Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στις επτά και μισή το απόγευμα το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου κόβει την Αγιοβασιλόπιτά του για το καλό της νέας χρονιάς και μας προσκαλεί να το γιορτάσουμε όλοι μαζί.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του συγγραφέα, ερευνητή και Αρχισυντάκτη του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου» κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, με τίτλο «Μνήμες Ξωτικών», η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.


Για τον συγγραφέα και το βιβλίο του θα μιλήσουν: η Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ, ο Αρχισυντάκτης του Νέου Φωτός κ. Βασίλης Α. Πουλαρίκας και ο συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η μαθήτρια της Αμπετείου Σχολής κα Μόνικα Μορφούλη.


Δείτε παρακάτω την πρόσκληση, αλλά και ένα συνοπτικό βιογραφικό του συγγραφέα.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος συγγραφέας, δημοσιογράφος, ποιητής και ερευνητής, με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήχθη στη Στατιστική Σχολή του Πανεπιστημίου Πειραιώς την οποία εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Παρακολούθησε επί ένα χρόνο μαθήματα Θεωρητικής Γραφολογίας [Χαρακτηρολογία] στο Εργαστήριο του αείμνηστου  Δικαστικού  Γραφολόγου Δημητρίου Κωττάκη και εργάστηκε για ένα διάστημα  στην Τράπεζα Πίστεως στην οποία διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος των Εργαζομένων και Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.

Υπήρξε συνεργάτης με σειρά διαλέξεων στο «Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη σημειολογία στη συγγραφή και τις παραστατικές τέχνες.

Εξέδιδε και διηύθυνε  την κοινωνική και λογοτεχνική εφημερίδα «Αίσθηση Λόγου και Τέχνης» τη διετία 1994-1995, κι έχει  εκδώσει 27 βιβλία με ποίηση, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα. Tα βιβλία του  «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» και «Ο Ζωγράφος με τις τρεις Πατρίδες» ήταν υποψήφια για Κρατικό Βραβείο στην κατηγορία «Βιβλία Γνώσεων για παιδιά».

Έχει επισκεφτεί πολλά σχολεία της χώρας και έχει συνομιλήσει με περισσότερους από 70.000 μαθητές για την διαφορετικότητα και την αυτοπεποίθηση.

 Συνεργάστηκε με περιοδικά και τις περισσότερες εφημερίδες του ημερήσιου και κυριακάτικου τύπου, ως αρθρογράφος και ρεπόρτερ κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων όπως:  «Επενδυτής του Σαββάτου», «Νίκη», «Καθημερινή της Κυριακής», «Έθνος», «Ελευθεροτυπία» «Εφημερίδα Συντακτών» «Real News», «Ελευθερία Καλαμάτας», «prtothema.gr», «Ταχυδρόμος», «Εικόνες», «Momento», «Paper», «Homme», «Επειδή»» και άλλα.

Επίσης συνεργάστηκε το 2014 – 2015 με την ΕΡΤ και το Blue Skay TV,    ως σχολιαστής  σε δελτία ειδήσεων, και ήταν  ραδιοφωνικός παραγωγός, στον 902 Αριστερά στ Fm,  στην Ertopen κατά το διάστημα που δεν λειτουργούσε η ΕΡΤ, καθώς και στα ραδιόφωνα «metadeftero» και «Πορτοκαλί»  με εκπομπές σε θέματα πολιτισμού.

Θεατρικά του έργα κυρίως με βιογραφίες, ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές και σημείωσαν ξεχωριστή επιτυχία, ενώ κατά τη διετία 2016-2017 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Κνωσός.

Έχει γράψει κείμενα και έρευνα για 27 ντοκιμαντέρ που παίχτηκαν στην ΕΡΤ και την Cosmote History, όπως:  «Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων», «Ένδοξα καράβια του Πολεμικού Ναυτικού» με τη σειρά: «Βέλος», «Παπανικολής», «Αδρίας», «Άρης», και «Τριήρης». Ακολούθησαν «Ο Μάης του Πόντου», 4 ντοκιμαντέρ για την Γενοκτονία των Ποντίων, «Μελίνα Μερκούρη» «Αναστάσιος Τιράνων»  «Η Αίγυπτος των Ελλήνων» και 4 ντοκιμαντέρ με «Τα προϊόντα της Μεσογείου» και άλλα.

Με πρωτοβουλία του έχουν εμπλουτιστεί περισσότερες από πέντε βιβλιοθήκες  σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας, καθώς και η Βιβλιοθήκη των Φυλακών Κορυδαλλού, Ανδρών – Γυναικών με την καμπάνια «Στείλε ένα Βιβλίο στο Κελί». 

Γνώρισε στους Έλληνες μέσω δημοσιευμάτων του (επί συνεχή 25 χρόνια στον τύπο) τον Έλληνα μετανάστη Κωνσταντίνο Μπρουμίδη,  ο οποίος ζωγράφισε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ και μίλησε σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε το 2015 στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων και στο «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών», με διοργάνωση της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ζωγράφου.  Θεατρικά του έργα ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές όπως στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», στο «Διέλευσις» στο «Κνωσός», στο «Τζένη Καρέζη», στο «Αντεργκράουντ», στο «Αριστοτέλειο», στην «Αρχαία Μεσσήνη», στο «Θέατρο 4 εποχές», στο «Εκστάν»  στην «Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας» και αλλού.  

Επιτυχίες σημείωσαν έργα του όπως:    «Κοσμάς ο Αιτωλός»  «Θυρίδα 111»  «Καβάφης – ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας»  «Η φωνή της πεταλούδας»  «Ελευθέριος Βενιζέλος» «Αιώνιο ζευγάρι»  «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» «Δανάη» «Το μαγκάλι» «Τελέσιλλα» «Νίκος Πλουμπίδης» «Θεόφιλος Καΐρης» και άλλα.

Με δεκαετή έρευνά του, δημοσίευσε Αρχεία του Δρομοκαΐτειου  με ιστορικά πρόσωπα που έζησαν μέσα στο ψυχιατρείο, όπως ο Ρώμος Φιλύρας, Γεώργιος Βιζυηνός, Νικόλαος Δραγούμης, Δημήτρης Βρεττάκος κ.α.   Ακόμα έχει δημοσιεύσει ανέκδοτες επιστολές μεγάλων μας ποιητών: την ανέκδοτη εφηβική ποίηση του Κωστή Παλαμά, ποίηση και επιστολές του Γεράσιμου Μαρκορά, του Γεώργιου Δροσίνη, του Νικόλαου Καζαντζάκη, του Κώστα Κρυστάλη, του Θανάση Μιαούλη του οποίου είναι βιογράφος και άλλων πολλών.

Συντονίζει την ομάδα δημοσιογραφίας της «Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την  Επαγγελματική Επανένταξη» που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και είναι υπεύθυνος της εφημερίδας  «Δίαυλος» του σωματείου «Αυτοεκροσώπηση» των Ληπτών.

Στίχοι του που έχει γράψει για τον Χρήστο Νικολόπουλο και άλλους συνθέτες κυκλοφορούν σε CD.

Σήμερα είναι αρχισυντάκτης στον «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο».