Στις αρχές του Ιουλίου παρακολουθήσαμε και καταγράψαμε βήμα-βήμα την πορεία της ριζικής ανακαίνισης του Σπετσεροπούλειου Μεγάρου, ενός μνημειώδους κτηρίου που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την υπεραιωνόβια ιστορική διαδρομή της  Κοινότητας των Ελλήνων του Καΐρου.

Στο ρεπορτάζ μας τότε, μιλήσαμε για την «Αναγέννηση του Ελληνικού Σχολείου». Δεν αναφερθήκαμε όμως μόνο στην πολυδάπανη κτηριακή φροντίδα, αλλά και στην πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Παροικίας μας για μια ουσιαστική και γόνιμη επί τέλους συστράτευση δυνάμεων με ένα και μόνο σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ουσιαστική αναγέννηση της ελληνικής μας παιδείας στο Κάιρο.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, είδαμε αυτή την προσπάθεια να παίρνει σάρκα και οστά με όλους τους ενεργούς πρωταγωνιστές να δηλώνουν παρόντες σε αυτήν την νέα αρχή.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, ο οποίος και τέλεσε τον Αγιασμό, έχοντας στο πλευρό του τον Δικαίο της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πορφύριο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη  Δαμασκηνό, ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ. κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Από νωρίς το πρωί στην αυλή του σχολείου άρχισαν να μαζεύονται οι χαρούμενοι μαθητές, στον ίδιο γνώριμο χώρο της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής. Ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα από το τελευταίο κουδούνι του Ιουνίου, με τους μαθητές  να συνεχίζουν το παιχνίδι τους απτόητοι για το τι συνέβαινε γύρω τους.

Όπου και να γυρνούσαμε το βλέμμα μας αντικρύζαμε σφιχτές αγκαλιές που κόβαν την ανάσα και φιλιά γεμάτα τρυφερότητα και αυθορμητισμό με τις κυρίες του Δημοτικού και του Νηπιαγωγίου από τους μικρούς μαθητές μας. Οι έφηβοι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου από την άλλη μεριά, πιο συγκρατημένοι σε σύγκριση με τους μικρούς μπόμπιρες του Δημοτικού συναντούσαν με χαρά και λαχτάρα τους φίλους τους, αλλά και τους καθηγητές του και τα φιλικά πειράγματα έδιναν και έπαιρναν.

Αφού ολοκληρώθηκε το τελετουργικό του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος ευχήθηκε μια καλή χρονιά σε όλους, ενώ μετέφερε και την αμέριστη αγάπη και τις ευχές για την νέα σχολική χρονιά, του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’

Ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχήθηκε τα καλύτερα για όλους, έδωσε τον λόγο για τους καθιερωμένους χαιρετισμούς των επισήμων.

Για την νέα σχολική χρονιά ευχήθηκαν από καρδιάς: Ο Επιτετραμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ μεταφέροντας και  τις ευχές του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Σινά και Προέδρου του Ιδρύματος Αμπέτ Δαμιανού.

Μια νέα και ελπιδοφόρα πλέον σελίδα ξεκινά για το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής με τον κ. Γιώργο Κοκορέλη να αναλαμβάνει την νέα αυτή σημαντική και κομβική θέση για την προάσπιση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης καθώς και τον κ. Βασίλη Μπακούρο να είναι ο νέος αν. διευθυντής της Αμπετείου Σχολής .

Και οι δύο εκπαιδευτικοί στον δικό τους χαιρετισμό, αφού ευχήθηκαν σε όλους μια παραγωγική και γόνιμη νέα σχολική χρονιά, εξέφρασαν την αμέριστη προσήλωσή τους στην ποιοτική παιδαγωγική διαδικασία. Μίλησαν επίσης για την ειλικρινή τους ανάγκη για ουσιαστικές πλέον συνέργειες και δράσεις με την Ελληνική Κοινότητα, αλλά και με  όλους τους Φορείς της Ομογένειας με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του Ελληνικού Σχολείου στο Κάιρο.

Ημέρα χαρούμενων εγκαινίων η σημερινή, για το ανακαινισμένο Ελληνικό σχολείο του Καΐρου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής να «παραδίδει» στην Παροικία ένα ακόμα τοπόσημο της ιστορίας της, ένα κτήριο που «γύρισε» μετά από την εντατική καλοκαιρινή του ανακαίνιση στην αρχική του μορφή, όταν προκατασκευάστηκε πριν από περίπου δύο αιώνες.

Ο κ. Καβαλής, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά,μίλησε για την ακλόνητη προσήλωση της Κοινότητας στην  ελληνόφωνη εκπαίδευση και έθεσε για μια ακόμα φορά το πλαίσιο μέσα από το οποίο δεν θα αρκεστούμε όπως είπε, στην διατήρηση, αλλά θα επιτύχουμε την επέκταση και την αναβάθμιση της και αυτό θα το καταφέρουμε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  με την ομόφωνη και ουσιαστική πλέον συμπαράσταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στον Αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Η συντακτική ομάδα του Νέου Φωτός και της ekkairo.org εύχεται από καρδιάς σε όλους, μια χαρούμενη νέα σχολική χρονιά. Καλή πορεία, με ειλικρίνεια και όραμα, ευχόμαστε και στον νέο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργο Κοκορέλη, καθώς και στον νέο αν. Διευθυντή της Αμπετείου Σχολής κ. Βασίλειο Μπακούρο.

Δείτε εικόνες από την γιορτινή πρώτη ημέρα για τα Ελληνικά μας σχολεία

Αρέσει σε %d bloggers: