Βασίλης Α. Πουλαρίκας  

Κάθε κοινωνία, μικρή η μεγάλη βασίζει την πρόοδό ή την οπισθοδρόμησή της σε δύο δυνάμεις που αποτελούν επί της ουσίας την κινητήριο δύναμή της, χαρακτηρίζοντας τον εκάστοτε ιστορικό της χρόνο, από την επιλογή των μελών της για συναλληλία ή για ατομικισμό.

Όταν οι κοινωνικές δυνάμεις λειτουργούν και κινούνται ομόρροπα κυριαρχεί η συναλληλία, με τα μέλη να επιτυγχάνουν και να απολαμβάνουν στο ακέραιο τα θαυμαστά αποτελέσματα της ύψιστης μορφής του κοινοτισμού. Όλα τα μέλη της παροικίας ωφελούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις αποφάσεις και τις επιλογές των διοικούντων, οι οποίες ενσωματώνουν στην μεγάλη πλειοψηφία και την δική τους θέληση, ενώ οι όποιες διαφωνίες λειτουργούν ως επί το πλείστων δημιουργικά.

Άλλες φορές όμως κινούνται αντίρροπα και εμφορούμενες από τον στυγνό ατομικισμό των μελών, φέρνουν διχόνοια, αλληλοκατηγορίες και μαρασμό στην παροικία. Οι αποφάσεις που παίρνονται είναι λανθασμένες και τις περισσότερες φορές οι αναπόδραστές τους συνέπειες κληρονομούνται ως βαρύ φορτίο στις επόμενες Αιγυπτιώτικες γενιές.

Μια μεγάλη και ιστορική στιγμή της Καϊρινής παροικίας, ήταν όταν τον Μάρτιο του 1936 αγοράστηκε η εξαώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Τάλαατ Χάρμπ στον αριθμό 32. Η δυναμική της Κοινότητάς μας εκείνη την εποχή, λειτούργησε με τον ακραιφνή γνώμονα της συναλληλίας και του κοινού συμφέροντος αποκομίζοντας οφέλη που 87 χρόνια μετά την ιστορική αυτή αγορά αποπνέουν ακόμα το πάθος και την αυταπάρνηση των πρωταγωνιστών της.

Την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία, αλλά και την σύνδεσή της με τον Μεγάλο μας Ευεργέτη Κωνσταντίνο Ξενάκη και το κληροδότημά του, ανέδειξε μέσα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής εκείνης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό στις ΠΑΛΙΑτζούρες του.

Το παρόν όμως δημοσίευμα έρχεται να μιλήσει για το σήμερα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, και συγκεκριμένα για την ιστορική πολυκατοικία της οδού Τάλαατ Χάρμπ για την οποία η Διαχειριστική Επιτροπή αποφάσισε την ολική ανακαίνιση της πρόσοψης και από τις δύο μεριές της. Πολυδάπανη και χρονοβόρα η ανακαίνιση με την παράδοση του έργου να υπολογίζεται στους επτά μήνες.

Την τελευταία εβδομάδα και εν μέσω Ραμαζανιού στήθηκαν ήδη οι σκαλωσιές και απλώθηκε και η προστατευτική πράσινη «κουρτίνα» στην οδό Ντελ Ελ Μπανάτ πρώτα, με τα πολυπληθή συνεργεία να δουλεύουν από τις ένδεκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επισκεφτήκαμε την πολυκατοικία και πρωί και βράδυ. Συνομιλήσαμε με τον εργολάβο κ. Άιμαν και τους συνεργάτες του και αστειευτήκαμε με τους τους Αιγύπτιους εργάτες που μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, σκαρφάλωναν με την χαρακτηριστική άνεση του αγριοκάτσικου, από τον πρώτο μέχρι τον έκτο όροφο. Μιλήσαμε επίσης και με  τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Στέλιο Χαλκιά ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την οργάνωση και την επίβλεψη των εργασιών και με δύο σταράτες  κουβέντες μας είπε όλο τον σχεδιασμό του έργου «Θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω την στιγμή των πρώτων εγκαινίων του. Την στιγμή που παραδόθηκε το έργο στον πρώτο του ιδιοκτήτη. Μπορείς να το φανταστείς αυτό;

Θα αλλάξουμε όλα τα προβληματικά μέρη της πρόσοψης και θα τα αντικαταστήσουμε με καινούρια υλικά. Όπου είναι τούβλο θα μπει νέο ίδιο τούβλο, όπου είναι πέτρα θα βάλουμε καινούρια, αλλά ίδια ακριβώς πέτρα για να μην αλλοιωθεί η συνολική εικόνα του κτηρίου. Θα κατεβάσουμε τους σοβάδες που έχουν ρωγμές και θα φτιάξουμε καινούργιους όπου χρειάζεται. Και στο τέλος θα την βάψουμε και από τις δύο μεριές. Και όλα αυτά σε επτά μήνες» μας είπε χαμογελώντας.

Τον ρωτήσαμε ακόμα  για την πορεία του έργου, την αγορά των υλικών και την τελική παράδοση και μας είπε χαρακτηριστικά «Τα υλικά έχουν προσυμφωνηθεί σε συγκεκριμένες τιμές, οπότε δεν μας ανησυχεί η όποια άνοδός τους και ο εργολάβος έχει προσωπικό όφελος να μας παραδώσει το έργο εγκαίρως για να μην χρεώνεται με επιπλέον εργατικά και πολυέξοδες ημέρες ενοικίασης της σκαλωσιάς πέραν των επτά μηνών.

Η δική μου δουλειά είναι να διασφαλίσω αν οι  εργασίες γίνονται όπως τα συμφωνήσαμε με τα υλικά που πρέπει. Για αυτό θα επιβλέπω προσωπικά όλη την πορεία, μέχρι την τελευταία μέρα που θα κάνουμε πλέον τα νέα εγκαίνια του κτηρίου (γέλια)»

Στη βραδινή επίσκεψη μας την Τετάρτη 5 Απριλίου ήταν παρών και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ υπεύθυνος όλων των ακινήτων της Κοινότητας, ο οποίος μας μίλησε για την αδιαπραγμάτευτη και ομόφωνη πολιτική της Κοινότητας να παραμένουν όλα τα ακίνητα στη καλύτερη δυνατή τους κατάσταση.« Έχουμε την ιερή υποχρέωση να διατηρούμε σαν καινούρια όλα τα κτήρια που μας κληροδοτήσανε οι παππούδες μας. Για αυτό τον λόγο τα συντηρούμε συστηματικά χωρίς να σκεφτόμαστε το χρηματικό κόστος. Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειές μας, κάνοντας τον κάθε Αιγυπτιώτη να αισθάνεται υπερήφανος για την κληρονομιά του. Γιατί όπως και να το κάνουμε σε αυτά τα κτήρια ζούμε, τα παιδιά μας πάνε σχολείο, εμείς εργαζόμαστε και όλοι μαζί εκκλησιαζόμαστε ως Καϊρινή παροικία.»

Δεν μπορούσαμε όμως να αντισταθούμε στον πειρασμό και μπήκαμε μέσα στην πολυκατοικία πραγματοποιώντας μια γρήγορη φωτογράφιση από την εσωτερική ζωή του κτηρίου που περιλαμβάνει πάμπολα γραφεία, μαγαζιά και φυσικά σπίτια. Θαυμάσαμε την καλαίσθητη είσοδο, και φτάσαμε και μέχρι την ταράτσα σε ένα γρήγορο ανέβασμα από τις σκάλες και όχι από τις σκαλωσιές όπως οι εργάτες, απολαμβάνοντας την μαγευτική θέα του Καΐρου. Συναντήσαμε τέλος τυχαία τον γνωστό και καταξιωμένο Έλληνα σεφ κ. Δημήτρη Κουτσονικόλα, ο οποίος μας άνοιξε το σπίτι του και φωτογραφήσαμε από το μπαλκόνι του στον έκτο όροφο τις σκαλωσιές, αλλά και τον ίδιο.

Η πολυκατοικία της οδού Τάλαατ Χάρμπ 32 είναι αναμφισβήτητα το πολύτιμο κόσμημα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου και όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθει η στιγμή, που όπως μας υποσχέθηκε ο κ. Στέλιος Χαλκιάς ο ”χρόνος θα γυρίσει τελικά πίσω” και η τεράστια πρόσοψη του ιστορικού αυτού κτήριο της παροικίας μας θα λάμψει, αναδεικνύοντας την πρότερή της δόξα.