Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες τιμούν τους ήρωες του Ελ Αλαμέιν
22/10/2023
Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 23.10.2023
23/10/2023
Show all

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων του Καΐρου Γαβριήλ και Κυρμιδώλη

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου γιορτάστηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο η μνήμη των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη που μαρτύρησαν στον ιστορικό χώρο της Μονής πριν από 500 χρόνια.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπός Καΐρου Νικόδημος με τα του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού, του Πανοσιολογιώταου Αρχιμανδρίτη Θεόδωρου και του Διάκονου Γιούσεφ.

Η διαδοχή των Ακολουθιών θαυμαστή. Ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία εναλλάσσονταν μπροστά από το Ιερό Βήμα με τους ιερείς να μεταφέρουν στους πιστούς την ενέργεια της συμμετοχής και της μέθεξης υπό το άκουσμα των καθηλωτικών Ύμνων της πανηγυρικής ημέρας.

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες γεννήθηκαν, και έζησαν την σύντομη ζωή τους στον ίδιο τόπο που άφησαν και την τελευταία τους πνοή στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα. Στο αρχαίο Φρούριο της Βαβυλώνας, στις κατακόμβες του οποίου αναπαύονται στον αιώνα τον άπαντα τα λείψανά τους. Εκεί που βασανίστηκε και φυλακίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και εκατομμύρια πιστών συρρέουν από τα πέρατα του κόσμου για να ανάψουν ένα ταπεινό κερί και να προσευχηθούν στην χάρη του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος στον λόγο του αναφέρθηκε με βαθιά αγάπη και ταπείνωση στον βίο αλλά και τον μαρτυρικό θάνατο των Νεομαρτύρων λέγοντας: «Σε αυτόν εδώ τον χώρο δύο λεβέντες 20 ετών αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Η αιτία του μαρτυρίου τους ήταν η πίστη τους στον Χριστό. Αρνήθηκαν να προδώσουν την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπο του Χριστού. Αναφερόμενος στους μαθητές του ο Θεάνθρωπος τους λέει ότι αν εμένα σε αυτόν τον κόσμο με δίωξαν να είστε σίγουροι ότι και εσάς θα διώξουν. Από την στιγμή που ο Χριστός έγινε άνθρωπος ξεκίνησε ένας αβυσσαλέος αγώνας εναντίον του. Για τρεις ολόκληρους αιώνες αρκούσε μόνο να παραδεχθεί κανείς ότι πιστεύει στον Χριστό για να οδηγηθεί στον θάνατο. Έχουμε λοιπόν τους πρώτους μάρτυρες και τους μεγαλομάρτυρες της πίστεως, όπως είναι και ο Άγιος Γεώργιος. Και ας μην μας φαίνεται παράξενο αλλά υπάρχουν κάποια μέρη στη Γη, ευτυχώς όχι πολλά που κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν για την πίστη τους στον Χριστό. Αυτό πρέπει να χαλυβδώνει την πίστη μας και να ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στον Θεάνθρωπο Χριστό μας.»

Η πανηγυρική ημέρα στον Άγιο Γεώργιο μας επεφύλαξε και μια ακόμα έκπληξη που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος χειροθέτησε Αναγνώστες τους κυρίους Αντώνη και Ηλία Σεμάαν. Οι δύο αυτοί νέοι από τον Λίβανο διαβιούν τα τελευταία χρόνια στο Κάιρο και είναι τακτικά και ευσεβή μέλη του εκκλησιάσματος. Ο προβιβασμός τους αυτός από τα χέρια του Σεβασμιώτατου γέμισε τις καρδιές τους με ιδιαίτερη χαρά και πίστη για τα νέα τους καθήκοντα. Καλοσωρίζοντάς τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολήτης Νικόδημος εξήρε το ήθος και τις υψηλές ηθικές αξίες που εμφορούνται οι δύο αυτοί νέοι και μοιράστηκε με όλους μας την βεβαιότητα, ότι η πορεία και το έργο τους θα είναι λαμπρό. Άξιοι!

Κλείνοντας θα θέλαμε αναφερθούμε στην αξιοσημείωτη όλα αυτά τα χρόνια προσπάθεια της Μονής να αναδείξει στους ορθόδοξους χριστιανούς όπου γης, την ζωή, αλλά και τον μαρτυρικό θάνατο των Νεομαρτύρων του Καΐρου. Αναφέρουμε ενδεικτικά την πρώτη έκδοση την Ακολουθίας των Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη που εκδόθηκε πέρση στην επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατό τους, το ημερολόγιο των Ορθόδοξων Αραβόφωνων για το 2023 και την μεταφρασμένη έκδοση του βίου τους σε πολλές γλώσσες που βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης. Η δυναμική αναγνώριση των Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη ανά τον κόσμο αντανακλάται επίσης και από την τέλεση δεκάδων αγρυπνιών και ιερών ακολουθιών στην χάρη τους. Τέλος ως μια ακόμα σημαντική κίνηση προσφοράς τον Ιούνιο του 2023 κατόπιν του παρακλητικού αιτήματος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος δώρισε στους πιστούς της Μητρόπολης, τεμάχιο των ιερών λειψάνων των Νεομαρτύρων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Θρόνου για όλους τους παριστάμενους της πανηγυρικής ημέρας.

Αρέσει σε %d bloggers: