Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο
24/03/2024
Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αίγυπτο. Πρόσκληση
25/03/2024
Show all

Η Ελληνική Παροικία του Καΐρου τίμησε τους ήρωες της επανάστασης του 1821 (εικόνες και βίντεο)

Με ιδιαίτερη επισημότητα και με την λαμπρότητα που αρμόζει σε κάθε εορτασμό της επανάστασης του 1821, η Ελληνική μας Παροικία στο Κάιρο τίμησε με περηφάνια για μια ακόμα χρονιά τους αγωνιστές της εθνικής μας παλιγγενεσίας που έδωσαν την ζωή τους στον εθνικό αγώνα για την λευτεριά και κέρδισαν στην ψυχή των απανταχού Ελλήνων το αιώνιο και άσβεστο κλέος με τον ένδοξο θάνατό τους στα αμέτρητα πεδία των μαχών.

Στις 25 Μαρτίου ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γέμισε απ’ άκρη σ’ άκρη με την Ελληνική μας Παροικία αλλά και τους θεσμικούς φορείς της πατρίδας μας και της Κύπρου να δίνουν αθρόα το παρόν κρατώντας την μνήμη ζωντανή και την καρδιά μας γεμάτη με τα διδάγματα μιας επανάστασης που έμελλε να αποτινάξει  τέσσερεις αιώνες σκλαβιάς και κατοχής.

Γιορτάσαμε όμως και την κορυφαία Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας για την εθνική εορτή μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ιππώνος Στεφάνου πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Πανοσιολογιώτατο Αρχριμανδρίτη Δαμασκηνό, τον Δικαίο της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πορφύριο, και τους Πανοσιολογιωτάτους Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ, Παρθένιο και τον πατέρα Βενέδικτο. Του ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο ιεροψάλτης κ. Ηλίας Σεμάαν.

Με τις Ελληνικές σημαίες ως περήφανα λάβαρα της επανάστασης, οι μαθητές των Ελληνικών μας σχολείων, της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και οι Πρόσκοποι του Καΐρου κράτησαν καθ’ όλη την διάρκεια της επετειακής τελετής την φλόγα άσβεστη και την εικόνα των αγωνιστών μας αθόλωτη.

Όπου και αν γυρνούσαμε το βλέμμα μας κοιτώντας αυτά τα ζωηρά και φωτόμορφα νιάτα της Παροικίας μας αντικρίζαμε τον ανυπέρβλητο πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «η Ελλάς ευγνωμονούσα» με  την αρχαία κόρη να αγκαλιάζει με τα προτεταμένα χέρια της τον Ρήγα Φεραίο, ο οποίος με τη Χάρτα του θεμελίωσε τη Μεγάλη Ιδέα, τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον Μιχαήλ Σούτσο, τους γενναίους αγωνιστές Θεόδωρο ΚολοκοτρώνηΓεώργιο Καραϊσκάκη, Οδυσσέα Ανδρούτσο, αλλά και τους ήρωες των ναυτικών μας αγώνων Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη, και φυσικά την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε το επετειακό μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελαροπούλου «Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού. Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης της Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, αποτελεί ένδοξο ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία του έθνους μας. Στο ιερό αυτό κάλεσμα, για την επίτευξη του ύψιστου σκοπού της ελευθερίας, προσέτρεξαν πρώτοι οι Έλληνες της Διασποράς. Από την Οδησσό, όπου μπήκε ο θεμέλιος λίθος της Φιλικής Εταιρείας, ως τη Μολδοβλαχία και την Τεργέστη, από τη Βιέννη ως το Παρίσι, από τη Γενεύη ως το Λονδίνο, και αλλού, οι ελληνικές παροικίες αποτέλεσαν εστίες καλλιέργειας και μετάδοσης των φιλελεύθερων ιδεών της εποχής, συμβάλλοντας στην πνευματική αφύπνιση του υπόδουλου γένους.

Παράλληλα, επιφανή μέλη των ελληνικών κοινοτήτων, που διέπρεπαν στην πολιτική, το εμπόριο και τα γράμματα, άσκησαν έντονη επιρροή, προκειμένου να μεταστραφεί η κοινή γνώμη και οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ του Αγώνα, δίδοντας έτσι σημαντική ώθηση στο κίνημα του Φιλελληνισμού. Αλλά και στη συνέχεια οι Έλληνες του εξωτερικού προσέφεραν κάθε δυνατή στήριξη, ώστε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος να σταθεί όρθιο και να βαδίσει τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η ελληνική παλιγγενεσία, με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», υπήρξε ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα, προσφέροντας ελπίδα σε κάθε καταπιεσμένο λαό. Καθώς γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την επέτειο της Επανάστασης του 1821, συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων υπερασπίζονται την δική τους ανεξαρτησία απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό».

Δείτε το βίντο με τις ομιλίες των επισήμων

Ο κ. Χρήστος Καβαλής Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου πήρε στην συνέχεια τον λόγο και μίλησε για το μονάκριβο αγαθό της ελευθερίας που οι πρόγονοί μας, οι αγωνιστές του ’21 θυσίασαν την ζωή τους για να το κληροδοτήσουν αδούλωτο σε όλους εμάς. « Ή θα ζούμε ελεύθεροι ή καλύτερα να πεθάνουμε» είπε ο κ. Καβαλής μεταφέροντας στις καρδιές όλων την προμετωπίδα του  απελευθερωτικού μας αγώνα, το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», που χάραξε με θάρρος το σκοτάδι της σκλαβιάς και έγειρε την πλάστιγγα προς την μεριά της νίκης και της λευτεριάς.

Ο κ. Καβαλής μίλησε επίσης και για το δυσμενές πολιτικό περιβάλλον της εποχής, με τον Μέττερνιχ και την Ιερά Συμμαχία να αντιμάχονται εν τη γενέσει την Ελληνική επανάσταση.

Αναφέρθηκε όμως και στους φωτισμένους και αλύγιστους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και τους φλογερούς φιλέλληνες που πολύ πριν το ξέσπασμα του 1821 καλλιέργησαν την σπίθα της ελεύθερης ζωής.

Καθώς η Δοξολογία έφτασε στο τέλος της οι ευχές όλων για την ημέρα γέμισαν τον χώρο με γλυκά χαμόγελα και θερμές χειραψίες από καρδιάς. Και όλοι οδηγηθήκαμε στα σκαλιά του ιστορικού Κοινοτικού αυτού Ναού, που ως έμβλημα και ενεργό τοπόσημο της Παροικίας μας έχει φιλοξενήσει αμέτρητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Γεμίσαν τα σκαλοπάτια και δεν έλλειψε στην κυριολεξία κανείς. Μια φωτογραφική ανάμνηση που θα κρατήσει στο διηνεκές μεταφέροντας στις επόμενες γενεές το πνεύμα της ημέρας.

Μαθητική παρέλαση για την συνέχεια με την μπάντα των Προσκόπων να προπορεύεται και να δίνει τον τόνο και το βήμα στους δεκάδες μαθητές των Ελληνικών μας σχολείων, οι οποίοι γέμισαν με υπερηφάνια τις καρδιές μας και με δάκρυα τα μάτια μας, Τους καταχειροκροτήσαμε μέσα από την καρδιά μας.

Να θυμίσουμε όμως εδώ ότι βρισκόμαστε στον φυσικό χώρο των Προσκόπων, και οι εκπλήξεις είναι κάτι αναμενόμενο. Μια τέτοια στιγμή μας επεφύλαξαν οι αειθαλείς μας Πρόσκοποι με τον κ. Γιάννη Μελαχροινούδη να αναβιώνει παλιές παραδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που τέτοιες εθνικές ημέρες, οι Πρόσκοποι του Καΐρου δράττονταν της έντονα φορτισμένης ατμόσφαιρας επιδίδοντας τιμητικές διακρίσεις στους ανθρώπους της Παροικίας που έμπρακτα στέκονταν στο πλευρό και στις δράσεις τους.

Ο κ. Μελαχροινούδης κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, την Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου και τον Περιφεριακό Έφορο Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι, οι οποίοι βράβευσαν, μετά από πρόταση της Περιφεριακής Εφορίας Αποδήμων, τιμώντας την μακρά και ευδόκιμο υπηρεσία τον Αρχγηγό του Συστήματος κ. Χρήστο Αντωνίου και τον βαθμοφόρο κ. Γιώργο Αγγελίδη. Τιμήθηκαν επίσης για την άοκνη προσφορά τους στα Προσκοπικά ιδεώδη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στο πρόσωπο του Προέδρου κ. Χρήστο Καβαλή, η Πρόεδρος της  Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Κωνσταντίνα Γεδεών. Βραβεύτηκαν επίσης για την αδιάλειπτη προσφορά τους: ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Έρικ Αδάμ, ο φίλος των Προσκόπων κ. Αντώνης Καζαμίας, αλλά και η Μεγάλη Ευεργέτιδα και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, η οποία και θα παραλάβει το βραβείο της σε επόμενη τιμητική εκδήλωση.

Δείτε το βίντεο από την παρέλαση και από τις βραβεύσεις των Προσκόπων

Αξίζει να σημειωθεί μια ακόμα έκπληξη και ένα δώρο από τον κ. Μελαχροινούδη προς τον κ. Καβαλή. Μια φωτογραφία που τους δείχνει πλάι πλάι να χαμογελούν σε μια αντίστοιχη εκδήλωση και να προδικάζει μια κοινή πορεία που μετράει πολλά χρόνια. Και με αυτή την εικόνα ο κ. Μελαχροινούδης θύμισε ασυνείδητα σε όλους ότι ο χώρος αυτός, ο οικείος, της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου είναι ο τόπος που όλοι καθήσανε στα ίδια και απαράλλακτα θρανία μιας κάποιας νιότης που έμελλε κάποια στιγμή να ωριμάσει, χωρίς όμως να χάσει επ’ ουδενί την φρεσκάδα της μνήμης.

Παραδοσιακοί χοροί για την συνέχεια με τους μαθητές των Ελληνικών μας Σχολείων να μας παρουσιάζουν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα υπό την διδασκαλία της εκπαιδευτικού κυρίας Δώρα Μάστακα, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει τα μέγιστα στις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις των μαθητών μας κρατώντας στο ακέραιο μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια το νόημα της Ελληνικής μας ταυτότητας και παράδοσης.

Ας απολαύσουμε τους χορούς από τα νιάτα της Παροικίας μας

Και αφού καταχειροκροτήσαμε τους μαθητές μας, οδηγηθήκαμε στον κήπο του Προσκοπείου, όπου απολαύσαμε το κέρασμα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου λόγω της εορταστικής ημέρας.

Οι πόρτες του νέου Μουσείου των Προσκόπων ήταν ανοιχτές και ο κ. Μελαχροινούδης μας ταξίδευσε για ακόμα μια φορά στην πολυκύμαντη πορεία του Προσκοπισμού στην Αίγυπτο. Είδαμε τις προθήκες γεμάτες με την ιστορία των Προσκόπων μας. Με σκεύη που χρησιμοποίησαν στις δράσεις τους οι Πρόσκοποι πολλές δεκαετίες πριν, με μεταλλεία, διακρίσεις, κύπελα, αλλά και διοικητικά βιβλία εγγραφής νέων μελών και θλιβερές σελίδες που κατέγραφαν αποχωρήσεις …λόγω επαναπατρισμού. Μάθαμε επίσης και για την τιμητική θέση που οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι επεφύλαξαν για τον πρώην Αρχηγό κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, ορίζοντάς τον ως ενεργό μέλος της επιτροπής που θα μελετήσει την ιστορία του Σώματος Αιγυπτίων Προσκόπων.   

Η εορταστική ημέρα έληξε όμορφα και η παροικία έδωσε το επόμενό της ραντεβού στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου, δίπλα στον Νείλο όπου απολαύσαμε τα πλούσια εδέσματα της ημέρας.

Στον εορτασμό της εθνικής μας επετείου πέραν των προαναφερθέντων επισήμων παρέστησαν από την Ελληνική Κοινότητα η  Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς.

Από τις διπλωματικές και στρατιωτικές μας Αρχές παρέστησαν: η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου, ο Έλληνας ΑΚ.ΑΜ Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο βοηθός του Αντισμήναρχος  Κωνσταντίνος Πετρούλης, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας.

Από την Κυπριακή Διπλωματική αποστολή  τιμητική ήταν η παρουσία του Συμβούλου Πρεσβείας κ.  Ονούφριος Οικονομίδης και του Γενικού Πρόξενου της Κύπρου κ. Αριστόδημου Ασσιώτη.

 Τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν οι Διευθυντές τους κ. Λάγιος Βασίλης από την Αχιλλοπούλειο και ο κ. Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο , η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου  

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου και ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.