Με λαμπρότητα και συγκίνηση η Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου γιόρτασε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, τα 145 χρόνια από την ίδρυσή της και το γενέθλιο της Θεοτόκου, στον εμβληματικό ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη Καΐρου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Καΐρου της Ελληνικής αδελφότητας των εν Αιγυπτίω Κυπρίων, Ανδρέας Μαυρομάτης στην ομιλία του μίλησε για τη σημασία που έχει για τους ανά τον κόσμο Κύπριους η Παναγία Ελεούσα, την οποία φιλοτέχνησε ο προσωπογράφος της Παναγίας, ο Ευαγγελιστής Λουκάς και φυλάσσεται στο μοναστήρι του Κύκκου, στο όρος Τρόοδος.

«Η Μονή του Κύκκου επιτέλεσε από την Ίδρυσή της και κατά την διάρκεια της Πολυτάραχης Ιστορίας της Κύπρου πολύπλευρο εθνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο παρά τις δύσκολες συνθήκες που περνούσε.

Μεγάλη είναι η συμβολή και το έργο της Μονής στην διατήρηση και συντήρηση της εκκλησιαστικής παράδοσης, της Ορθόδοξης Πίστης και της Ελληνικής Γλώσσας. Σε δύσκολα χρόνια με ξένους κατακτητές το μοναστήρι χάρη στους μοναχούς λειτουργούσε σαν φάρος πίστης και γνώσης τόσο για τον Κυπριακό λαό όσο και για τις γειτονικές χώρες. Σε αντίξοες συνθήκες και με αγώνες η εκκλησία συνέτεινε στην εθνική και πνευματική στήριξη του Ελληνισμού της Kύπρου, μία οργανωμένη δύναμη και ελπίδα του λαού για καλύτερη ζωή. Η συμβολή των μοναχών της Μονής του Κύκκου σε αυτό ήταν πολύ μεγάλη ώστε να διατηρηθούν τα γράμματα, οι τέχνες και ο Ελληνικός Πολιτισμός», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρομάτης.

Τρισάγιο για τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάπα Πάσης Αφρικής Πέτρου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, σε αεροπορικό δυστύχημα όταν κατέπεσε το ελικόπτερο Σινούκ που επέβαινε με τη συνοδεία του.

 

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Μ.Χ Διάμεσης και ο Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο Γ. Δασκαλόπουλος, ο πρέσβης της Κύπρου Χ. Μορίτσης καθώς και η πρόξενος της Κύπρου Κ. Κωνσταντινίδου.

Επίσης, το παρόν τους έδωσαν εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΕΚΚ που βρίσκεται στο εξωτερικό ο κοινοτικός επίτροπος Στ. Χαλκιάς, ο πρόεδρος Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως Ζ. Φουμέλης, ο διευθυντής της Αμπετείου Σχολής Χ. Παπαθανασίου, , η αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου  Βάσω Χατζή. Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Κοινότητας των Αραβοφώνων Ορθοδόξων FaridKhuri, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Καΐρου της Αδελφότητας Κυπρίων Παντελής Χαραλάμπους, ο αρχηγός των Αραβοφώνων προσκόπων NadirIskandar, ο πρόεδρος του H.O.C. ArleteMirti και ο Μεγάλος Ευεργέτης του Πατριαρχείου και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κυριάκος Κυριάζης.

Γιατί είναι σημαντική για τους Κύπριους όλου του κόσμου η Παναγία του Κύκκου

Η θαυματουργή εικόνα αποτελεί το σημαντικότερο παγκύπριο προσκύνημα. Την εικόνα της Παναγίας του Κύκκου φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και βρίσκεται στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου στο όρος του Ολύμπου στην οροσειρά του Τροόδους της Κύπρου. Την προσέφερε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Κομνηνός και παράλληλα χρηματοδότησε το 1100 την ανέγερση του μοναστηριού.

Η αδελφότητα της μονής μετέτρεψε το μοναστήρι σε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της Κύπρου με πλούσια εθνική, πολιτιστική και κοινωνική δράση για αυτό και είναι πολύ αγαπητή από τον λαό. Πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, στις 15 Αυγούστου και στις 8 Σεπτεμβρίου Εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου.

Η Παναγία του Κύκκου είναι προστάτιδα της Κυπριακής Αδελφότητας στο Κάιρο. Από της αδελφότητας της μονής αναδείχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

 

Αρέσει σε %d bloggers: