Μύρισε καλοκαίρι και Ελλάδα στην Αχιλλοπούλειο Σχολή του Καΐρου
13/06/2024
Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Παναγιώτη Χασιρτζόγλου
18/06/2024
Show all

Ημέρα αποφοίτησης και ένα μεγάλο γλέντι για τους μαθητές της Αμπετείου Σχολής του Καΐρου

Σε μια  λαμπερή τελετή, όπως αρμόζει στους αποφοίτους μιας μεγάλης σχολής του Αιγυπτιώτη ελληνισμού, γιορτάσαμε το Σάββατο 15 Ιουνίου μαζί με όλους τους μαθητές και καθηγητές της Αμπετείου Σχολής, τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας και της Καϊρινής μας Παροικίας, τους γονείς, αλλά και τους φίλους των μαθητών, την τελευταία ημέρα μιας σχολικής πορείας που ξεκίνησε για τους περισσότερους μαθητές πριν από δεκατέσσερα χρόνια από την αυλή του Σπετσεροπούλειου Μεγάρου στην καρδιά της Ηλιούπολης του Καΐρου.   

Ήταν μια μέρα με ανάμεικτα συναισθήματα για όλους μας, που μόνο μια λέξη της γλώσσας μας θα μπορούσε να την αποτυπώσει στο ακέραιο και αυτή δεν είναι άλλη από την χαρμολύπη. Αποχαιρετήσαμε τα φοβερά παιδιά της 3ης Λυκείου πιάνοντας με πολύ κέφι το νήμα της χαράς τους, χορεύοντας και τραγουδώντας τα τραγούδια τους και πάνω από όλα χειροκροτώντας με περηφάνια την φωτεινή τους πορεία.

Το σκηνικό που είχε στηθεί από νωρίς στην αυλή του σχολείου παρέπεμπε στην κυριολεξία  σε Χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Φωτορυθμικά, δυνατή μουσική, μια τιμητική εξέδρα για τους αποφοίτους, καρέκλες ντυμένες με μαύρο ύφασμα, ανεμιστήρες σε όλο τον χώρο, μπαλόνια μαύρα και χρυσά, όπως επιτάσσει η μέρα  και φυσικά πολλά γλυκά για το γιορτινό κέρασμα προς όλους τους παρισταμένους.

Οι μαθητές άρχισαν να φτάνουν με τους γονείς τους γύρω στις έξι και μισή το απόγευμα  και αμέσως μαζεύτηκαν στον χώρο του Π.Α.Ο.Κ. για τις τελευταίες συνεννοήσεις και οδηγίες για το πως θα κυλήσει η βραδιά της αποφοίτησης.

Ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Γιώργος Κοκορέλης αφού καλωσόρισε όλους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους έδωσε τον λόγο στους επισήμους για τους χαιρετισμούς. 

Παρών στην πρώτη γραμμή και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του αυτήν την μεγάλη ημέρα για την Αμπέτειο Σχολή και απευθυνόμενος στα παιδιά τους είπε: «Αγαπητά μου παιδιά σήμερα παίρνετε τα απολυτήριά σας και ξεκινάτε την ζωή σας στην κοινωνία. Σας εύχομαι να έχετε καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις σας και να μην ξεχνάτε ότι τώρα που θα ενσωματωθείτε στον κοινωνικό ιστό ως ισότιμα μέλη το μεγαλύτερο προσόν ενός ενήλικα είναι το θάρρος. Οπότε σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχετε θάρρος και να ξέρετε πάντα ότι τον καλό τον άνθρωπο ο Θεός τον ανταμείβει».

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός λέγοντας: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Η σημερινή ημέρα καταδεικνύει την λαμπρή πορεία, την γόνιμη και μεγάλη ιστορική διαδρομή, αλλά ταυτόχρονα και την μεγάλη επιτυχία των ελληνικών σχολείων στην γη του Νείλου. Σας μεταφέρω τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ καθώς και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου. Θα ήθελα να συγχαρώ τους δασκάλους και τους μαθητές και να τους ευχηθώ υγεία, χαρά και καλή επιτυχία στην ζωής τους.

 Ό Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στον χαιρετισμό του μοιράστηκε με όλους μας την χαρά του που βρέθηκε για ακόμα μια φορά στον σχολικό χώρο της Αμπετείου και μιλώντας για την ουσία της ημέρας ανέφερε: «Ξέρω ότι οι αποχαιρετισμοί έχουν ανάμικτα συναισθήματα. Χαρά γιατί ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο, αλλά και λύπη γιατί αφήνουμε πίσω κάποια χρόνια της ζωής μας. Είναι όμως μια νέα αρχή που ανοίγεται με ελπίδα για όλους εσάς που τελειώνετε από το σχολείο. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους δασκάλους και τους καθηγητές που επιτελούν μια σημαντική αποστολή. Εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στα παιδιά και με το καλό να υποδεχτούμε τους νέους μαθητές από το Γυμνάσιο.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου στον δικό της χαιρετισμό ανέφερε: «Βλέπω τόσα νέα φρέσκα πρόσωπα που θα αποφοιτήσουν αυτήν την χρονιά. Που πήραν όλα τα δώρα που είχε να τους προσφέρει η ελληνική σχολή της Αμπετείου  και με αυτά θα ακολουθήσουν τον δρόμο τους στο μέλλον».

Ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, καλωσόρισε τους παρισταμένους, μεταφέροντας προς όλους τον χαιρετισμό του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή. Απευθυνόμενος στους νεαρούς αποφοίτους της Αμπετείου σχολής τους μίλησε για την ισχυρή ανάμνηση των σχολικών χρόνων που όσο ξεμακραίνουμε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την ημέρα της αποφοίτησης γίνεται για όλους μας, όλο και πιο γοητευτική. Μίλησε επίσης για το Κοινοτικό πνεύμα και την ανάγκη για προσφορά, μια ανάγκη που όπως ανέφερε έχει πολλαπλό ανταποδοτικό όφελος για όλους μας. Ο κ. Γιόσρι ευχαρίστησε τέλος όλους τους εκπαιδευτικούς  για την προφορά τους στην Ελληνόφωνη εκπαίδευση του Καΐρου και ευχήθηκε στα παιδιά που σήμερα αποφοιτούν να έχουν καλή πρόοδο στην ζωή τους, τονίζοντάς τους ότι η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.

Στην συνέχεια οι μαθητές της τρίτης Γυμνασίου και της τρίτης Λυκείου έλαβαν από τους επισήμους τα απολυτήριά τους και οι απόφοιτοι, ανέβηκαν στην φωτισμένη σκηνή όπου και μας παρουσίασαν ο ένας μετά τον άλλον, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, αλλά και τα όνειρά τους μέσα από ένα πραγματικά συγκινητικό κείμενο που είχαν ετοιμάσει για όλους εμάς.

«Όλοι οι δάσκαλοί μας, έδωσαν αυτά τα χρόνια τον καλύτερό τους εαυτό και μας βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό που είμαστε σήμερα. Τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια, με την φροντίδα και την αιγίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, πέρασαν παραμυθένια. Ακόμα και στην πενθήμερη εκδρομή μας η Ελληνική Κοινότητα έδειξε ότι δεν μας ξέχασε. Αντιθέτως με την οικονομική χορηγία της έδειξε για ακόμα μια φορά έμπρακτα την αγάπη της στα παιδιά της Παροικίας και όχι απλά στους πρώην μαθητές. Έξι ολόκληρα χρόνια αγάπης και σημαντικού έργου. Τώρα μόνο καταλαβαίνουμε τι πραγματικά σημαίνει η φράση «ιστορικό σχολείο» που πάντα συνοδεύει την Αμπέτειο. Περιπέτειες, ικροσυγκρούσεις, όλα όμως για το καλό μας. Τώρα το καταλαβαίνουμε. Σας αγαπάμε όλους ξεχωριστά. Εισπράξαμε αγάπη, μόρφωση, φροντίδα και ενδιαφέρον. Και καμία κακία δεν έχει μείνει στην καρδιά μας και σας ευχαριστούμε όλους για αυτό».

Στην συνέχεια ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Κοκορέλης ευχαρίστησε από καρδιάς όλο το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Αμπετείου, αλλά και τους γονείς των μαθητών  για την στήριξη και την αγαστή συνεργασία που είχαν όλη την χρονιά που πέρασε. Μίλησε επίσης για το βιωματικό ταξίδι της γνώσης που μόνο μέσα από την γόνιμη αλληλεπίδραση μέσα στην σχολική κοινότητα μπορεί να φτάσει στο μυαλό και στις καρδιές των μαθητών. Ευχαρίστησε επίσης το Ίδρυμα Αμπέτ για την αμέριστη συναισθηματική και υλική βοήθεια και ουσιαστική στήριξη σε όλες τις δράσεις της Σχολής, αλλά και την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου που με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ζέση βοήθησαν την Σχολή σε όποια στιγμή και αν χρειάστηκε. Ευχαρίστησε επίσης τις Θρησκευτικές Αρχές της Μονής Σινά για την απαραίτητη σκέπη που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους επίσημους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας.  

Ένα βίντεο με συγκινητικές στιγμές από την διαδρομή όλων των μαθητών ήταν η κατακλείδα της παρουσίασης λίγο πριν οι νεαροί απόφοιτοι πετάξουν τα καπέλα της αποφοίτησής γεμάτα ζωντάνια και όνειρα για το μέλλον και ξεκινήσει ο ξέφρενος χορός και οι ασταμάτητες αναμνηστικές φωτογραφίες της πιο σημαντικής ημέρας όλων.

Στην γιορτινή ημέρα παρέστησαν πέραν των αναφερθέντων η κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι της Ε.Κ.Κ. κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος και Στέλιος Χαλκιάς, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, ο Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου κ. Χρήστος Αντωνίου, ο Διευθυντής του Ξενώνα κ. Δημήτρης Γεράρδος, η Διευθύντρια Οικονομικών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Ελληνικές Σχολές.

Δείτε εικόνες από την ημέρα της αποφοίτησης των μαθητών της Αμπετείου

Αρέσει σε %d bloggers: