Με σαρωτική νίκη επικράτησε η Νέα Δημοκρατία στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ενώ η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη δεν συγκέντρωσαν το απαραίτητο ποσοστό για την αντιπροσώπευσή τους στην επόμενη Βουλή.

Με συμμετοχή 60,94% επί των 8.850.351 εγγεγραμμένων, τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής:

Η ψήφος της Ομογένειας

Δεκάδες κάλπες στήθηκαν στις εκλογικές περιφέρειές  των χωρών του  εξωτερικού με τους ομογενείς συμπατριώτες μας να απολαμβάνουν για πρώτη φορά το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις Εθνικές εκλογές της πατρίδας μας. Με συμμετοχή που άγγιξε το 80% καθίσταται πλέον σαφές ότι ο δρόμος  άνοιξε για την ενίσχυση και επέκταση του εκλογικού δικαιώματος  στους Έλληνες του εξωτερικού. Η Κύπρος στην κορυφή της συμμετοχής στις εκλογές των αποδήμων με ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% στα πέντε εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

Η κάλπη του Καΐρου

Στο 1ο εκλογικό Κέντρο Καΐρου η κάλπη έδωσε την πρωτιά στην Νέα Δημοκρατία με τα τελικά αποτελέσματα να διαμορφώνονται ως εξής:

Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Μετά την άκαρπη έκβαση των διερευνητικών εντολών που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί τις προηγούμενες ημέρες, ακολούθησε την 24 Μαΐου στο Προεδρικό Μέγαρο μια τυπική κατ’ ουσία σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας , η οποία κατέστη και αυτή άγονος όπως αναμενόταν, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε από την κα Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Σαρμάς με την προεκλογική περίοδο να ξεκινά την Δευτέρα 29 Μαΐου και τους κομματικούς μηχανισμούς να προετοιμάζονται πυρετωδώς για την δεύτερη και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση.

Αρέσει σε %d bloggers: