Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε την 5η και 6η Απριλίου επίσημη επίσκεψη στο Καΐρο και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ. Η ατζέντα των συνομιλιών περιελάβανε  την περαιτέρω διεύρυνση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, το εμπόριο και ο τουρισμός, αλλά και η ανταλλαγή δημιουργικών απόψεων για την γεωπολιτική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής.

Κατά την άφιξη του στο Κάιρο, τον κ. Χριστοδουλίδη υποδέχθηκε ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου κ. Τάρεκ ελ Μόλα, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Πόλυ Ιωάννου και ο Κύπριος ΑΚ.ΑΜ Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής. Κεντρικό σημείο της ταξιδιού ήταν η επίσημη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και οι κατ΄ιδίαν συνομιλίες των δύο Προέδρων ,αλλά και οι επιμέρους επαφές των κυβερνητικών κλιμακίων με γνώμονα την συνεργασία, για την ευόδωση των καρπών της συνάντησης.

Επίσημος μεταφραστής των συνομιλιών Χριστοδουλίδη- Σίσσυ ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστείν ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες χαίρει της εκτιμήσεως και της απολύτου εμπιστοσύνης της Αιγύπτου για μεταφράσεις υψηλού επιπέδου σε συναντήσεις κορυφής, αλλά και της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς για την ακριβή απόδοση των Αραβικών στην γλώσσα μας.

Στις δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης  δήλωσε ότι « Επισκέπτομαι το Καΐρο με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής, ευθύνης, αλλά και ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης για την περαιτέρω σύσφιγξη των ιστορικά εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου» Μίλησε επίσης για το κοινό όραμα μεταξύ των δύο κρατών για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία όπως είπε θα κυριαρχεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο η ειρηνική συνεργασία και η ευημερία όλων των λαών.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και για την δημιουργία επί Προεδρίας Σίσσυ το 2020 του East Mediterranean Gas Forum που εδρεύει στο Κάιρο και όπως είπε λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των χωρών που παράγουν, αλλά και αυτών που καταναλώνουν το φυσικό αέριο εξασφαλίζοντας πολυεπίπεδα οφέλη για τους λαούς της περιοχής μας.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ στις δικές του δηλώσεις αναφέρθηκε στην ειλικρινή ανάγκη του Αιγυπτιακού κράτους  για την βαθύτερη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων κρατών σε όλο και περισσότερους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων  και στην επιτυχημένη τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου λέγοντας ότι τα αποτελέσματα και οι καρποί αυτής της αγαστής και ελπιδοφόρας  συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε, υποδεικνύοντας μας τον δρόμο της συνεργασίας και της ομόνοιας φίλων λαών με κοινό όραμα για το παρόν και το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας στην διήμερη του παραμονή στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα συναντήθηκε επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Ahmed Aboul Gheit, στα Γραφεία του Συνδέσμου στο Κάιρο τον οποίον και ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού ζητήματος. Συζητήθηκαν επίσης και οι γενικότερες περιφερειακές πολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους σε βάθος χρόνου και για τις δύο χώρες.

Αρέσει σε %d bloggers: