Για μια ακόμα χρονιά η Κυριακή των Βαΐων γιορτάστηκε με κατάνυξη στις Εκκλησίες του Καΐρου. Στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών βιώσαμε κάθε λέξη του κατά Μάρκον Ευαγγελίου ακούγοντας το «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου» και νιώσαμε μέσα από την ποιητικότητα του Ευαγγελικού Λόγου την αγαλλίαση, αλλά και τις υψηλές και ψευδείς προσδοκίες του λαού της Ιουδαίας που κραδαίνοντας  τα Φοινικόφυλλα  υποδέχονταν τον Ιησού Χριστό ως ελευθερωτή στις πύλες της Ιερουσαλήμ, πιστεύοντας ότι θα τους λυτρώσει από τα δικά τους δεινά.

Εις μάτην όμως, λίγες μέρες μετά ο Ιησούς συνελήφθη και οδηγήθηκε στον σταυρό του μαρτυρίου ακούγοντας το ίδιο πλήθος που ζητωκραύγαζε «Ὡσαννά» να τον κοιτάει με περιφρόνηση και απογοήτευση και να κραυγάζει  μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο  «ἆρον, ἆρον, σταύρωσον αὐτόν».  

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Σούμπρα ιερούργησε και μοίρασε τα βάγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος έχοντας στο πλευρό του τους Πανοσιωλογιώτατους Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ και Παρθένιο.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον αρχικό ενθουσιασμό των Ιουδαίων που στην συνέχεια, όπως είπε αντιστράφηκε άρδην. Μίλησε επίσης για την ουσιαστική σύνδεση και την συνάντηση με τον Ιησού Χριστό που οφείλει να οικοδομήσει ο κάθε πιστός Χριστιανός. Ρωτώντας ο Σεβασμιότατος ρητορικά το ποίμνιο για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια σύνδεση απάντησε λέγοντας: «μόνο όταν εξέλθουμε του εαυτού μας, του κακού εαυτού μας, του σαρκικού εαυτού μας, όταν δούμε τα σφάλματα και τις αμαρτίες μας και επιθυμήσουμε με ειλικρίνεια να διορθώσουμε τον εαυτό μας. Μειώνοντας τις αμαρτίες μας και αυξάνοντας τις αρετές μας, τότε μόνο μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση με τον Χριστό που δεν θα είναι μια συνάντηση με τα λόγια,αλλά μια συνάντηση που θα είναι με ολόκληρη την καρδιά και την ψυχή μας».

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τα βάγια και ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης καθώς και όλο το Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρουμας υποδέχτηκαν στο πάντα φιλόξενο εντευκτήριο όπου απολαύσαμε τον καφέ και στην συνέχεια το πατροπαράδοτο ψάρι, ενώ η παρουσία των Προσκόπων μας έκανε όλους μας να αγοράσουμε μια ακόμα λαμπάδα για την Ανάσταση.

Στην γιορτινή ημέρα στους Αγίους Αναργύρους παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Έλληνας ΑΚ.ΑΜ Πλοίαρχος Π.Ν. Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αριστόδημος Ασσιώτης.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ενώ παρέστη και η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου και Άρχοντας του Πατριαρχείου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου.

Δείτε εικόνες από τους Αγίου Αναργύρους στην Σούμπρα

Πλήθος Ελλήνων και Αραβοφώνων  Χριστιανών κατέκλυσαν το πρωί της Κυριακής των Βαΐων τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων της αραβόφωνης Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Ντάχερ Καΐρου, όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και μοίρασε στους πιστούς τα βάγια, μετά των πατέρων Ιωσήφ και Γιούσεφ. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου. Παρών και ο Πρόεδρος της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερκ. Σαλέμ Κασίς 

(φωτογραφίες από την σελίδα του Ιερού Ναού στο διαδίκτυο)

Μυσταγωγική και η ατμόσφαιρα και στην Ροτόντα της Ανατολής, την Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, όπου τα βάγια κράτησε εν μέσω δεκάδων πιστών ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός. Μεταξύ άλλων στην Λειτουργία παρέστησαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.κ Στέλιος Χαλκιάς και Λεωνίδας Φοντριέ.

(φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής)

Αρέσει σε %d bloggers: