Γλέντι αλα Ελληνικά την Τσικονοπέμπτη  στο Κάιρο
07/03/2024
Σάρωσε τα μετάλλια του Παναιγυπτιακού πρωταθλήματος κωπηλασίας  ο Ε.Ν.Ο.Κ. και η CAIROW
10/03/2024
Show all

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου τίμησαν την ιστορία τους και γλέντησαν με όλη την Παροικία το Τσικνοσάββατο

Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου στον χώρο του Προσκοπείου πραγματοποιήθηκε άλλη μια σημαντική εκδήλωση των Καϊρινών μας Προσκόπων, στο πλαίσιο των εορτασμών των 110 χρόνων τους. Το γνωστό σε όλους μας Τσικνοσάββατο, μια Προσκοπική γιορτή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού γιατί εγκαινιάστηκε και το πλήρως ανακαινισμένο και αναμορφωμένο Προσκοπικό Μουσείο.

Μια σημαντική στιγμή για τον Ελληνοαιγυπτιακό Προσκοπισμό

Παρουσία του Προέδρου της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Προσκόπων και Οδηγών Αιγύπτου Καθηγητή  Δρ Χάλεντ Ελ Εσάουι και όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πλήθους Αιγυπτίων και Ελλήνων Βαθμοφόρων , Λυκοπούλων, Προσκόπων,  Ανιχνευτών , γονέων και φίλων των Προσκόπων υπέγραψαν το Μνημόνιο Αδελφοποίησης του Ελληνικού Συστήματος Προσκόπων Καΐρου και του Αιγυπτιακού Συστήματος Προσκόπων Καΐρου          « Abou El Hol».

Την «αδελφοποίηση» υπέγραψαν ο Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων κ. Ανδρέας Γιόρι, ο Έφορος Εξωτερικών Σχέσεων κ. Ναντέρ Μπισάντα και ο Έφορος Διεθνών Σχέσεων της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Προσκόπων Dr Mohamed  Omar παρουσία του Προέδρου των Αιγυπτίων Προσκόπων και των Εφόρων Δρ Αντώνη Μουσσάλλη και του κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, οι οποίοι ήταν και οι εμπνευστές της αδελφοποίησης .

Ο Έφορος Εκπαίδευσης Αποδήμων και πρώην Αρχηγός των Προσκόπων κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ο οποίος βρισκόταν σε γνώριμα νερά, εκτελούσε χρέη εκφωνητή-εμψυχωτή της βραδιάς στην Ελληνική και Αραβική Γλώσσα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε, ότι  στην πορεία των 110 χρόνων των Ελλήνων μα και Αιγυπτίων Προσκόπων δεν υπήρξε ανάγκη για την υπογραφή μιας τέτοιας «Αδελφοποίησης» αφού ήταν σύνηθες γεγονός  η συνεργασία και οι κοινές δράσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων Προσκόπων  όπως εξάλλου  το αναφέρει και το τέταρτο άρθρο του Νόμου του Προσκόπου   «…Ο Πρόσκοπος είναι φίλος και ευγενής προς όλους και  αδελφός με κάθε Πρόσκοπο..».  Οι σύγχρονες όμως συνθήκες ανέφερε κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Μελαχροινούδης μας οδήγησαν στην «δημοσιοποίηση και στην επισημοποίηση» της πρακτικής εφαρμογής  του άρθρου μέσα από  το «Μνημόνιο Αδελφοποίησης» .

Στην συνέχεια επισημάνθηκε η ευτυχής συγκυρία ταυτόχρονης έναρξης των νηστειών σύμφωνα με την Χριστιανή και Ισλαμική Θρησκεία.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου τιμούν όσους συμπορεύονται με τ’ όραμά τους

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  ο Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων κ. Γιόσρι, σύμφωνα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, κατόπιν εισηγήσεων των Προσκόπων Καΐρου,  επέδωσε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού του ΣΕΠ, Ηθικές Αμοιβές και Τιμητικές Διακρίσεις  σε φίλους  των Προσκόπων καθώς και σε Ενήλικα Στελέχη.  Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος συγκινημένος για την απονομή ειδικής  πλακέτας ευχαρίστησε τους Προσκόπους  και ευχήθηκε να συνεχίσουν το σημαντικό έργο τους, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με χαρά τις δραστηριότητές τους  και τις υπηρεσίες τους  προς την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και χαίρουν της αγάπης και της ευλογίας του Σεπτού μας Πατέρα  της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ και όλου του Κλήρου,  με προεξάρχοντα τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο.

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν και η στιγμή κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος αφιέρωσε την σημαντική όπως είπε βράβευση, που του επεφύλαξαν οι Πρόσκοποι, στον κατά σάρκα πατέρα του, Αιδεσιμολογιώτατο  Πρωτοπρεσβύτερο  π. Παναγιώτη Σουλιμιώτη, κληρικό της Ι.Μ.Τριφυλίας, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.  

Στην συνέχεια οι Πρόσκοποι τίμησαν και τους Διευθυντές των Ελληνικών μας σχολείων στο Κάιρο. Τον κ. Βασίλειο Λάγιο διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Σχολής και τον κ. Γιώργο Κοκορέλη διευθυντή της Αμπετείου, οι οποίοι στον χαιρετισμό τους εξήραν την άριστη και αγαστή συνεργασία Σχολείων και Προσκόπων, ενώ ο κ. Κοκορέλης αναφέρθηκε στην εντύπωση που του προξενεί «η φλόγα» όπως είπε που βλέπει κάθε Σάββατο στα μάτια των μαθητών του σχολείου. Οι δύο Διευθυντές επεσήμαναν επίσης ότι ο Ελληνικός Προσκοπισμός στο Κάιρο  είναι η σημαντικότερη εξωσχολική διαπαιδαγωγική δραστηριότητα για τα παιδιά και τους νέους της Παροικίας του Καΐρου και βλέποντας τις αντιδράσεις των μαθητών επεσήμαναν ότι τα Ενήλικα Στελέχη επιτελούν σπουδαίο έργο. Τιμητική πλακέτα έλαβε και ο Έφορος κ.  Αντώνης Μουσσάλλη, Γενικός Αρχηγός των Προσκοπικών Συστημάτων Abou El Hol  και παλαιό στέλεχος της Περιφέρειας Αποδήμων, ο οποίος στην αντιφώνηση του παρέδωσε αντίγραφο της  εικόνας της Θεοτόκου «Προστάτριας των Προσκόπων» , που αγιογραφήθηκε στο Καίρο πριν 30 χρόνια και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την «Αδελφοποίηση» που θα συμβάλει, όπως είπε στην αύξηση των δράσεων ανάμεσα στα δύο Προσκοπικά Συστήματα.

Επίσης τιμήθηκε, ο μόνιμος και επί 40 χρόνια επιστάτης του «Προσκοπείου» κ. Άραμπι Μπαγιούμι , για την σημαντική προσφορά του στο Σύστημα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου. 

Ο Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων κ. Ανδρέας Γιόσρι απένειμε το Μετάλλιο Ευδόκιμου Υπηρεσίας στον Δρ. Μοχάμεντ Ομάρ, Έφορο Διεθνών Σχέσεων των Αιγυπτίων Προσκόπων καθώς στον κ. Σερίφ Γουαντί, Αρχηγό των Προσκόπων El Shark. Τιμήθηκαν επίσης για τις διακεκριμένες υπηρεσίες τους: η Αρχηγός κα Ναταλί Σαϊντ, Υπαρχηγός του Συστήματος και η κα Έντζι  Χάλεντ Αρχηγός των Ανιχνευτών. Επίσης ο κ. Γίοσρι απένειμε «Εύφημον Μνεία» στον Αρχηγό κ. Κρίς Παναγιώτη και στις Αρχηγούς κα Ολγα Καλαντζή και κα Παναγιώτα Τσώκου  καθώς και «Ευαρέσκεια» στις Αρχηγούς κα Ιουστίνα  Μορφούλη και κα Ελένη Ταμπάκη.

Ο Έφορος Αποδήμων απόνειμε και το πτυχίο «Πρόσκοπος Έθνους» στο Στέλεχος κ. Γιώργο Αντωνίου, ενώ οι Αιγύπτιοι Βαθμοφόροι κ.κ. Ισλάμ και Μαρουάν παρέδωσαν  προσκοπικά ιστορικά αντικείμενα για το Μουσείο των Προσκόπων.

Ο Αρχηγός του Συστήματος  Προσκόπων Καΐρου κ. Χρήστος Αντωνίου  παρέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στις κυρίες Ευαγγελία Χαλκιά και Ράνια Ελ Ντέγκουϊ τιμώντας την εποικοδομητική συνεργασία και προσφορά τους κατά την θητεία τους στην Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης. Επίσης απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους Εφόρους κ.κ. Ανδρέα Γιόσρι και Γιάννη Μελαχροινούδη για την αμέριστη στήριξή τους προς το Προσκοπικό Σύστημα.  

Ο Πρόεδρος των Αιγυπτίων Προσκόπων Δρ Χάλεντ Ελ Εσάουι στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Αιγυπτίων και Ελλήνων Προσκόπων και τόνισε ότι στο μέλλον η συνεργασία θα αυξηθεί και θα φτάσει στο επίπεδο που της αρμόζει.

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Προσκοπικού Μουσείου

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης ο Αρχηγός του Συστήματος κ. Χρήστος Αντωνίου έκοψε την τούρτα που πρόσφερε ο επίτιμος Αρχηγός των Προσκόπων  El Shark, Δρ Ναντίμ Ισκάνταρ και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν το  εκ βάθρων ανακαινισμένο Μουσείο Προσκόπων Καΐρου.

Την ξενάγηση στο ενδιαφέρον αυτό Μουσείο ανέλαβε ο Έφορος Εκπαίδευση κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ο οποίος ταξίδεψε όλους τους παριστάμενους στην Προσκοπική ιστορία μέσα από τα πολύτιμα εκθέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μελαχροινούδης έθεσε τις βάσεις του νέου Μουσείου με την αναμόρφωση του τρόπου έκθεσης και προβολής των σημαντικών ενθυμημάτων που άφησε ως παρακαταθήκη ο τελευταίος Περιφερειακός Καΐρου κ. Αλέκος Καζαμίας το 2014, ενώ εμπλούτισε και τα εκθέματα από τις συλλογές της οικογένειας Λιούφη και Τσιάρα. Ο κ. Μελαχροινούδης επεσήμανε ότι όλα στους Προσκόπους είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και ευχαρίστησε τα Ενήλικα Στελέχη και τους Ανιχνευτές  που βοήθησαν.

Το μεγάλο γλέντι των Προσκόπων ξεκινά

Γύρω στις έξι το απόγευμα ξεκίνησε το τέταρτο μέρος της εκδήλωσης. Ένα πολύχρωμο και χαρούμενο πανδαιμόνιο επικράτησε στην αυλή των Προσκόπων. Οι μικροί και οι μεγάλοι μασκαράδες ξεχύθηκαν στα  παιχνίδια του μοναδικού ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ το οποίο δημιούργησαν από το μηδέν οι Ανιχνευτές με τα χεράκια τους, με την τσίκνα  από τα εύγεστα σουβλάκια να γεμίζει τον χώρο το Προσκοπείου κάνοντας όλους πραγματικά ευτυχισμένους που τους εμπιστεύτηκαν ένα ακόμα Τσικνοσάββατο.

Οι  χαρούμενες φωνές των παιδιών, τα αποκριάτικα τραγούδια από τα μεγάφωνα, η «τόμπολα»,  ο χορός  των μασκαρεμένων, η βράβευση των καλύτερων αμφιέσεων από την ειδική επιτροπή, η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς, ήταν ένα ακόμα εισιτήριο χαράς για όλους μας. .

Εκτός από τους τιμώμενους, στην Προσκοπική ημέρα παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη  Σκουφαρίδου,  καθώς και ο κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης παλαιός Αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων. Είδαμε επίσης και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους  κ.κ. Λεωνίδα  Φοντριέ και Στέλιο Χαλκιά να γλεντάνε οικογενειακώς . Στα παιχνίδια του Λούνα Πάρκ συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Ρεκτσίνη Πρόεδρο του ΕΝΟΚ να δοκιμάζει την τύχη του. Επίσης ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και τα Στελέχη της Πρεσβείας μας: ο κ. Γιώργος Οικονόμου, η κα Δέσποινα Τζόβα, η κα Μαρία Νικολαρά, η κα Ιωάννα Κακαλίδη  με τα μέλη των οικογενειών τους.

Κατά την κλήρωση της πλούσιας σε δώρα τόμπολας οι Πρόσκοποι του Καΐρου ευχαρίστησαν από καρδιάς για την προσφορά τους: τον κ. Άγγελο Αθανασούλη, τον κ. Ιωάννη Βλαντή, την κα Σοφία Αθανασούλα, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου, την  Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως

Τέλος και για την εύρυθμη ροή της γιορτινής ημέρας οι Πρόσκοποι του Καΐρου ευχαρίστησαν με όλη τους την καρδιά τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης: την κα Κωνσταντίνα Γεδεών, την κα Χριστίνα  Ουάσεφ τον κ. Άχμεντ Ελ Νταουλάτλι και την κα Ντοά  Αντωνίου, οι οποίοι μαζί με τον Έφορο κ. Γιώργο Αγγελίδη μερίμνησαν για το σωστό ψήσιμο τον εύγευστων εδεσμάτων.

Ευχαρίστησαν επίσης όλα τα Ενήλικα Στελέχη για την οργάνωση και ξεχωριστά  τους έφηβους Προσκόπους, την παρέα των Ανιχνευτών για το απίθανο και ευρηματικό ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ που έστησαν.   

Οι Καϊρινοί μας Πρόσκοποι απέδειξαν για ακόμα μια φορά, ότι μπορούν και ξέρουν να τιμούν τους φίλους, την ιστορία τους, και φυσικά τις Ελληνικές μας παραδόσεις.

(φωτο: Πρόσκοποι Καΐρου)

Αρέσει σε %d bloggers: