Τη συγκλονιστική εμπειρία μιας σπουδαίας ανακάλυψης της Ελληνίδας Αρχαιολόγου κ.Καλλιόπης Λημναίου Παπακώστα, αυτήν του αρχαίου άγαλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου του “Δορυφόρου” στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, που έγινε γνωστή από την ίδια στους 120 Ελληνοκύπριους Αιγυπτιώτες που ήρθαν στην Αίγυπτο στα πλαίσια του Προγράμματος “Νόστος”, φωτίζει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ κ.Τέρενς Κουίκ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Η Αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα περιγράφει στους ταξιδιώτες του Νόστος τη σημαντική ανακάλυψή της στην Αλεξάνδρεια:
«Μια από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές του ταξιδιού «ΝΟΣΤΟΣ -Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» στην χώρα της Αιγύπτου, που σέβεται εμπράκτως τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Ελληνικό πολιτισμό, ήταν η από καρδιάς αφήγηση στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξάνδρειας, της Ελληνίδας αρχαιολόγου κας Καλλιόπης Λημναίου Παπακώστα. Την ευχαριστώ θερμά. Όπως ευχαριστώ και τους Αιγύπτιους χορηγούς των ανασκαφών αυτών, ανασκαφές που μπορεί να μας αποκαλύψουν το πάρκο των ανακτόρων των Πτολεμαίων. Ενημέρωσα σχετικά τον συνάδελφο Γιάννη Αμανατίδη, που έχει τις πολιτιστικές αρμοδιότητες στο ΥΠΕΞ και μαζί του θα ενημερώσουμε την Υπουργό πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Ελπίζω, ότι θα έχουμε ομόθυμη στήριξη σε μία σχετική δράση που θέλουμε να εντάξουμε στο ΝΟΣΤΟΣ εδώ στην Αθήνα. Το επισημαίνω προκαταβολικά, γιατί γνωρίζουμε τί συμβαίνει κατά καιρούς σε πολλούς κλάδους, όπως και της οικογένειας των αρχαιολόγων, όταν κάποιος ερευνά ή ανακαλύπτει κάτι. Τα έχω ζήσει από και μέσα στη δημοσιογραφική μου καριέρα».
Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε ζητήσει το Μουσείο της Αλεξάνδρειας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων του ΝΟΣΤΟΣ, των 120 Ελλαδιτών και Κυπρίων Αιγυπτιωτών. Μετά από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια άκαρπων ερευνών από αρχαιολόγους, η καλή τύχη έφερε η ίδια να ανακαλύψει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Δορυφόρου (που κρατά στο χέρι δόρυ) του Λυσίππου.
Η Ελληνίδα αρχαιολόγος, την οποία τίμησε με την παρουσία του στον χώρο των ανασκαφών της στην Αίγυπτο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του για την τελετή έναρξης του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, (είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο οποίος εισηγήθηκε στον ΠτΔ να πάει στις ανασκαφές της), με μάτια βουρκωμένα από την συγκίνηση, κατέθεσε στους Ελλαδίτες και Κυπρίους επισκέπτες μια ανεπανάληπτη εξομολόγηση ψυχής:
«Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, ερευνούσαμε δίχως αποτέλεσμα. Είχα πιά τόσο κουραστεί και την ημέρα που είπα «τέλος, ως εδώ, δεν συνεχίζω», ακριβώς μια ώρα προ της αποχώρησής μας, αφού είχαμε σταματήσει την ανασκαφή, υποχώρησε μόνο του το χώμα σε μια μεριά και φάνηκε ένα χέρι… Ένιωσα δέος. Μου αποκαλύφθηκε ο «Αλέξανδρός μου»!
Αγωνιζόμενη να συγκρατήσει τα δάκρυά της ενθυμούμενη την πολυετή και επίπονη προσπάθειά της, αλλά και την επιβράβευση μετά τις απογοητεύσεις των πολλών ετών, με την ανακάλυψή της, η κα Παπακώστα εξιστόρησε την αγωνία της να αποδείξει ότι επρόκειτο για το συγκεκριμένο άγαλμα που αναφερόταν σε αρχαίες πηγές, ώστε να ταυτοποιηθεί η πατρότητά του:
«Μου αποκαλύφθηκε το άγαλμα μόνο του, προβάλλοντας το χέρι του! Με θέρμη παρακαλούσα τον Θεό να βρεθεί το χέρι ώστε να φαίνεται από την κλίση του, ότι κρατά το δόρυ, για να αποδείξω, ότι πρόκειται περί του Δορυφόρου Μ. Αλεξάνδρου, που φιλοτεχνήθηκε με την ίδια ακριβώς τεχνική του Λυσίππου, δηλαδή με κλίση της κεφαλής προς το πλάι και κάτω (δείγμα κατατεθέν των έργων του). Γιατί, όπως εξιστορείται από πηγές όπως στον Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος συνήθιζε να μιλά στον Δία και να λέει κοιτώντας λοξώς προς τα κάτω «Εγώ ανήκω στην Γή. Φρόντισε εσύ για τον Όλυμπο».
Είναι ευλογία μεγάλη, ότι το άγαλμα αυτό, που αναζητούσαν χρόνια πολλοί αρχαιολόγοι, βρέθηκε από Ελληνική αποστολή. Μπορεί να θεωρήσετε λίγο περίεργο αυτό που θα πω, αλλά πιστέψτε με, νοιώθω, ότι μου αποκαλύφθηκε μόνος του και πως «επικοινωνούμε» με αυτό, μεταδίδοντας ο ένας προς άλλον «ενέργεια». Είμαι βέβαιη, ότι κι αυτό όπως εκείνος (σ.σ. Μ. Αλέξανδρος) χαίρεται να βλέπει για πρώτη φορά εμπρός του τόσους πολλούς Έλληνες και να μοιραζόμαστε μαζί αυτή την χαρά»!
Εκπρόσωποι της Ελληνικής και Κυπριακής αποστολής ευχαρίστησαν την κυρία Παπακώστα για το έργο της στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, ενώ γίνονται διεργασίες προκειμένου το άγαλμα, να μεταφερθεί και να εκτεθεί και στην πατρίδα μας.