Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Μια ακόμα χρυσή σελίδα για τους Προσκόπους του Καΐρου γράφτηκε το Σάββατο 20 Απριλίου στον φυσικό και ιστορικό τους χώρο, στην αυλή του Προσκοπείου. Σε αυτό το σημαντικό τοπόσημο της Παροικίας των Ελλήνων που για πάνω από έναν αιώνα βρίσκεται στην αγκαλιά του Κοινοτικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι Καϊρινοί μας Πρόσκοποι, αλλά και οι Αιγύπτιοι αδελφοί τους, τιμήθηκαν με δόξα και περηφάνια σε μια φαντασμαγορική τελετή που τα είχε όλα.
Ήταν μια λαμπερή τελετή για την οποία ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα ενσκήψει με περισσή σπουδή για την πορεία, αλλά και την υπεραιωνόβια ιστορία της Προσκοπικής αυτής Καϊρινής φλόγας που κατακαίει για 110 χρόνια τις ψυχές και τα σώματα αυτών των αθεράπευτων νεανιών.
Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση ενός σημαντικού και ιστορικού Λευκώματος που μέσα στις πεντακόσιες του κοντά σελίδες εγκολπώνεται ολάκερη η ιστορία του Προσκοπισμού στο Κάιρο.
Μια πολυτελής και πλούσια έκδοση υψηλής αισθητικής που ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Δρ Χρήστος Σταθόπουλος και ο κ. Γιάννη Μελαχροινούδης Έφορος Εκπαίδευσης Αποδήμων και πρώην Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου, χρειάστηκαν πολλά χρόνια εμβριθούς και ακάματης έρευνας στα αρχεία Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά και σε προσωπικά αρχεία Προσκόπων, σε δημοπρασίες φωτογραφιών, και σε τόσα άλλα σημεία που έπρεπε να συντονιστούν για να βάλουνε σε σειρά τις χιλιάδες πολύχρωμες και σπάνιες ψηφίδες της Προσκοπικής Καϊρινής περπατησιάς.
Λίγες μέρες μετά την επίσημη δεξίωση του Έλληνα Πρέσβη με τους δεκάδες υψηλούς προσκεκλημένους για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο χώρος του Προσκοπείου έγινε για ακόμα μια φορά το επίκεντρο της προσοχής και τα φώτα του άναψαν για να προϋπαντήσουν τον Αιγύπτιο Υπουργό Νεάς Γενιάς και Αθλητισμού Δρ. Ashraf Sobhy, τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος Στέφανο, την Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, αλλά και τις κορυφές της ιεραρχίας του Προσκοπισμού στην Αίγυπτο και ιδίως στην Ελλάδα που ταξίδεψαν από την Πατρίδα για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και να τιμήσουν τους Προσκόπους του Καΐρου για την αδιάσπαστη προσήλωσή τους στο όραμα και στην φλόγα της Προσκοπικής Κίνησης.
Βέβαια όπως όλοι γνωρίζουμε στο Κάιρο, καμία εκδήλωση των Προσκόπων δεν είναι μονοδιάστατη. Κανένα γεγονός δεν αναλώνεται μόνο στον τίτλο της όποιας πρόσκλησης έστω και αν αυτό είναι «Ο Ελληνικός Προσκοπισμός στις όχθες του Νείλου»
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και ας ξεδιπλώσουμε την σπονδυλωτή αυτή Προσκοπική ιστορία που κράτησε σε όλους αμείωτο το ενδιαφέρον για πάνω από δύο ώρες.
Μια βράβευση που έπρεπε να είχε γίνει και … τα παιδία παίζει
Στις 16 και στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στον Μαραθώνα της Αττικής στην Ελλάδα στην 74η συνάντηση των Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους πέντε Αιγυπτιώτες ενήλικοι Πρόσκοποι έγιναν δεκτοί σε αυτή την μεγάλη Προσκοπική οικογένεια. Ό κ. Κρίς Παναγιώτη και ο κ. Χισάμ Ρίσκ ήταν τότε εκεί και έλαβαν την μεγάλη αυτή Προσκοπική διάκριση. Για τον Αρχηγό όμως των Προσκόπων κ. Χρήστου Αντωνίου, και για τους βαθμοφόρους κα Έντζι Χάλεντ και την κα Όλγα Καλαντζή, η ημέρα για την σημαντική αυτή απονομή ήταν η 20η Απριλίου στο Προσκοπείου του Καΐρου που έλαβαν από τα χέρια του Γενικού Εφόρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Σταύρου Δημητρόπουλου το «Διακριτικό Δάσους».
Ο Γενικός Έφορος έδωσε επίσης στην κα Καλατζή και την επίσημη πρόσκληση του Σ.Ε.Π. μαζί με το ενημερωτικό υλικό για την συμμετοχή των Καϊρινών βαθμοφόρων στο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Αύγουστο στην Ελλάδα.
Αφού ολοκληρώθηκε η μικρή, αλλά γεμάτη συγκίνηση τελετή της απονομής, ο κ. Δημητρόπουλος άναψε τα κέφια δίνοντας το έναυσμα για παιχνίδι. Μικροί και μεγάλοι έτρεχαν γύρω γύρω χωρίς σταματημό, με τον ίδιο να ρίχνει το Προσκοπικό του μαντίλι στο χώμα, καθιστώντας το ως το κέντρο ενός ξέφρενου κυνηγητού.
Η επίσημη τελετή ξεκινά
Στις επτά το απόγευμα ο Αιγύπτιος Υπουργός Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Δρ. Ashraf Sobhy έφτασε στο Προσκοπείο και η τελετή ξεκίνησε με τον Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι να ανοίγει την γιορτή ενημερώνοντάς μας με τον γλαφυρό του λόγο για όλες τις δράσεις και τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις που έγιναν για τον εορτασμό των 110 χρόνων των Προσκόπων του Καΐρου. Μας μίλησε επίσης για το νέο και ανακαινισμένο Προσκοπικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε στις 9 Μαρτίου και ήταν μια λαμπρή παρακαταθήκη που άφησε όπως είπε ο τέως Περιφερειακός Έφορος κ. Αλέξανδρος Καζαμίας στον Έφορο εκπαίδευσης Αποδήμων κ. Γιάννη Μελαχροινούδη. Μίλησε επίσης για το σημαντικό Λεύκωμα της ιστορίας του Προσκοπισμού και ευχαρίστησε από καρδιάς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ. κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, τον κ. Αντώνη Καζαμία για την μεγάλη τους οικονομική στήριξη στην δημιουργία του Λευκώματος.
Τέλος ο κ. Γιόσρι έκλεισε την ομιλία του περιγράφοντας με λίγες, αλλά μεστές λέξεις το όραμα όλων, για το αύριο του Προσκοπισμού. «Εξωστρέφεια, σεβασμός στις αρχές μας, δημιουργία ευσυνείδητων και ενεργών πολιτών για μια καλύτερη κοινωνία για όλους μας»
Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παπαγεωργίου στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα και αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους σε αυτόν τον χώρο που έχει, όπως είπε ειδικό βάρους για τους Έλληνες του Καΐρου. «Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου: Τα 110 του χρόνια. Η σημερινή βραδιά περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός βιβλίου που δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον κόπο των ανθρώπων που δούλεψαν πολλές ώρες για να το φέρουν εις πέρας, αλλά είναι η σφραγίδα της αγάπης αυτών των ανθρώπων για το Προσκοπικό κίνημα».
Ο Υπουργός Δρ. Ashraf Sobhy πήρε στην συνέχεια τον λόγο λέγοντας μια πρώτη «καλησπέρα» στα Ελληνικά και αποσπώντας την απάντηση και το χειροκρότημα όλων και από ότι μάθαμε, το πρώτο του μάθημα αυτό στην γλώσσα μας του το έκανε η Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κα Σκουφαρίδου, την οποία ρώτησε λίγο πριν ανέβει στο βήμα. Ο Υπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στις μακραίωνες σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα που χάνονται στα βάθη της ιστορίας και όπως είπε μπορεί να ξεκινάνε και πέρα από το 330 π.χ. «Οι σύγχρονες πτυχές αυτής της σχέσης είναι πράγματι έντονες. Κάθε φορά που βρισκόμουνα στην Ελλάδα ένιωθα την θερμή και εγκάρδια στήριξη όλων όταν καταλαβαίνανε ότι είμαι Αιγύπτιος. Το Υπουργείο Αθλητισμού και Νέας Γενιάς προσπαθεί να κάνει δραστηριότητες για την βοήθεια των παιδιών και των νέων στον αθλητικό τομέα» Με αυτά τα λόγια ο Αιγύπτιος Υπουργός σκιαγράφησε την σχέση των δύο λαών αλλά και την εκτίμηση που τρέφει για τις δράσεις σε όλα τα επίπεδα των Ελλήνων στην Αίγυπτο αλλά και για τον Προσκοπισμό για τον οποίον εξήρε τα πολύτιμα οφέλη του στην ψυχή του ανθρώπου.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Προσκόπων Δρ. Χάλεντ Ελ Έσσαουι ο οποίος μίλησε για τις αγαστές και αδελφικές σχέσεις που έχουν οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι με τους Έλληνες Προσκόπους αλλά και για τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών με χαρακτηριστικά σημεία: την βοήθεια των Ελλήνων πιλότων στην διώρυγα του Σουέζ, στην βοήθεια και στην στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στο Ταμείο «Ζήτω η Αίγυπτος» στον ιδρυτή των Προσκόπων Μάρκου Λιούφη και στον γιό του Γιάννη Λιούφη, ενώ μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του εμπειρίες με τους Έλληνες Πρόσκοπους. Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό και στο πρόσωπο του αναγνώρισε έναν ισχυρό σύμμαχο των Προσκόπων, Ελλήνων και Αιγυπτίων.
Οι λαμπερές βραβεύσεις
Στην συνέχεια οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες Πρόσκοποι τίμησαν όλους αυτούς που με την συμβολή τους πήγαν την Προσκοπική ιδέα λίγο πιο ψηλά
Οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι τίμησαν την σημαία του Συστήματος Προσκόπων Καΐρου με το μετάλλιο «Προσκοπικής Αξίας» και απένειμαν το παράσημο του Αργυρού Λωτού στον κ. Σταύρο Δημητρόπουλο Γενικό Έφορος Προσκόπων Ελλάδος καθώς και το μετάλλιο «Μακράς Ευδόκιμου Υπηρεσίας» στον κ. Αθανάσιο Ευσταθίου Μόνιμο Βοηθό Γενικό Εφορο ΣΕΠ και στον κ. Ανδρέα Γιόσρι Περιφερειακό Αποδήμων
Ο Γενικός Έφορος κ. Δημητρόπουλος ανέβηκε στην συνέχεια στο βήμα και αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους μίλησε για την αγάπη και την φιλοξενία που δέχτηκε από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους Προσκόπους, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας αλλά από όλη την Ελληνική Παροικία.
Στην συνέχεια το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τίμησε τον Έλληνα Πρέσβη κ. Παπαγεωργίου με μια αναμνηστική πλακέτα σε ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης.
Βραβεύτηκαν επίσης με το μετάλλιο «Μακράς Ευδόκιμου Υπηρεσίας» ο Αντιπρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Προσκόπων και Οδηγών κ. Μοχάμεντ Μουστάφα, ο Διευθυντής της Αραβικής Περιοχής της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης Δρ Χάνι Αμπντελμόνεϊμ.
Με το μετάλλιο «Προσκοπικής Αξίας» τιμήθηκαν ο Δρ Ναντίμ Ισκάντα, επίτιμος Αρχηγός των αραβόφωνων Προσκόπων και ο Δρ. Χάλεντ Ελ Έσσαουι Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Προσκόπων και Οδηγών.
Από τους Έλληνες Προσκόπους τιμήθηκε επίσης και η Ελληνική Κοινόητα Καΐρου στο πρόσωπο της Αντιπροέδρου κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου.
Μια σημαντική βράβευση με ιδιαίτερο Προσκοπικό νόημα
Με το μετάλλιο των «Εξαίρετων Πράξεων» τιμήθηκε ο Περιφερειακός Έφορος Ελλήνων Αποδήμων Προσκόπων κ. Ανδρέας Γιόσρι για την πράξη του να συνδράμει αποφασιστικά και με αυταπάρνηση μια Ελληνίδα που είχε σοβαρό ατύχημα το 2016 κατά την επίσκεψή της στο Κάιρο. Η οικογένεια της κοπέλας ενημέρωσε την Διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η οποία και έκρινε ως επιβεβλημένη την βράβευση του κ. Γίοσρι ανταποκρινόμενος στο ακέραιο στην Προσκοπική του υπόσχεση να βοηθάει ανιδιοτελώς κάθε άνθρωπο σε ανάγκη.
Η μεγάλη απονομή του Αναγεννώμενου Φοίνικα
Στην συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα ο Αρχηγός Αγέλης κ. Κρίς Παναγιώτου και η Αρχηγός Ομάδας κ. Όλγα Καλατζή, οι οποίοι μίλησαν για το Αργυρό παράσημο του Αναγεννώμενου Φοίνικα που αποτελεί την ύψιστη διάκριση που απονέμουν οι Πρόσκοποι στους «Άριστους» μέσα και έξω από τις τάξεις τους.
Το βαρύτιμο αυτό παράσημο έλαβαν για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον Προσκοπισμό : ο κ. Ιωάννης Μελαχροινούδης, Έφορος Εκπαίδευσης Αποδήμων και πρώην Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου και ο Αιγύπτιος Υπουργό Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Δρ. Ashraf Sobhy
Η παρουσίαση του ιστορικού Λευκώματος «Ο Ελληνικός Προσκοπισμός στις όχθες του Νείλου».
Αφού τελείωσαν οι βραβεύσεις και καταχειροκροτήθηκαν όλοι οι βραβευθέντες με τις μεγάλες αυτές προσκοπικές τιμές, οι συγγραφείς του Λευκώματος ανέβηκαν στο βήμα και μας ταξίδευσαν στην κυριολεξία με τον λόγο τους σε όλες τις λεπτομέρειες μιας έκδοσης που θα αφήσει ιστορία στα Προσκοπικά χρονικά του Καΐρου.
Ο Δρ. Χρήστος Σταθόπουλος μας έδωσε το στίγμα για το πως ξεκίνησε ο Προσκοπισμός στην Αίγυπτο όταν όπως είπε η φλόγα και το πάθος γεννήθηκε στην καρδιά του Αιγυπτιώτη οραματιστή Μάρκου Λιούφη, όταν μια Κυριακή του Απρίλη του 1911, είδε με τα μάτια του στο Εδιμβούργο της Σκωτίας μια μεγαλειώδη παρέλαση 500 Προσκόπων στο κέντρο της πόλης και θέλησε να μελετήσει από κοντά την Προσκοπική αυτή δράση και στην συνέχεια να οραματιστεί την δημιουργία της πρώτης Ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης στην Αίγυπτο.
Ο λόγος στο πάνελ κύλησε με περιπαικτικά και χιουμοριστικά σχόλια και από τους δύο ομιλητές με τον κ. Γιάννη Μελαχροινούδη να αναφέρετε στις δυσκολίες, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν για να συγκεντρώσουν το πολύτιμο και σπάνιο πολλές φορές υλικό που αναζητούσαν στα πιο απίθανα όπως είπαν μέρη. Ο κ. Μελαχροινούδης μίλησε επίσης και για την προσωπική του γνωριμία με τον Γιάννη Λιούφη γιό του ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης στην Αίγυπτο Μάρκου Λιούφη και για τις καθοριστικές πρώτες του εικόνες και το σκίρτημα που ένιωσε στην καρδιά του από την πρώτη του επαφή με την Προσκοπική κοσμοαντίληψη στην οποία τον μύησε ο αείμνηστο Γιάννης Λιούφης
Cover-01Αφού μας έδειξαν πολλές εικόνες από το βιβλίο και μας εξιστόρησαν ενδιαφέρουσες ιστορίες η παρουσίαση έφτασε στο τέλος της και όλοι κατευθυνθήκαμε στον πάγκο που μας περίμενε η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Κωνσταντίνα Γεδεών για να πάρουμε το βιβλίο προσφέροντας τον οβολό μας κατά βούληση, να μας το υπογράψουν οι συγγραφείς, καθώς και να αγοράσουμε και την καλαίσθητη λαμπάδα που μας είχαν ετοιμάσει με αγάπη οι Πρόσκοποι του Καΐρου.
Η ενδιαφέρουσα βραδιά έκλεισε με πολλές φωτογραφίες, αγκαλιές και συγχαρητήρια, αλλά και με το πλούσιο κέρασμα που είχαν επιμεληθεί οι Καϊρινοί μας Πρόσκοποι.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και πέραν των ήδη αναφερθέντων: ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, οι Κοινοτικοί Επίτροποι: κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, ο Πρόεδρος των Αρχαγγέλων του Ντάχερ κ. Σαλέμ Κασίς
Τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν: η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Λάγιος Βασίλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου καθώς και εκπαιδευτικοί και από τις δύο Σχολές.
Από την Ελλάδα ειδικά για την παρουσίαση ταξίδεψαν επίσης και τα παρακάτω υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων: ο κ. Κωνσταντίνος Τσολακίδης τέως Έφορος Διεθνών Σχέσεων Σ.Ε.Π., ο κ. Νίκος Χαραλαμπόπουλος τ. Οικονομικός Σύμβουλος του Δ.Σ./Σ.Ε.Π.
Δείτε παρακάτω το βίντεο της εκδήλωσης με τις ομιλίες και τις βραβεύσεις των επισήμων
Δείτε την παρουσίαση του ιστορικού πονήματος «Ο Ελληνικός Προσκοπισμός στις όχθες του Νείλου»