Τους καλοκαιρινούς μήνες οι Πρόσκοποι Καΐρου «κλείνουν» την προσκοπική χρονιά τους με την πραγματοποίηση των κατασκηνώσεων τους.

 Τον Ιούνιο οι Πρόσκοποι και τον Ιούλιο τα Λυκόπουλα,  όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα, οργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, τις θερινές τους δράσεις στην Αλεξάνδρεια μαζί με τα αδέλφια τους Προσκόπους Αλεξανδρείας. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Περιφερειακού Εφόρου Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι για την ενίσχυση της αδελφοσύνης ανάμεσα στα δύο Προσκοπικά Συστήματα Καΐρου και Αλεξανδρείας καθώς και για την στήριξη των προσπαθειών των Προσκόπων Αλεξάνδρειας και του χαλκέντερου Εφόρου Άρη Μαρκοζάνη. 

Το φετινό καλοκαίρι όμως «ΔΕΝ έληξε»  με τις κατασκηνώσεις.

Τον Αύγουστο (17-24.08.2024) η Αίγυπτος είχε την τιμή να φιλοξενήσει και να οργανώσει το 43ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο. Κάθε τρία χρόνια οι Πρόσκοποι όλου του Κόσμου μαζεύονται στην «γενική τους συνέλευση» , 2000 Σύνεδροι, από 176 Εθνικές Προσκοπικές Οργανώσεις από όλο τον Κόσμο, επι 7 ημέρες, συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο,   αξιολογώντας και προγραμματίζοντας για το αύριο της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης.

Όμιλοι Εργασίας, εργαστήρια με ενδιαφέρουσες θεματικές, εισηγήσεις, τριετές πρόγραμμα, σχεδιασμός, μεταρρυθμίσεις, τροποποιήσεις, εκλογές, συνεδριάσεις περιοχών, υποομάδων και παράλληλα επισκέψεις σε σημαντικούς χώρους του Καΐρου, μεγαλοπρεπή τελετή έναρξης στο Παλάτι της Κούμπας, διεθνής βραδιά όπου οι 176 αποστολές πρόβαλαν την χώρα τους, αιγυπτιακή  βραδιά στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, παιχνίδι πόλης, όπου έκπληκτοι Αιγύπτιοι πολίτες παρακολουθούσαν τον ενθουσιασμό των χιλιάδων προσκόπων, που γέμισαν τους δρόμους του Καΐρου ψάχνοντας τον «θησαυρό», είναι μερικές από τις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου, στο φιλόξενο Κάιρο.

Ομάδα 300 Αιγυπτίων και 50 ξένων Ενηλίκων Εθελοντών στήριξαν την άψογη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου. Ανάμεσά τους, από τα μέλη των Προσκόπων Καϊρου οι Αρχηγοί: ο κ. Κρίς Παναγιώτου και η κα Έντζι Χάλεντ. Επίσης στους 50 ξένους εθελοντές ήταν και ο έμπειρος κ. Κώστας Τσολακίδης τ. Εφ. Διεθνών Σχέσεων και τ. Έφορος Αποδήμων.    

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία διοργάνωσε μια σημαντική συνάντηση με τις Αντιπροσωπείες των Νοτιανατολικών Ευρωπαϊκών χωρών στο χώρου του Προσκοπείου. 52 Πρόσκοποι από Βοσνία, Σερβία, Μουροβούνιο, Β.Μακεδονία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Μολδαβία, Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Κύπρο θαύμασαν την ελληνική προσκοπική «όαση» στο Κάιρο και αντάλλαξαν αναμνηστικά για το όμορφο Μουσείο.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, δύο μέρες πριν την λήξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου η Ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε δεξίωση στον όμορφο χώρο της Ελληνικής Στέγης Ηλιούπολης, όπου οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν την «αιγυπτιώτικη φιλοξενία».

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Γιάννης Δρυς, Έφορος Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΠ, και μέλη της ήταν ο Αναπληρωτής Εφ. Διεθνών Σχέσεων κ. Χρ. Χατζηδιαμαντής, και από τα Στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΠ, ο κ. Γιώργος Δαβατζίκος , ο κ. Χρήστος  Κυρατσούς και ο δικός μας κ. Γιάννης Μελαχροινουδης. Ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης ως ένας από τους διακεκριμένους προσκεκλημένους του Αιγυπτίου Υπ. Αθλητισμού και Νέας Γενιάς  Δρ. Ashraf Sobhi και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αιγυπτίων Προσκόπων Δρ Khaled El Essawi.

Την Ελληνική αντιπροσωπεία των Ελλήνων Προσκόπων στήριξε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου διαθέτοντας λεωφορείο για όλες τις μετακινήσεις τους και φιλοξένησε τα μέλη  της στους ξενώνες της Ηλιούπολης.

Ο θερμός Αύγουστος δεν σταματά στο Συνέδριο, έχουμε και συνέχεια, τους «Ανέμους που σμίγουν» στον Παρνασσό. Στις 25 Αυγούστου, μια μέρα μετά την λήξη του Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου, μια πολύ ξεχωριστή αποστολή προσκόπων αναχώρησε για Αθήνα. 16 Απόδημοι Πρόσκοποι, από τα Προσκοπικά Συστήματα Αλεξάνδρειας, Καΐρου και Παρισσίων, μαζί με 17 Αιγυπτίους Προσκόπους αναχώρησαν για Ελλάδα για να συμμετέχουν στο 9ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών στην Περδικόβρυση Παρανσσού.

  “Οι Άνεμοι σμίγουν τον Αύγουστο στον Παρνασσό!”, μία Πανελλήνια συνάντηση με τη συμμετοχή Προσκόπων (ηλικίας 13-15 χρονών), από όλη την Ελλάδα, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το Παρίσι, καθώς και Αιγύπτιους Πρόσκοπους (Ομοσπονδία Αιγυπτίων Προσκόπων και Οδηγών) με Αποστολή 13 Προσκόπων και 2 Ενηλίκων Στελεχών, με επικεφαλής τον κ. Μοχάμεντ Χαμάμ, Πρόεδρο των Αιγυπτίων Προσκόπων και τον Δρ. Μοχάμεντ Γκίντα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αιγυπτίων Προσκόπων και Οδηγών.

Το Τζαμπορέτο με σλόγκαν «Άνεμοι που σμίγουν» ξεκίνησε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, στο Προσκοπικό Κέντρο «Δημήτριος ΡΑΝ Αλεξάτος», στον Παρνασσό.

Το 9ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους εφήβους Προσκόπους, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και τον απόδημο Ελληνισμό, να σμίξουν και να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη περιπέτεια, φιλία και εξερεύνηση στη φύση.

Το Προσκοπικό Κέντρο, νοτιοδυτικά της Αμφίκλειας και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για μία τέτοια μεγάλη πανελλήνια προσκοπική δράση.

Το Τζαμπορέτο δεν περιορίζεται μόνο στο βουνό. Μέρος των δραστηριοτήτων πραγματοποιείται στο γραφικό Γαλαξίδι και στην Κίρρα της Ιτέας, όπου οι Πρόσκοποι συμμετέχουν σε θαλάσσιες δραστηριότητες, αθλήματα και εξερευνήσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δράσεις προσφοράς, πολιτισμού, προσκοπικών γνώσεων, ψυχαγωγίας, ενώ την συνάντηση θα κλείσει ένα μεγάλο party – έκπληξη.

Ο Αρχηγός της δράσης, κ. Τάσος Τσιμπλάκης, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε τους Προσκόπους μας στο 9ο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών. Η δράση αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, να δημιουργήσουν δυνατές φιλίες και να αναπτύξουν το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς που μας χαρακτηρίζει».

Ο δυναμικός Έφορος Αποδήμων Ανδρέας Γιόσρι, κατάφερε να συμμετέχουν Πρόσκοποι από όλα τα Συστήματα των Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων. Ενήλικα Στελέχη τω Αποδήμων κατείχαν σημαντικές θέσεις στο Τζαμπορέττο η Ιουστίνα Μορφούλη ήταν Αρχηγός Ομάδας σε μια από τις τέσσερεις υποκατασκηνώσεις και ο Χρήστος Αντωνίου συμμετείχε στην ομάδα στήριξης του Τζαμπορέττου.

Το πόσο καλά πέρασαν όλοι απεικονίζεται στις φωτογραφίες που μας έστειλαν

Κείμενο και εικόνες: Πρόσκοποι Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: