Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Ανδρέα Πέτρου
14/06/2023
Η καλοκαιρινή γιορτή της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου
14/06/2023
Show all

Ο αντίκτυπος της παρουσίασης του σπουδαίου βιβλίου της κας Μαρίας Αδαμαντίδου στα τηλεοπτικά κανάλια της Αιγύπτου

Το εορταστικό διήμερο της παρουσίασης του βιβλίου της Αιγυπτιώτισας κας Μαρίας Αδαμαντίδου στην Ελληνική, αλλά και στην Αραβική γλώσσα μεταφρασμένο από τον κ. Σαμουήλ Μπισάρα άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η άψογη οργάνωση και η αγαστή σύμπραξη όλων των στελεχών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, της Ελληνικής Πρεσβείας, αλλά και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  μας έδειξαν για ακόμα μια φορά ο Καϊρινός Ελληνισμός και θέλει και μπορεί να διοργανώνει μεγάλες εκδηλώσεις και να υλοποιήσει μεγαλόπνοα έργα που προάγουν τον πολιτισμό και αναδεικνύουν την σημαντική του πορεία στον χρόνο και στον τόπο που τον γέννησε.

Σημαντική ήταν η παρουσία στις εκδηλώσεις από την Ελλάδα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας  κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, που έδωσε αναντίρρητα  μια προστιθέμενη αξία στις εορταστικές ημέρες όπως επίσης και της κυρίας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και χορηγού της έκδοσης αλλά και μέρος των εκδηλώσεων.

Μέσα από τις εμπεριστατωμένες ομιλίες για το βιβλίο από την συγγραφέα και τον Καθηγητή Ντίνου βιώσαμε την σημασία αυτού του μεγάλου εκπαιδευτικού ιδρύματος και ταξιδέψαμε στην εποχή που μεσουρανούσε μέσα από τις εικόνες του βιβλίου και τις αφηγήσεις των μαθητριών  που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου απολαύσαμε στην σκηνή την μοναδική Ευανθίας Ρεμπούτσικα που με το μαγικό της βιολί και τους άξιους μουσικούς που την συνόδευαν ερμήνευσε γνωστές μελωδίες, καθώς και μελοποιημένα ποίηματα του δικού μας Γιάννη Μελαχροινούδη, ο οποίος άνοιξε δια παντός τον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» με τις ποιητικές του δημιουργίες.

Καταχειροκροτήσαμε όμως και  την Μαριλένα Ρουσσόγλου, την πολλά υποσχόμενη και ανερχόμενη Αιγυπτιώτισσα τραγουδίστρια και  πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε με το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής της.

Πέρα όμως από όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τα ζήσουμε όλα αυτά, μεγάλος ήταν και ο αντίκτυπος που άφησε το διήμερο της παρουσίασης  του βιβλίου στην τηλεόραση της Αιγύπτου. Η τηλεοπτική εκπομπή “Σαμπάχνα Μάσρι” φιλοξένησε την κυρία Μαρία Αδαμαντίδου και την κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, οι οποίες μίλησαν για το βιβλίο αλλά και για τον Ελληνισμό στην Αίγυπτο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης μίλησαν  στο κανάλι ΕΛ ΝΙΛ καθώς και το γενικό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ που κάλυψε όλη την εκδήλωση και προβλήθηκε σε όλα τα δελτία ειδήσεων του καναλιού ΕΛ ΝΙΛ.

Δείτε παρακάτω τα τρία αυτά αποσπάσματα που μας έστειλε ο φίλος του ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ και υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδας κ. Γιάννης Μελαχροινούδης.

Αρέσει σε %d bloggers: