Η Παράκληση της Παναγίας μας στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Κάιρο
08/08/2024
Show all

Τα ελληνόπουλα του Καΐρου θα ξεφαντώσουν για 12 μέρες στην κατασκήνωση της Χ.Α.Ν.Θ στην Χαλκιδική

Ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους και προσπαθούσαν να χωρέσουν μέσα, όλες τις χαρούμενες και πολύχρωμες προσδοκίες τους, αδημονώντας να ξεκινήσει ένα ακόμα μαγικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Οι επτά μικροί κατασκηνωτές του Καΐρου: ο Φιλοπατήρ, η Μαίρη, η Ρίτα, ο Νικόλας, ο Αλέκος, ο Γιώργος, και η Μπατούλ συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Ξενώνα της Ε.Κ.Κ. κ. Δημήτρη Γεράρδο και την δασκάλα των Αγγλικών στο Ελληνικό Σχολείο κα Μάριαμ Γιακούμπ  αποχαιρέτησαν το Κάιρο τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Αυγούστου και στο μυαλό τους είχαν μόνο τον τελικό τους προορισμό που θα ήταν οι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

Το άκρως φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είχε ήδη  ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού με τον πολλά υποσχόμενο και ευφάνταστο  τίτλο «Ενδυνάμωση των δεσμών με την ελληνική διασπορά». Σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας οι πολύτιμοι καρποί του είχαν δώσει αξιοσημείωτα δείγματα γραφής, καταφέρνοντας με απόλυτη επιτυχία, η καρδιά της ελληνικής διασποράς από όλο τον κόσμο να χτυπά στον ίδιο ρυθμό και στον ίδιο τόπο, από όπου ξεκίνησε. Στην Ελλάδα.

Για τους μικρούς μας κατασκηνωτές όμως από το Κάιρο η τύχη άλλαξε άρδην όλα τα σχέδια. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε την Αττική όλες αυτές τις ημέρες υποχρέωσαν τους υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας να εκκενώσουν άμεσα τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Στις δύο το βράδυ της Δευτέρας και ενώ όλοι βρίσκονταν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου του Καΐρου περιμένοντας την επιβίβαση, η συντονίστρια του Προγράμματος από το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τηλεφωνικά τον  Πρόεδρο της Ελλήνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή για την έκτακτη αλλαγή του αρχικού πλάνου, ο οποίος και οργάνωσε άμεσα την εναλλακτική λύση για την προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας, αλλά και για το  τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες.

Το πρωί της Δευτέρας συναντήσαμε, στο ξενοδοχείο που διέμενε όλη «την ομάδα» από το Κάιρο. Εμφανώς κουρασμένοι και άυπνοι όλοι, μικροί και μεγάλοι, αλλά χαρούμενοι με την τελική έκβαση που όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καβαλής το σχέδιο και το Πρόγραμμα Φιλοξενίας παραμένει το ίδιο, αλλά ο προορισμός θα ήταν στην κατάφυτη κατασκήνωση της Χ.Α.Ν.Θ στην πανέμορφη Χαλκιδική.

«Ας κάνουμε ότι καλύτερο για τα παιδιά μας όσο μείνουν στην Αθήνα.» μας είπε ο κ Καβαλής. Το Νέο Φως και η ekkairo.org βρέθηκαν μαζί τους τις δύο αυτές μέρες και τους ακολούθησαν σε όλες τους τις βόλτες στην Γλυφάδα. Για μπάνιο στην θάλασσα, για φαγητό το μεσημέρι, στο σούπερ μάρκετ για παγωτά, στα μαγαζιά για ψώνια και όπου αλλού πήγαν με τους συνοδούς τους που φρόντισαν να μην τους λείψει στην κυριολεξία τίποτα. Είχαν οργανώσει και μια επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά η κούραση του ταξιδιού  και τα παιχνίδια στην θάλασσα τους κράτησαν τελικά μόνο στην Γλυφάδα.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν και ο μικρός Καρίμ, ο μαθητής του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στο Κάιρο που ήταν ήδη με τους γονείς του στην Αθήνα και θα ακολουθήσει και αυτός τους φίλους του στην κατασκήνωση.

Τους αποχαιρετήσαμε την  Τρίτη 13 Αυγούστου με το  λεωφορείο να ξεκινά στις πεντέμιση το απόγευμα για το μακρινό ταξίδι με μια ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο για να πάρουν ακόμα τα ελληνόπουλα από τις ελληνικές κοινότητες της Κάτω Ιταλίας, ενώ στην κατασκήνωση τους περιμένουν, όπως μας ενημέρωσε η κα Έλενα Σουπιανά από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και ελληνόπουλα από την Ιορδανία, ενώ αναμένουν τις επόμενες ημέρες και τους ομογενείς  από τα ελληνόφωνα χωριά της Νοτίου Αλβανίας.

Κατάκοποι αλλά χαρούμενοι για την νέα τους περιπέτεια φτάσανε στην Χαλκιδική σήμερα τα ξημερώματα. Αφού τακτοποιηθήκανε ο συνοδός τους κ. Δημήτρης Γεράρδος τους φωτογράφισε και μας έστειλε την πρώτη τους εικόνα με φόντο το απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας.

Τους ευχόμαστε να περάσουν υπέροχα και περιμένουμε  φωτογραφίες από την αξέχαστη όπως φαίνεται κατασκηνωτική εμπειρία που θα ζήσουν.

Δείτε εικόνες από την χαρούμενη και γελαστή «ομάδα του Καΐρου» εν δράσει… για μιάμιση μέρα στην Γλυφάδα.

Αρέσει σε %d bloggers: