Αρχίζει την επόμενη Δευτέρα 25 Ιουνιου 2018 η προγραμματισμένη κοινή μεγάλη αεροναυτική άσκηση Αιγύπτου-Ελλάδας, με την κωδική ονομασία “Μέδουσα 2018” η οποία θα διεξαχθεί στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και θα διαρκέσει, περίπου, μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 η Ιστοσελίδα news.gr, αναδημοσίευσε η Ελληνική επίσης Ιστοσελίδα newsbeast.gr και επιβεβαίωσαν αρμόδιες πηγές εδώ στο Κάιρο, η Ελληνική συμμετοχή στην άσκηση θα περιλαμβάνει αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, δύο φρεγάτες με δύο ελικόπτερα, μονάδες ειδικών δυνάμεων και στοιχεία από την Ταξιαρχία Πεζοναυτών και ενδεχομένως, ένα υποβρύχιο.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος θα συμμετέχει με το ελικοπτεροφόρο Mistral καθώς και δύο ακόμα μεγάλες ναυτικές μονάδες, πιθανότατα φρεγάτες κλάσης FREMM.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, η άσκηση πρόκειται να ξεκινήσει την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 μία ακριβώς ημέρα, δηλαδή, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, η οποία θυμίζουμε στην αντίστοιχη περισυνή άσκηση, είχε δείξει φανερά ενοχλημένη κυρίως, από τη συμμετοχή των Αιγυπτιακών πολεμικών πλοίων, σε αυτήν.
Γι’αυτό το λόγο, πέρισυ, η αντίστοιχη κοινή άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στην ίδια θαλάσσια περιοχή, απετέλεσε πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία του κρατικού Τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, που προειδοποιούσε την Ελλάδα πως η άσκηση που διεξάγει με την Αίγυπτο στη Ρόδο, παραβίαζε την συνθήκη των Παρισίων, του 1947.
Παράλληλα, είχε επιδώσει δια της διπλωματικής οδού στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τονίζονταν ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά από την εν γένει συμπεριφορά της η Τουρκία είχε δείξει ιδιαίτερα έως πάρα πολύ ενοχλημένη, από την αναβαθμισμένη συμμετοχή της Αιγύπτου, στην ίδια περισυνή άσκηση.
Έτσι, λοιπόν, με την κοινή τους αεροναυτική άσκηση “Μέδουσα 2018” Ελλάδα και Αίγυπτος όχι μόνο επιβεβαιώνουν την ούτως η άλλως στενή τους συνεργασία, αλλά διαπιστώνουμε ότι, πλέον, αναβαθμίζεται εντυπωσιακά και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, που εμπεριέχει μια ειλικρινής συμμαχία μεταξύ δύο φίλων κρατών, στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου.