Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Ο Άγιος Γεώργιος, ο λαοφιλής αυτός Μεγαλομάρτυρας της Χριστιανοσύνης, ο Τροπαιοφόρος νικητής, που η χάρη του ξεπερνά τα όρια της Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστης, γιορτάζεται αυτή την χρονιά την Κυριακή 23 Απριλίου.

Στην φερώνυμη Ιερά Πατριαρχική Μονή, στο Παλαιό Κάιρο γιορτάστηκε με περισσή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, υπό  την ευλογία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄ την Πέμπτη 20η  και την Παρασκευή 21η  Απριλίου.

Ο Πανηγυρικός εορτασμός της Πέμπτης, ξεκίνησε από την Αίθουσα του Θρόνου, με τον Μακαριώτατο να επιλέγει την Ακολουθία της Θ’ ώρας του Πάσχα, ή όπως είναι γνωστή «της 9ης ώρας». Αποτελεί την μοναστηριακή παράδοση του Ορθόδοξου τυπικού και προηγείται του Εσπερινού. Αναφέρεται στο θάνατο του Χριστού, ο οποίος, σύμφωνα με τη σχετική διήγηση των Ευαγγελίων, έγινε την ενάτη ώρα της ημέρας.

Το μυσταγωγικό  πεδίο της εσπέρας, ενεργοποιήθηκε αρχικά στο Αρχονταρίκι της Μονής από τον ίδιο τον  Μακαριώτατο Πατριάρχη μέσα από το μοίρασμα της Αναστάσιμης φλόγας, αλλά και μέσα από το χαρμόσυνο άγγελμα της είδησης ότι ο Χριστός αναστήθηκε, το οποίο στεντορεία τη φωνή μετέφερε για ακόμα μια φορά στο χριστεπώνυμο πλήθος.

Η πομπή προς το Καθολικό της Μονής και την Πατριαρχική Χοροστασία ξεκίνησε με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και την μπάντα των Καϊρινών Προσκόπων να τιμά τον Μακαριώτατο με τον εύθυμο παιάνα της πανηγυρικής ημέρας. Στο πλάι του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ναυκράτιδος Αρχιγραμματέας και μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Παντελεήμονας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός και πλήθος ιερέων και κόσμου. Τελετάρχης ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ενώ τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και οι Αραβόφωνοι Ιεροψάλτες κ.κ. Τόνυ Ατάλα και Παΐσιος Μπισόι.

Η Άνοιξη εκρηκτική και πανταχού παρούσα, μοσχοβολούσε μέσα από τα λουλούδια, σε κάθε σημείο της γης όπου είχαν φυτρώσει. Από τα αιωνόβια δέντρα και τα χαρούμενα κελαϊδίσματα των πουλιών πάνω στα κλαδιά τους, μέχρι τις σκιερές αυλακιές ανάμεσα στους τάφους του Ελληνορθόδοξου Νεκροταφείου, που μες το λιγοστό το χώμα ένας μίσχος εδώ κι εκεί, ξεπρόβαλε αναζητώντας το φως.

Όλη η Μονή, ένα ατελείωτο πανήγυρι από χρώματα, αρώματα και την κυρίαρχη επιθυμία της Άνοιξης να φέρει την νέα ζωή στο Φως, της κάθε συνείδησης. Μια στιγμή οργανικής αναδημιουργίας του κοσμικού «Είναι» που ο Θάνατος νικήθηκε, ευτυχώς όχι διαπαντός.

Στο Καθολικό της Μονής τα παράθυρα και οι πόρτες ήταν ορθάνοιχτες και καλωσόριζαν αυτή την έκρηξη της Ανοιξιάτικης εσπέρας. Ανθοστόλιστος και ο Ναός απ’ άκρη σ’ άκρη, μαρτυρούσε την φροντίδα και την αγάπη της Μοναστικής Αδελφότητας για την ιερά πανήγυρη.

Τα βλέμματα όλων των πιστών συναντιόντουσαν στο έμπα της Βασιλικής αίθουσας, με τις ευγενικές επιτρόπους. Την κυρία Γαζή, την κυρία Χαγιάτ, την κυρία Γεωργίου που έχοντας πλήρη συναίσθηση της αποστολής τους προσέφεραν το κερί, ανοίγοντας με τον τρόπο τους τον φωταγωγό της προσευχής του κάθε πιστού.

Δίπλα, το κουβούκλιο με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και γύρω γύρω τα πολύχρωμα άνθη να ευωδιάζουν και να αλαφραίνουν το βαρύ φορτίο των προσκυνητών. Τους έβλεπες  που στέκονταν για λίγο,  μπροστά στην θαυματουργή εικόνα και μοιράζονταν με τον Άγιο, τα βαθιά τους σκοτάδια, τους πόνους, αλλά και τις επιθυμίες, τις ευχές και τις ανάγκες της καρδιάς τους για προβιβασμό.

Και ο Άγιος, με την ήρεμη και γαλήνια μορφή του προσώπου του, να κυριαρχεί πάνω στην αλλόφρονα στιγμή της μάχης. Εκεί που λογχίζει τον δράκο με ένα και μόνο αποφασιστικό χτύπημα εμφορούμενο από την απόλυτη και ασάλευτη εμπιστοσύνη του στην Θεία Χάρη. Τα γόνατα όλων έγερναν καθώς πλησίαζαν, οι πλάτες κύρτωναν και το «εγώ» ταπεινωνόταν μπροστά από την γαλήνια μορφή του.

Είδαμε τον Πατριάρχη να μπαίνει στο ιερό κουβούκλιο και να χάνεται στις σκέψεις του. Να βγάζει το καλυμμαύχι του και κοιτώντας την Ιερή εικόνα, να την προσκυνά ακουμπώντας, από την μεριά της καρδιάς, με τρυφερότητα το αριστερό του μάγουλό πάνω της. Κι έμοιαζε, σαν μια αγκαλιά ευγνωμοσύνης για όλες τις κερδισμένες του μάχες που ο Άγιος Γεώργιος στάθηκε παραστάτης του.

Τον ακούσαμε επίσης στο κήρυγμά του να προτρέπει από αυτό το βαθύ και προσωπικό του βίωμα, όλους τους πιστούς να εμπιστευτούν τον Άγιο και να του ζητήσουν όπως είπε ότι επιθυμεί η ψυχή τους. Και ο Άγιος θα βρει τον τρόπο να νικήσει όλες τις δυσκολίες και να φέρει στην ζωή τους το ποθούμενο.  Μίλησε επίσης και για την βαθιά του λύπη και την συντριβή της καρδιάς του για τις δύσκολες ώρες που ζούνε οι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ. Εκεί που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, φροντίζει με αυτοθυσία το ποίμνιό του. Προσευχήθηκε για τους λιγοστούς Έλληνες, αλλά και για τους Σουδανούς αδελφούς μας, που όπως είπε σπαράζονται από την εμφύλια σύρραξη και ευχήθηκε μέσα από την καρδιά του να λήξει σύντομα αυτή η τραγωδία.

Στον ιστορικό τόπο της Μονής, ο Άγιος Γεώργιος φυλακίστηκε και βασανίστηκε για την πίστη του. Στον ίδιο ακριβώς τόπο, πολλούς αιώνες μετά,  τιμήθηκε η μνήμη του και χαλυβδώθηκε η πίστη της προσφοράς του. Καθηλωτική η στιγμή της Ακολουθίας του Εσπερινού, ήταν όταν οι ιερείς εν χορώ λιτάνευσαν την Ιερή εικόνα εντός του Ναού.

Τα σώματα όλων μαγνητισμένα από την ενέργεια που εξέπεμπε η ιερή πομπή, ακουμπούσαν φευγαλέα την μορφή του Αγίου. Ένα άγγιγμα, ένα βλέμμα και μια θερμή  παράκληση από καρδιάς, δυναμίτιζαν την ατμόσφαιρα μετατρέποντας το ανύπαρκτο σε υπαρκτό. Η εικόνα πήρε την θέση της μπροστά από την Ωραία Πύλη με τον ιερέα να την κρατά στα χέρια του και τα τρία αναμμένα κεράκια να υπενθυμίζουν τις τρείς υποστάσεις του Θεού.

Τα εγκαίνια της  βιβλιοθήκης  του Αγίου Γεωργίου

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος οδήγησε τους καλεσμένους σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, στον 3ο όροφο του Μοναστηριού εγκαινιάζοντας την σημαντική βιβλιοθήκη της Μονής. Μια σπάνια και μοναδική συλλογή,  που περιλαμβάνει παλαίτυπα βιβλία, τόμους σε πολλές γλώσσες κατά βάση θεολογικά και εκκλησιαστικά, αλλά και ιστορικά και φιλολογικά, τα οποία θα είναι στην διάθεση των ερευνητών, αλλά και του φιλομαθούς κοινού.

Ο Μακαριώτατος εξήρε την ακάματη συνεισφορά στην ολοκλήρωση του έργου, τού Καθηγούμενου της Μονής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού, ενώ αποκαλύφθηκε και αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του χώρου.

Η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης, αποτελεί   πράξη θεάρεστη που προάγει τον πολιτισμό και διαδίδει την γνώση σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία είναι διαμεσολαβητές ιδεών, που ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης και την νόησης.

Η Θεία Λειτουργία επί τη  μνήμη του Αγίου Γεωργίου

Απόγειο του Πανηγυρικού εορτασμού επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, η Παρασκευή 21η  Απριλίου, με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ να χοροστατεί στον Όρθρο, και να προεξάρχει  της Θείας Λειτουργίας, συνλειτουργούντος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Ερμουπόλεως Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

Εκατοντάδες οι προσκυνητές από όλα τα μέρη του κόσμου, συνέρρευσαν να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Γεωργίου στον ιστορικό τόπο που φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος μέσα από τον συμπυκνωμένο και διαφωτιστικό ποιμαντικό του λόγο αναφέρθηκε στο θεολογικό αποτύπωμα της ζωής και της θυσίας του Αγίου Γεωργίου. Μίλησε για τον δρόμο της προσωπικής μας λύτρωσης μέσα από τα λόγια του Χριστού, λέγοντας ότι η οδός  είναι τεθλιμμένη, γεμάτη δυσκολίες και αντιξοότητες, αλλά στο τέλος οδηγεί στην σωτηρία και στην λύτρωση των ανθρώπων συμπληρώνοντας ότι «με την ιδιότητα του Χριστιανού, το μαρτύριο είναι έννοια ταυτόσημη και όχι αντιφαντική»

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην συνέχεια, στην σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς, αφού ευχαρίστησε τους επισήμους, τους ιεροψάλτες και όλο τον κόσμο που ήρθε ως ταπεινός προσκυνητής στην Θεία του Χάρη, προέτρεψε για μια ακόμα φορά όλους τους παριστάμενους να μην λησμονούν τον Άγιο Γεώργιο. Να τον έχουν, όπως τους ορμήνεψε,  εικόνισμα στο σπίτι, και να προσεύχονται στην βοήθειά του, διαβεβαιώνοντάς τους,  ότι δεν θα τους απογοητεύσει και θα σταθεί στο πλάι τους στην δύσκολη στιγμή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος με την συνοδεία και τους χαρμόσυνους ήχους της μπάντας των Αιγυπτίων Προσκόπων ευλόγησε τους πιστούς και μετέδωσε με χαρά μεγάλη το «Χριστός Ανέστη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο εορταστικές ημέρες οι τελετές μεταδιδόντουσαν απευθείας από την ιστοσελίδα “Φάρος της Ομογένειας

Στο εορταστικό διήμερο παρέστησαν την Πέμπτη 20 Απριλίου ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Κύπρια Πρέσβης κα Πόλλυ Ιωάννου. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές. Παρέστησαν επίσης ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών και ο κ. Σαλέμ Κασίς, Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ.

Στην Θεία Λειτουργία της Παρασκευής 21ης  Απριλίου, παρέστησαν η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου,  η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, η Πρόξενος της Ελλάδα στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και ο κ. Σαλέμ Κασίς, Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ

Δείτε και άλλες εικόνες από τις γιορτινές ημέρες

Αρέσει σε %d bloggers: