«Σας καλωσορίζουμε στην μικρή μας γιορτή. Χαιρόμαστε πολύ που επιτέλους σας έχουμε όλους εδώ και ελπίζουμε να σας διασκεδάσουμε».

Με αυτά τα   λιτά, αλλά και τόσο εγκάρδια λόγια δια στόματος της δασκάλας της Α’ Δημοτικού κυρίας Αθανασίας Δημοπούλου ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου, μας υποδέχτηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην αυλή των σχολείων της Παροικίας μας, ξεκινώντας με χαρά μια ακόμα καλοκαιρινή γιορτή.

Μια γιορτή που τα συναισθήματα πήραν «φωτιά», αυτονομήθηκαν και μας προσέφεραν απλόχερα στιγμές ατόφιας και χαρούμενης ζωής που για πολύ καιρό θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη και στην καρδιά όλων μας.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού κ. Βασίλης Λάγιος αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, ξεκίνησε την γιορτή δίνοντας τον λόγο στους επισήμους  για τους χαιρετισμούς τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, εξέφρασε την προσμονή που νιώθει κάθε φορά που πρόκειται να βρεθεί σε κάποια σχολική γιορτή, ενώ ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές καλή πρόοδο και να περάσουν ένα καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Αθανάσιος Λεούσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου και ο Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης εκπροσωπώντας τις διπλωματικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου ευχαρίστησαν τους εκπαιδευτικούς της Αχιλλοπουλείου, αλλά και την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλη αυτήν την χρονιά με κύριο μέλημα όπως είπαν να διατηρηθεί μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, ζωντανή η γλώσσα, αλλά και ο ελληνικός μας πολιτισμός.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, καλωσορίζοντας όλους τους παριστάμενους στην γιορτινή ημέρα και μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή.

Η κα Πολίτη Ζουέ  εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλη Λάγιο, τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και στην Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία για την αγαστή συνεργασία όλη την σχολική χρονιά. Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης και στην μέριμνα που επιδεικνύει η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου με σκοπό να προσελκύσει στην εκπαίδευση όλο και περισσότερα ελληνόπουλα που διαβιούν στην Αίγυπτο και οι γονείς τους επιλέγουν κατά πλειοψηφία την ξενόγλωσση εκπαίδευση.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή που η κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου,μαζί με τον Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλη Λάγιο, αλλά και μαθητές του σχολείου τίμησαν από καρδιάς την εκπαιδευτικό κα Δώρα Μάστακα για την πολύχρονη προσφορά της στην Ελληνόφωνη εκπαίδευση της Καϊρινής Παροικίας. Μοιράστηκαν ιστορίες  από την κοινή τους πορεία όλα αυτά τα γόνιμα χρόνια και στο τέλος της έδωσαν αναμνηστικά δώρα κλείνοντας έναν κύκλο συνεργασίας και προσφοράς με ένα έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου πήρε στην συνέχεια τον λόγο, αναφερόμενη στην άψογη  συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθ’ όλη την σχολική χρονιά, ενώ ευχήθηκε καλή πρόοδο και χαρούμενο καλοκαίρι σε όλα τα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Μετά τους χαιρετισμούς ο Διευθυντής της Σχολής πήρε και πάλι τον λόγο κάνοντας μια εκτενή παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων της σχολικής κοινότητας για την χρονιά που πέρασε. Αναφέρθηκε σε όλες τις εκπαιδευτικές επισκέψεις της Αχιλλοπουλείου, στις παιδαγωγικές και τις πολιτιστικές δράσεις που όπως είπε πλούτισαν το γνωστικό πεδίο των μαθητών και διεύρυναν την αντίληψή τους για τον κόσμο.

Η γιορτή ξεκίνησε με πρώτη την ομάδα της Ρυθμικής Γυμναστικής. Οι μικροί μαθητές και αθλητές του Π.Α.Ο.Κ μας παρουσίασαν τις χαρούμενες  χορογραφίες που δούλευαν μια ολόκληρη χρονιά.

Το γλυκό καλοκαίρι ξεκίνησε με ένα εξαίσιο χορευτικό από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, ενώ στην συνέχεια οι μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης, έπιασαν το νήμα της παράδοσης της πατρίδας μας χορεύοντάς μας έναν παραδοσιακό «Μπάλο» από την πανέμορφη Κεφαλονιά.

Παιδικά τραγουδάκια με φλογέρες από τους μικρούς μαθητές για την συνέχεια και η μεγάλη έκπληξή να ακολουθεί, με τον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα να βγαίνουν στην σκηνή και να μας εντυπωσιάζουν.

Είδαμε μπροστά στα μάτια μας την …τρελή καλλιτεχνάρα τον Τζίτζικα  και «το άτομο» που μαζεύει για το μέλλον του που δεν ήταν άλλος από τον Μέρμηγκα.

Η υψηλή ποίηση της πατρίδας μας δεν θα μπορούσε να λείψε από την σχολική γιορτή της Αχιλλοπουλείου με του μαθητές της Τρίτης τάξης  να απαγγέλουν ποιήματα της Μαρίας Σακμπαρδώνη, του Αργύρη Χιόνη, αλλά και του Ντίνου Χριστιανόπουλου, θυμίζοντάς μας με τον καλύτερο τρόπο τη μεγαλειώδη αξία που έχει ένα χέρι παρηγοριάς, ένα χέρι φιλίας, αλληλεγγύης και αγάπης.

Δυνατά παλαμάκια για την συνέχεια με την  λαϊκή πενιά του Γιώργου Ζαμπέτα που μας ξεσήκωσε όλους με τον «πιο καλό τον μαθητή».

Μας έκαναν και γελάσαμε με την καρδιά μας οι μαθητές της Πέμπτης τάξης  με το ευφάνταστο χιουμοριστικό σκέτς που είχαν σκαρώσει φορώντας μάσκες που απεικόνιζαν τις μορφές των Δασκάλων τους, αλλά και του Διευθυντή τους.

Όσο η γιορτή προχωρούσε προς το τέλος της το κλίμα του αποχαιρετισμού γινότανε όλο και πιο συναισθηματικά φορτισμένο με τις  βαλίτσες που κουβαλούσαν τα Εκτάκια να βγαίνουν στην  σκηνή δείχνοντάς μας ότι το μεγάλο ταξίδι προς το Γυμνάσιο ήδη ξεκίνησε και την δασκάλα τους την κυρία Γεωργία Πετούση να τους αποχαιρετά λέγοντας τους με συγκίνηση: «…Φεύγοντας για το ταξίδι σας μην ξεχάσετε το διαβατήριό σας που είναι και το μεγαλύτερο μάθημα. Η αγάπη, ο σεβασμός και η αποδοχή του άλλου είναι απαραίτητα για να προχωρήσετε και να συνυπάρχετε δημιουργικά στο ταξίδι της ζωής. Να είστε καλότυχα και ευτυχισμένα. Καλά ταξιδέματα παιδιά μου»

Η χαρούμενη και γιορτινή ημέρα έκλεισε με το βίντεο που ήταν αφιερωμένο στα παιδιά του Δημοτικού με τις δράσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με τα καθιερωμένα παιχνίδια στην αυλή του σχολείου.

Αξίζει να  σημειωθεί ότι στην σχολική γιορτή της Αχιλλοπουλείου  παρουσιάστηκε και ένα μικρό μέρος από την μουσική πρόοδο των μαθητών των Ελληνικών μας σχολείων που με την καθοδήγηση της κας  Μπιόργκ Οσκαρσντότιρ και την χορογραφία της κας Ελένης Ταμπάκη  ερμήνευσανένα παραδοσιακό Κέλτικο τραγούδι, τους στοίχους του οποίου στην διασκευή που ακούσαμε, είχε γράψει ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Η γιορτή του Σχολείου έφτασε το τέλος της με την Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ να δίνει  αναμνηστικά δώρα στα Εκτάκια.

Αναμνηστικά δώρα και πολλές ευχές για το ταξίδι τους στο Γυμνάσιο πήραν επίσης τα και τα παιδιά της Έκτης και από τους γονείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ εκπροσωπώντας το αθλητικό σωματείο της Παροικίας μας, τον Π.Α.Ο.Κ. έδωσε αναμνηστικά δώρα στην ομάδα της Ρυθμικής Γυμναστικής ευχαριστώντας την εκπαιδεύτριά τους, κα Ελένη Ταμπάκη για την συμβολή της.

Από τον Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τιμήθηκε τέλος και η κα  Μπιόργκ Οσκαρσντότιρ για την ανιδιοτελή προσφορά της στην μουσική εκπαίδευση των παιδιών της Παροικίας μας.

Πέραν των αναφερθέντων στην σχολική γιορτή παρέστησαν ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Γιόσρι και Στέλιος Χαλκιάς, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου κ. Χρήστος Αντωνίου, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Δείτε εικόνες απο την γιορτινή ημέρα στην Αχολλοπούλειο Ελληνική Σχολή του Καΐρου

Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την σχολική γιορτή

Αρέσει σε %d bloggers: