ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Ήταν κάτι παραπάνω από αυτονόητο στις ομιλίες των ηγετών Προέδρων, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και του κ. Νίκου Αναστασιάδη, να κυριαρχήσει το κλίμα και το αίσθημα φιλίας που νοιώθουν μεταξύ τους οι λαοί της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.
Και οι τρείς ηγέτες επεσήμαναν σε όλους τους τόνους, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, ότι οι σχέσεις τους διαπνέονται από αισθήματα κατανόησης, συνεργασίας, ιδιαίτερα δυνατής φιλίας, προς όφελος της εδραίωσης της Ειρήνης, στην περιοχή της Νοτιοανατολικης Μεσογείου…
Επίσης δε, οι κ. κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης, κατέδειξαν την πορεία αυτών των τριμερών σχέσεων με ορίζοντα το μέλλον τους, εκεί όπου καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως η Οικονομία, οι Διεθνείς Σχέσεις, η Ενέργεια, η στρατιωτική συνεργασία τους,
Κι όλο αυτό το μείγμα των συναισθημάτων, κατά την κρίση μας, βρίσκεται συμπυκνωμένο στην αποστροφή από τη βία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, από το βήμα της κεντρικής εκδήλωσης:
” Οι πολιτισμοί και οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ήδη από την αρχαιότητα μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου εδώ και 40 αιώνες, είναι πολύ πιο ισχυροί από οποιοδήποτε απειλή βίας και όπλο κραδαίνουν κάποιοι προκειμένου να μας επιβάλλουν τις απόψεις τους.
Και πρέπει να θυμίσουμε σε αυτούς που έχουν ως μέσο επιβολής των απόψεων και της επικράτησής τους τη βία ότι, όσα έθνη βασίσθηκαν πάνω στην ισχύ των όπλων διαλύθηκαν και εξαφανίσθηκαν από την προσκήνιο της Ιστορίας…
Σε αντίθεση βέβαια τα έθνη που βασίσθηκαν πάνω στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό τους, επέζησαν ανά τους αιώνες, υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να προσφέρουν στην υπόθεση και την εδραίωση της Ειρήνης ….”
Το μήνυμα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ήταν σαφές και έγινε δεκτό με παρατεταμένο χειροκρότημα, τόσο από το ακροατήριο της αίθουσάς, τους κ. κ. Σίσι και Αναστασιάδη, καθώς και από τους θρησκευτικούς ηγέτες Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρου Β΄ αλλά και του Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρου Β’ , που κάθονταν δίπλα-δίπλα, στην πρώτη σειρά των επισήμων και από πολύ κοντά τους, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, η Σύμβουλος της Πρεσβείας A’ κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, ο Κύπριος Πρέσβης στο Κάιρο κ. Χάρις Μορίτσης, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, καθώς και ο Αλεξανδρινός κ. Γιώργος Φλωρεντής, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής.
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι, στάθηκε ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση και την φιλία των τριών λαών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, όπως και στο κλίμα κατανόησης που υπάρχει μεταξύ τους, φέρνοντας ως παράδειγμα την διεύρυνση της συνεργασίας τους σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αλλά και πόσο γρήγορα τέθηκε, προετοιμάσθηκε συμφωνήθηκε και άρχισε η υλοποίηση του Προγράμματος “Νόστος”, το οποίο παρ ότι ήταν ιδιαίτερα σύνθετο και μεγαλόπνοο, αρκούσε μόλις 1 χρόνος ώστε να γίνει πράξη η αρχική ιδέα, από την πλευρά της Αιγύπτου!
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη δική του ομιλία, στάθηκε στην πολιτιστική διπλωματία και πως μέσω αυτής, μπορούν έθνη και οντότητες όχι απλά να συμβιώσουν αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω τι σχέσεις φιλίας τους σε μια μεγάλη σειρά θεμάτων και οικονομικών συνεργασιών, το άθροισμα των οποίων πάντα συμβάλλει στην εδραίωση της Ειρήνης…
Πριν από τις ομιλίες των τριών Προέδρων, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Μετανάστευσης και Διασποράς, με μαρτυρίες και αναμνήσεις Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών, σιγοτραγούδησαν δύο τραγούδια, ένα στα Ελληνικά και ένα στα Αιγυπτιακά, και είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν κάποιες άγνωστες λεπτομέρειες του Προγράμματος “Νόστος” από τους πρωτεργάτες του όπως την Αιγύπτια Υπουργό Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ, τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουίκ και, τον Προεδρικό Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης κ. Φώτη Φωτίου.
Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και οι τρείς, μας αποκάλυψαν ότι το Πρόγραμμα “Νόστος” ήταν μια ιδέα από την πλευρά της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια συνάντηση τους σε ένα μικρό γραφείο, έγινε αποδεκτή
αμέσως, ωρίμασε και αγαπήθηκε από την πλευρά της Ελλάδας και Κύπρου, σε τέτοιο βαθμό που μόλις 12 μήνες αργότερα, έγινε πράξη, προετοιμάσθηκαν όλα σε απόλυτη αρμονία και πνεύμα συνεργασίας και εγκαινιάζονταν, μάλιστα, παρουσία των Προέδρων των τριών χωρών…
Ήταν ένα όνειρο του Προέδρου Σίσι που έγινε πραγματικότητα, ανέφερε, εμφανώς χαρούμενη η κ. Ναμπίλα Μάκραμ, κοιτάζοντας προς την πλευρά του Αιγύπτιου Προέδρου που χειροκροτούσε ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος!
Σε παραρακείμενο χώρο, ακολούθησε επίσημο δείπνο, παρουσία των τριών Προέδρων και όλων των επίσημων προσκεκλημένων όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί της Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου (δείτε φωτογραφικό ρεπορτάζ)