Με ποίηση ξεκίνησε ο Φλεβάρης την πρώτη του μέρα στο Κάιρο, σε μια λαμπερή εκδήλωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, το οποίο έκοψε την Αγιοβασιλόπιτά του για το καλό της νέας του χρονιάς και έδωσε τα διπλώματα της Ελληνομάθειας στους διαπρεπείς σπουδαστές του.
Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ο ποιητής κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Μνήμες Ξωτικών» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Μέσα σε μια ώρα, στην κατάμεστη αίθουσα του «Πολιτιστικού» ξεδιπλώθηκε το κουβάρι της δημιουργικής του έμπνευσης, και γίναμε όλοι κοινωνοί του πολύμορφου ποιητικού του σύμπαντος.
Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ, η οποία αφού καλωσόρισε τους επισήμους και όλους τους παριστάμενους, μίλησε για τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο μέσα από το δικό του βιογραφικό. Μας παρουσίασε βήμα βήμα την πολυσχιδή του καλλιτεχνική υπόσταση και την μακρόχρονη πορεία του στην λογοτεχνία, την ποίηση και την ερευνητική δημοσιογραφία, μέχρι τον τελευταίο του σταθμό στην Αρχισυνταξία του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου», της επίσημης εφημερίδας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.
Μετά την πρώτη αυτή βιογραφική γνωριμία μας με τον συγγραφέα, η μαθήτρια της Αμπετείου Σχολής κυρία Μόνικα Μορφούλη απήγγειλε την «Μεγαλοκαρδία» και στην συνέχεια την «Εξομολόγηση» τα δύο ποιήματα που ακούσαμε και πραγματικά μαγευτήκαμε με την λυρική απόδοση, την χροιά της φωνής, αλλά και την κρυστάλλινη εκφορά του λόγου της πανέμορφης αυτής μαθήτριας.
«Εγώ διδάσκομαι από εσένα με τον τρόπο με τον οποίο απαγγέλεις. Σήμερα νομίζω ότι η κυρία Μόνικα Μορφούλη κέρδισε την βραδιά» ακούσαμε τον συγγραφέα να μας εξομολογείται, αφού άκουσε την νεαρή μαθήτρια.
Για το βιβλίο, αλλά και για την πολύχρονη φιλική του σχέση με τον ποιητή, μας μίλησε στην συνέχεια ο Αρχισυντάκτης του «Νέου Φωτός» κ. Βασίλης Α. Πουλαρίκας, ο οποίος ερμήνευσε την δυναμική του ποιητικού χρωστήρα του συγγραφέα, μέσα από την ανάλυση των «δομικών υλικών» που χρησιμοποίησε ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος για να μας παρουσιάσει την τελική μορφή των «Ξωτικών» του.
Και όπως μας είπε ο ομιλητής, βασικό στοιχείο της ποίησης του Χαλιακόπουλου είναι η αμφιβολία και η ανασφάλεια που δεν γεννούν και δεν προδικάζουν την ασφάλεια, αλλά την δυναμιτίζουν και οδηγούν στην βέβαιη κατακρήμνιση τις όποιες «στέρεες» πεποιθήσεις μας.
Αυτή την ανασφάλεια, ως υπέρτατη υπαρξιακή αγωνία του ποιητή, ανέφερε ο κ. Πουλαρίκας, μας προσφέρει με ταπεινότητα, και εσωτερική σύγκρουση ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και σε αυτόν τον κόσμο μας προσκάλεσε μέσα από τις μνήμες των «Ξωτικών» του.
Ο κ. Χαλιακόπουλος πήρε τον λόγο στην συνέχεια, ως τελευταίος ομιλητής και αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τους επισήμους, αλλά και όλους τους παριστάμενους για την τιμητική τους παρουσία, αναφέρθηκε ονομαστικά σε όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση της υπέροχης, όπως είπε βραδιάς. Μας μίλησε για την μακρόχρονη σχέση του με την Αίγυπτο και το αποτύπωμα που άφησε η σπουδαία αυτή χώρα στην συγγραφική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για την ευτυχή συγκυρία του τελευταίου σταθμού της μέχρι τώρα διαδρομής του, ως Αρχισυντάκτη της Αλεξανδρινής εφημερίδας.
Μίλησε επίσης για την πορεία του έργου του μέσα από τις επισκέψεις του στα σχολεία της Ελλάδας, αλλά και για την τρυφερή του ανάμνηση από την επίσκεψη του, τον Μάρτιο του 2022 στα Ελληνικά μας σχολεία σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια που έγιναν, όπως είπε, η αφορμή της βαθύτερης γνωριμίας του με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και της εγκατάστασης του στην Αλεξάνδρεια.
Ο λόγος κατέστη στην συνέχεια ελεύθερος με την αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία να ευχαριστεί από καρδιάς τον συγγραφέα και να μοιράζεται την ειλικρινή της συγκίνηση για τα λόγια που ακούστηκαν στην εκδήλωση, αλλά προπάντων για τα ποιήματα που απήγγειλε μαθήτρια Μόνικα Μορφούλη. Μίλησε επίσης για το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και την δυναμική του πορεία, ενώ ευχαρίστησε τον επί πολλά χρόνια Διευθυντή του, κύριο Χρίστο Παπαδόπουλο για την ακούραστη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του Καΐρου.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους, με τον συγγραφέα να ανοίγει νέους κύκλους συζητήσεων και γόνιμων προβληματισμών με το κοινό.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας με τον Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιο Λεούση να κόβει την πρώτη πίτα και να μεταφέρει τον χαιρετισμό του Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικολάου Παπαγεωργίου, αλλά και τα δικά του θερμά συναισθήματα από την ποιητική βραδιά. Την επόμενη πίτα έκοψε ο Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης και την τελευταία πίτα έκοψαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας απευθυνόμενος στον κ. Χαλιακόπουλο, τον χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο που έχει την ικανότητα και την ηρεμία της ψυχής να φιλοσοφεί και μέσα από το έργο του να θέτει ερωτήματα που βοηθούν όλους εμάς, όπως είπε, να βρούμε τον δρόμο και τις απαντήσεις στους δικούς μας προβληματισμούς που ξαναγεννιούνται.
Ακολούθησε η απονομή των διπλωμάτων στους σπουδαστές που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εξετάσεις σε διάφορα επίπεδα σπουδών.
Τρία φλουριά κρύβανε οι Βασιλόπιτες. Δύο αποκλειστικά για τους σπουδαστές που κέρδισαν από ένα δωρεάν πρόγραμμα σπουδών και ένα φλουρί για όλους τους υπόλοιπους. Τυχερή της βραδιάς ήταν η εκπαιδευτικός κα Ελένη Μουμούρη.
Η εκδήλωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου συνεχίστηκε στον μπουφέ με τον συγγραφέα, να φωτογραφίζεται και να υπογράφει τα βιβλία του, ανταλλάσσοντας με το κοινό, συναισθήματα και εντυπώσεις από την μοναδική αυτή βραδιά.
Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε υψηλού επιπέδου μετάφραση όλων των ομιλητών στα Αραβικά από τον κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, ο οποίος ως υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Ελληνικής μας Πρεσβείας συνέβαλλε τα μέγιστα στην οργάνωση και την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στην Διευθύντρια Οικονομικών του «Πολιτιστικού» την κα Κωνσταντίνα Γεδεών που βρισκόταν δυστυχώς στην Ελλάδα, και η οποία με την Γραμματεία του Ε.Π.Κ.Κ φρόντισαν την κάθε λεπτομέρεια της βραδιάς.
Στην βραδιά του «Πολιτιστικού» πέραν των προαναφερθέντων παρέστησαν από την Ελληνική Πρεσβεία ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ο Αντισμήναρχος κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης από το Γραφείο του Ακολούθου Άμυνας και ο Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου. Από τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο παρέστησαν οι διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, οι καθηγητές του Ε.Π.Κ.Κ, αλλά και πολλοί σπουδαστές του Πολιτιστικού Κέντρου. Παρέστη επίσης και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ και υπεύθηνος της ανακαίνησης του “Πολιτιστικού Κέντρου” κ. Μιχάλης Μπίσκος. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της κας Άντυ Ελ Άραμπι, η οποία αποφοίτησε πριν από έξι χρόνια με το ανώτατο πτυχίο Ελληνομάθειας, και σήμερα παρακολουθεί με επιτυχία εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα Αρχαίων Ελληνικών του Ε.Κ.Π.Α.
Την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές,
Το συγγραφέα κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλο τίμησαν όμως και οι Αλεξανδρινοί φίλοι του, που είχαν μισθώσει λεωφορείο για να μεταβούν στο Κάιρο και να απολαύσουν την παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής. Παρέστησαν: η πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. και του Συλλόγου «Πτολεμαίος Α» κα Λιλίκα Θλιβίτου, ο πρώην διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια κ. Φιλιππάτος Βασίλης, ο φιλέλληνας καθηγητικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας κ. Μάγντι Χασάν. Παρέστησαν επίσης εκπαιδευτικοί από τα Ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, καθώς και Αιγύπτιοι φίλοι του συγγραφέα.
(φώτο: Βασίλης Πουλαρίκας, Λιλίκα Θλιβήτου, Αλέξανδρος Μπάσης, Μάκντι Χασάν)