Χαλκιάς. Παρέστη επίσης η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε..Κ.Κ και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού και ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου επιχειρηματίας κ. Έρικ Αδάμ. Παρέστη επίσης ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης.Την Αλεξανδρινή Κοινότητα εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Α’ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος ενώ παρέστησαν ο σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Βαρουξής συνοδευόμενος από την σύζυγό του Αγγελική Βαρουξή Πλοίαρχο Π.Ν, η Αρχαιολόγος κα Καλλιόπη Παπακώστα και ο τ. Διευθυντής του Ε.Ι.Π στην Αλεξάνδρεια κ. Βασίλης Φιλιππάτος.
Από την Κυπριακή διπλωματική αποστολή παρέστησαν η Πρέσβης κα Πόλυ Ιωάννου, ο Επιτετραμμένοςκ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης και ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής.
Τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν οι Διευθυντές τους κ. Λάγιος Βασίλης από την Αχιλλοπούλειο και ο κ. Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο , η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές, ενώ παρέστη και ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου που επιμελήθηκε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης.
Στην υποδοχή των καλεσμένων στο πλευρό του Έλληνα Πρέσβη ήταν η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Εμπορικός Ακόλουθος κ. Περικλής Δαβανέλος και ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ενώ τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο συνόδευαν ο Σεβασβμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Δαμασκηνός και Ιωακείμ.
Η γιορτινή βραδιά κύλησε όμορφα μέχρι αργά το βράδυ, αφήνοντας σε όλους τους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εθνική μας επέτειο και ξεπέρασαν τους χίλιους, τις καλύτερες εντυπώσεις, από την ζεστασιά και την απλόχερη φιλοξενία του Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαου Παπαγεωργίου, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την εξωστρέφεια της πατρίδας μας, αλλά και την δυναμική της Ελληνικής μας Πρεσβείας στην Αίγυπτο.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαου Παπαγεωργίου
Απολαύστε την μοναδική συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα
Δείτε εικόνες απο την λαμπερή δεξίωση