Την Μεγάλη Πέμπτη στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο βιώσαμε ψυχή τε και σώματι την κορύφωση του Θείου Δράματος στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος μετά του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ και του Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γη κρεμάσας” ακούσαμε από την στεντόρεια φωνή του πατέρα Ιωακείμ.                          

Κρατούσε τον εσταυρωμένο Χριστό στα χέρια του και με ένα μονάχα κερί φώτιζε την Θεία μορφή Του πάνω στον σταυρό του δικού Του μαρτυρίου. Ο χτύπος της καμπάνας σε κάθε του βήμα, βαθύς και πένθιμος, να διαρρηγνύει το έρεβος που απλώθηκε αίφνης στον Ναό και μόνο τα δεκάδες κεριά στα χέρια των πιστών να αχνοφωτίζουν τα θλιμμένα πρόσωπα, που στήλωναν το βλέμμα τους στο πέρασμά Του.

Μια στιγμή απόκοσμης ταύτισης που η μνήμη ξεκλειδώθηκε, μέσα από τα δώδεκα Ευαγγελικά σπαράγματα που άνοιξαν διάπλατα την πύλη της συνείδησης μας, ενώνοντάς μας με τις τελευταίες στιγμές του Θεανθρώπου σε αυτήν την κοσμική διάσταση.

Ο θρήνος Του γίνεται θρήνος μας. Η Προδοσία, η Σύλληψη, η Δίκη, ο Γολγοθάς και η Σταύρωση. Μια πορεία προδιαγεγραμμένη από την γέννησή Του, την οποία υπέμεινε αγόγγυστα μέσα από την γήινη Του φύση.

Το ανθρώπινο εμπλέκεται με το θεϊκό. Η δισυπόστατη φύση του Θεανθρώπου συγχωρεί τους σταυρωτές του λέγοντας, «Πάτερ ἄφες αὐτοῖς οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι».

Πάνω στον Σταυρό του δικού Του μαρτυρίου, ο Χριστός κοιτάει βαθιά μέσα στις καρδιές μας και μας προτρέπει να αφεθούμε απόλυτα, κάνοντας εμείς το πρώτο βήμα της συγχώρεσης σε ότι μας πληγώνει, και σε όποιον καθημερινά σταυρώνει την ψυχή μας. Ο Χριστός μας διαβεβαιώνει, όπως τον ληστή πλάι του, ότι μόνο με τον δρόμο της συγχώρεσης και της μετανοίας, θα κερδίσουμε την βασιλεία των ουρανών.  

Στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών στον Άγιο Κωνσταντίνο παρέστησαν ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, ο βοηθός ΑΚ.ΑΜ Αντισμήναρχος  Κωνσταντίνος Πετρούλης

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ενώ παρέστη μεταξύ άλλων ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Αρέσει σε %d bloggers: