Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο όταν πληροφορηθήκαμε  ότι την Δευτέρα 1 Απριλίου η ομάδα τέχνης Πάροδος θα ερχόταν να ρίξει λίγο από την αστερόσκονή της στα Ελληνικά σχολεία μας στην Ηλιούπολη του Καΐρου. Ο κ. Ηλίας Πίτσικας, ο γνωστός σε όλους μας Αιγυπτιώτης, η ψυχή της «Παρόδου», ήρθε παρέα με το μαγικό του  ντέφι του και την αστείρευτη του ικανότητα να συνδέεται με τα παιδιά και τους εφήβους. Είχε μαζί του σε αυτή την σύνδεση με το Κάιρο, δύο ταλαντούχους καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν ξαναπεράσει από τα Ελληνικά μας σχολεία το 2018 και το 2019. Την κα Μαρία Μενεγάκη, ηθοποιό και δασκάλα Γαλλικών και τον κ. Γιάννη Μπρουκλόγιαννης, ο οποίος, όπως μας τον παρουσίασε μια δόση χιούμορ ο κ. Πίτσικας ασχολείται με το Θέατρο και τις οπτικοακουστικές δημιουργίες και στον ελεύθερο του χρόνο είναι και υποψήφιος Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το μαγικό και γνώριμο σε όλους μας κόκκινο ντέφι του κ. Πίτσικα άρχισε να χτυπά και η ψυχαγωγική παράσταση ξεκίνησε με τους μικρούς μπόμπιρες του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού από τις μικρές τάξεις να ανεβαίνουν στο «καράβι» της φαντασίας και να χάνονται μέσα στην ζωηρή και πολύχρωμη δίνη της. Πότε επιβιβάζονταν σε ένα αυτοκίνητο και φορούσαν ζώνη και πότε το ίδιο αμάξι με ένα χτύπημα από το μαγικό τύμπανο  γινόταν άλογο, το οποίο διψούσε και πεινούσε και έπρεπε να το πάνε στην λίμνη που βρισκόταν στο πάτωμα με την μορφή ενός μπλε υφάσματος.

Τώρα βέβαια αν σας πούμε ότι όλα αυτά που περιγράφουμε υπήρχαν στην κυριολεξία, μάλλον θα μας περάσετε για τρελούς, αλλά αν κοιτάξετε στις εικόνες τα μάτια των παιδιών θα καταλάβετε ότι όχι μόνο υπήρχαν στην πραγματικότητα, αλλά τα παιδιά μπορούσαν να μας τα περιγράψουν με το νί και με το σίγμα, όπως έκαναν αμέτρητες φορές, που το απαιτούσε το σενάριο της χαρούμενης ημέρας.

Για αυτή την φορά οι καλλιτέχνες της «Παρόδου» έπαιξαν με τα παιδιά μέσα από τις σελίδες ενός ενδιαφέροντος και άκρως επιδραστικού παιδικού βιβλίου, που φέρανε μαζί τους από την Ελλάδα. Μιλούσε για την φαντασία και το είχε γράψει και εικονογραφήσει καταπληκτικά η Κατερίνα Κρις.

Τα παιδιά του Δημοτικού εκφράσανε και περιγράψανε με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και με ακρίβεια χιλιοστού, τους φανταστικούς κόσμους που μπαίνουν με ευκολία μέσα από τα παιχνίδια τους και χάρηκαν στην κυριολεξία όταν ένιωσαν τους ταλαντούχους καλλιτέχνες της «Παρόδου» ως τους εμψυχωτικούς συμμάχους τους στον πολλές φορές αφιλόξενο κόσμο που ζούνε με τους μεγάλους. Τι κρίμα που θα φύγετε, είπε η μικρή Αναστασία στην κα Μαρία Μενεγάκη. Να ξανάρθετε είπε ο Παντελής με το πηγαίο του χαμόγελο στον κ. Ηλία Πίτσικα.

Και με αυτό το γλυκό και τρυφερό «…θα ξανάρθουμε» οι τρείς καλλιτέχνες της σημαντικής αυτής ομάδας τέχνης ανέβηκαν με ανυπομονησία τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του Σπετσεροπούλειου για να συναντήσουν με χαρά τους μαθητές της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου.

Διαφορετικό το κλίμα στην Αμπέτειο. Άλλοι οι κώδικες επικοινωνίας, άλλα τα ενδιαφέροντα και άλλες οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των εφήβων μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μέσα όμως από δύο πολύ ενδιαφέροντα θεατρικά μονόπρακτα που έγραψαν η Μαρία Παπαγιάννη και ο Γιώργος Παναγιωτάκης, οι δύο ηθοποιοί στήσανε στο κέντρο της αίθουσας μια σύντομη παράσταση και μιλήσανε στην καρδιά των παιδιών για τα όνειρα τους, για το μέλλον, αλλά και για την ευτυχία και που θα πρέπει να την αναζητήσουν για να μην ξοδέψουν άσκοπα τα χρόνια  τους στις φανταχτερές  της απομιμήσεις.

Στη συνέχεια τους έδειξαν και ένα ολιγόλεπτο βίντεο που δημιούργησαν με την καθοδήγηση του κ. Μπρουκλόγιαννη και την ενεργή συμμετοχή όλων των συμμαθητών τους από την Αλεξάνδρεια που ήταν και ο προηγούμενος σταθμός της «Παρόδου».

Με το τελευταίο κουδούνι της Αμπετείου αργά το μεσημέρι, οι μαθητές και οι καθηγητές των Ελληνικών μας Σχολών αποχαιρέτησαν τους τρείς καλλιτέχνες δίνοντας ένα ακόμα ραντεβού στο μέλλον που ελπίζουμε να είναι όχι και πολύ μακρινό.  

Δείτε μερικές εικόνες απο την γελαστή ημέρα στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου

Δείτε και ένα μικρό βίντεο και θα μπείτε λίγο στο κλίμα της ημέρας με τους φοβερούς και τρομερούς μαθητές του Δημοτικού μας σχολείου στο Κάιρο

 Επισκεφτείτε τον σύνδεσμό εδώ και μάθετε περισσότερα για την σημαντική ομάδα τέχνης “Πάροδος”


Αρέσει σε %d bloggers: