ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Στα πλαίσια του προγράμματος των εκδηλώσεων για το Πρόγραμμα “Νόστος” περιλαμβάνονταν επίσης, επίσκεψη των Προέδρων κ. κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη στην έδρα του Πατριαρχείου, μαζί με την κ. Ναμπίλα Μάκραμ η οποία εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, εκεί όπου τους υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάπας Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β’.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ τίμησε τους Προέδρους της Ελλάδας και της Κύπρου με τον “Μεγαλόσταυρο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου” για την συνολική προσφορά και το έργο τους για τον Ελληνισμό και την Εκκλησία, ενώ στους τρείς πρωτεργάτες υπουργούς του Προγράμματος”Νόστος” δηλαδή, την κ. Μάκραμ, τον κ. Κουίκ και τον κ.Φωτίου, ο Πατριάρχης απένειμε την διάκριση του ¨Ανώτατου Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου” καθώς και μια χειροποίητη ξύλινη επίχρυση στολισμένη εικόνα της Παναγίας με το θείο βρέφος.

Απευθυνόμενος στους δύο Προέδρους Ελλάδας και Κύπρου, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην αγιοσύνη του χώρου όπου στεγάζεται σήμερα η έδρα του Πατριαρχείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: “Την ιστορία του Αλεξανδρινού Θρόνου, που οικοδομήθηκε στην Μεγάλη Πόλη, όπου έκτισε ο Μέγας Στρατηλάτης Αλέξανδρος και ιδρύθηκε όταν στα βάθη των αιώνων, ο ανιψιός του Βαρνάβα, Μάρκος, ήρθε να κηρύξει σε αυτόν τον τόπο, πριν από 2.000 χρόνια περίπου…”

Και κατέληξε: “Στην Αλεξάνδρεια είναι η Ιστορία μας, αλλά στην Αφρική είναι το Μέλλον μας. Και στο σημείο αυτό θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αιγύπτο και στον Πρόεδρο της κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πρόσωπο της Υπουργού Διασποράς και Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ που είναι εδώ μαζί μας, αλλά και να πω σε σας κ. κ.Πρόεδροι Ελλάδας και Κύπρου, ότι σήμερα γράψατε μια όμορφη σελίδα στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Μας δώσατε κουράγιο, καθώς η Κύπρος μας και η Ελλάδα μας είναι οι πηγές ενός καλύτερου μέλλοντος για το Πατριαρχείο μας.”

Απαντώντας, από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης και ευχαριστώντας για την μεγάλη τιμή, ανέφερε “Εκφράζοντας την συγκίνηση μου θέλω να σας πω ότι η τιμή που μας αποδώσατε, είναι η επισφράγιση των ισχυρών δεσμών που ήδη υπάρχουν, μεταξύ Κύπρου και Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε άοκνα, το έργο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και θέλω να συγχαρώ, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για το έργο του, και την διάδοση των Ελληνοχριστιανικών ιδεών, αλλά και για την προσφορά σας προς τους Κυπρίους.”

Ακολούθως και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε: Το δυσβάστακτο βάρος αυτής της ύψιστης τιμής, της απονομής του Μεγαλόσταυρου του

Αποστόλου Μάρκου, αναλογιζόμενος την μακραίωνη ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του κτισμένου πάνω στην πέτρα του Ευαγγελιστού Μάρκου, θα μου υπενθυμίζει πάντοτε, την ανεκτίμητη αξία που εκπέμπει το Παλαίφατο Πατριαρχείο, όπως και τα άλλα Παλαίφατα Πατριαρχεία για την Ορθοδοξία και την Χριστιανοσύνη.”

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β΄ ξενάγησε τους κ. κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Νίκο Αναστασιάδη, και τους υπόλοιπους επίσημους προσκεκλημένους, στο εκπληκτικής ομορφιάς υπόγειο αρχαιολογικό Μουσείο.

Στη συνέχεια, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τον κ. Νικο Αναστασιάδη, επισκέφθηκαν την οικία-Μουσείο του Αλεξανδρινού ποιητή Κώστα Καβάφη, δηλώνοντας στη συνέχεια στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ο Έλληνας Πρόεδρος ότι “Το Μουσείο Καβάφη είναι κυρίως για εμάς τους Έλληνες, ένας “Αλεξανδρινός Φάρος” που ακτινοβολεί αδιαλείπτως την διαχρονική εμβληματική αξία της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη.”

Λίγο πριν αποχωρήσει, σημειώνοντας στο Ημερολόγιο Επισκεπτών του Μουσείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε τα εξής “Αποτίω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Μεγάλο Αλεξανδρινό, που με το απαράμιλλο έργο του “έχτισε” την εμβληματική πνευματική γέφυρα ανάμεσα στην Ελληνιστική Αλεξάνδρεια και στους χρόνους μας.”

Να τονίσουμε εδώ ότι όλες ανεξαιρέτως τις επισκέψεις και δραστηριότητες των επισήμων αποστολών της Ελλάδας και Κύπρου και φυσικά των δύο Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου, καλύπτονταν ειδησεογραφικά όλο το 24ωρο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες και Ιστοσελίδες της χώρας καθώς και από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο καθώς  και από το κανάλι dmc.