Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού τιμήθηκε  με περισσή λαμπρότητα και Εκκλησιαστική τάξη στον φερώνυμο Ιερό Ναό  στην πολύβουή και πάλαι ποτέ ελληνική γειτονιά της Σούμπρας του Καΐρου.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, με την συμμετοχή των Πανοσιολογιoτάτων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ, Θεοδώρου, Παρθενίου, των Πρωτοπρεσβυτέρων Γεωργίου, Παύλου και Γιούσεφ και του Διακόνου Γιούσεφ.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος αναφέρθηκε στην ευτυχή συγκυρία να εορτάζουμε την 30η Ιουνίου την μνήμη των Δώδεκα Αποστόλων, την μνήμη των Αγίων Αναργύρων που, όπως τόνισε, εμείς εδώ στο Κάιρο γιορτάζουμε αύριο και τέλος την μνήμη των Αγίων Πάντων, τιμώντας όλους τους Αγίους από καταβολής κόσμου μέχρι και σήμερα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ερμηνεύοντας θεολογικά την σημασία αυτής της συγκυρίας τόνισε: «Αν και κάθε μία από αυτές τις εορτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ωστόσο και οι τρεις έχουν κοινό ένα παρονομαστή, αφετηρία και σκοπό.

Η αφετηρία είναι ο Χριστός μας και ο σκοπός είναι η νίκη του κακού. Οι Δίκαιοι και οι Άγιοι που έζησαν πριν την έλευση του Χριστού, έζησαν ενάρετα δίνοντας την σκυτάλη στους Αγίους Αποστόλους, στους Μάρτυρες και στους υπόλοιπους Αγίους μέχρι και σήμερα. Όλοι αυτοί οι Άγιοι είχαν έναν και μοναδικό σκοπό: να νικήσουν το κακό μέσα τους και αφού το επιτύχουν, να νικήσουν και το κακό  που υπάρχει και στον κόσμο όλο. Και οι Άγιοι Ανάργυροι που ήρθαμε να τιμήσουμε εδώ σήμερα αγωνίστηκαν να επικρατήσει το καλό γύρω τους. Προσέφεραν την ίαση χωρίς να παίρνουν χρήματα σε κάθε άνθρωπο, αλλά και σε κάθε ζώο που είχε ανάγκη. Το κακό όμως ζήλεψε το καλό και οδηγήθηκαν αυτοί οι Άγιοι στο μαρτύριο. Λιθοβολήθηκαν και πέθαναν αφήνοντας σε όλους εμάς την παρακαταθήκη και το ενεργό τους παράδειγμα».    

Οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν ιατροί στο επάγγελμα και ασκούσαν την επιστήμη τους στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Εκτός από μόρφωση όμως είχαν και απέραντη Αγάπη στην καρδιά τους θεωρώντας όλον τον κόσμο αδελφούς τους εν Χριστό. Θεράπευαν με την δύναμη της Αγάπης, της Γνώσης αλλά και με την δύναμη της Πίστης.

Στην μόρφωση, την αγάπη και την πίστη, οι Άγιοι Ανάργυροι βάσισαν την ζωή και την ανιδιοτελή τους προσφορά προς τον πάσχοντα άνθρωπο και για αυτό τιμούμε εμείς σήμερα  την ανυπέρβλητη προσφορά τους και την μνήμη τους.

Τον χαρμόσυνο και πανηγυρικό παιάνα της ημέρας ακούσαμε με δόξα και τιμή από τους Καϊρινούς μας Προσκόπους που ήρθαν μαζί με τους Αραβόφωνους αδελφούς τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εορταστική ημέρα.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου, εψάλη ο Όρθρος και τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου μετά των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ, Θεοδώρου, Παρθενίου και του Πρωτοπρεσβυτέρου Αλεξίου. Τουςύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Πόλα Ιμπραχήμ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος στον ποιμαντικό του λόγο αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι κάθε εποχής από υγιή πρότυπα. Ποια είναι όμως αυτά τα πρότυπα; αναρωτήθηκε ρητορικά ο Σεβασμιώτατος, δίνοντας την απάντηση ότι χρειαζόμαστε πρωτίστως ηθικά και πνευματικά πρότυπα εν αντιθέσει με την σημερινή τάση. «Ο Απόστολος Παύλος μας δίδαξε ένα διαφορετικό είδος αγαθού προτύπου για εμάς τους πιστούς Χριστιανούς. Πρόβαλε ανθρώπους από κάθε τάξη, από κάθε φύλλο που διέπρεψαν σε έναν και μόνο κοινό τομέα: στο μαρτύριο. Και δεν είναι μόνο το μαρτύριο για να χύσει κανείς το αίμα του, αλλά για να αγωνιστεί να γίνει άνθρωπος του Θεού.»

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας οδηγηθήκαμε στο εντευκτήριο του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου της Σούμπρας, όπου και τις δύο πανηγυρικές ημέρες, ο Πρόεδρος κ. Γεώργος Ζουμπουλίδης, η Γραμματέας κα Μαρία Χέλμη αλλά και όλοι όσοι βοηθούν το Κέντρο μας προσέφεραν πλούσιο κέρασμα τιμώντας την μακρά και γόνιμη ιστορία του Πατριαρχικού Κέντρου της Σούμπρας.

Στις εορταστικές ημέρες παρέστησαν εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης  και ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ο Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου κ. Χρήστος Αντωνίου, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα Ευαγγελία Θηραίου, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου, ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, τον οποίον και συνεχάρη από καρδιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος για την τοποθέτηση του στην θέση του Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Δείτε εικόνες απο την Ιερά Πανήγυρη

Δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου

Αρέσει σε %d bloggers: