Το καλό πολιτικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου έχει άμεσο αντίκτυπο και στο επιχειρείν.

Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιαίτερα startuppers, διαβλέπουν στην αγορά της Αιγύπτου ένα επιχειρηματικό πεδίο που μπορούν να αναπτυχθούν και να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμους τομείς.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Το «Νέο Φως» συνάντησε πέντε νέους επιχειρηματίες, τον Γιώργο Σιφονιό – Marketing & Sales Manager της Dataverse, τον Βασίλη Λινάκη – managing director της Linakis Digital, τον Γιώργο Κούτρα – CEO της ΟppenIt, τον Σπύρο Καποτά – Μanaging Director της Space Horizon, τον κ. Ευάγγελο Ροσσέτο – CEO & Founder της Simply, οι οποίοι συμμετείχαν στην διεθνή έκθεση ICT 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και μας μιλούν για το επιχειρείν στην Αίγυπτο.

Cairo ICT

Τη διεθνή έκθεση τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, εγκαινίασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Στην Αίγυπτο ταξίδεψε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνιά της.

Σημειώνεται ότι η διεθνής έκθεση Cairo ICT 2018,  αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα -για τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και διεθνώς- στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.

Η Αίγυπτος στην 120η θέσης της κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζα “Doing Business 2019”

Η Αίγυπτος σημείωσε άνοδο κατά 8 θέσεις στην ενημερωμένη κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά το επίπεδο φιλικότητας του θεσμικού πλαισίου καθώς και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν σε 190 χώρες με τίτλο «Doing Business 2019”. Συγκεκριμένα η Αίγυπτος ανέβηκε στην 120η θέση έναντι της 128ης που κατείχε πέρσι και της 122ης που κατείχε στην αντίστοιχη κατάταξη του 2017.

Η βελτίωση της θέσης της Αιγύπτου οφείλεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις που κατέστησαν ευκολότερη την πρόσβαση των επενδυτών στην αγορά της χώρας, στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων στην εισαγωγή του νέου πτωχευτικού κώδικα καθώς και σε βελτίωση του φορολογικού συστήματος που κατέστησαν ευκολότερη την πληρωμή φόρων αλλά και τις επιστροφές ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Oι Ελληνο- Αιγυπτιακές σχέσεις σε αριθμούς

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το 12μηνο Ιαν. – Δεκ. 2017 ανήλθε σε 755,51 εκατ. ευρώ, ελαφρά αυξημένη κατά 0,73% σε σύγκριση με το 2016, όταν είχε ανέλθει σε 750,07 εκατ.

 

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εισαγωγές από την Αίγυπτο έφθασαν το 2017, τα 555,37 εκατ., μειωμένες κατά 3,7%, έναντι του 2016.

Η Αίγυπτος, κατατάσσεται 11η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 2,62% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 21η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,11% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών.

Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο, κατά το έτος 2017, που έφτασε τα 200,14 εκατ. ευρώ παρουσίασε πλεόνασμα για την Ελλάδα, αυξημένο κατά 15,5%, έναντι του 2016.

Συνεργασία ΕΒΕΠ – Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Port Said

Με στόχο την ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών στον ναυτιλιακό τομέα, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου του Port Said, καθώς επίσης και του Cluster «Maritime Hellas» και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Port Said.

Οι υπογραφές  τέθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε  αιγυπτιακή επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου του Port Said και πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Adel Abdou El Lamei, στο Mέγαρο του ΕΒΕΠ.

Σκοπός της συνεργασίας είναι να προωθηθούν νέες προοπτικές και καινοτόμες δραστηριότητες, που μπορούν να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της εμπορικής, βιομηχανικής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά, αλλά και εν γένει στην ελληνική οικονομία.

Βελτιωμένη η εικόνα για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων

Επιπλέον βελτιωμένη εμφανίσθηκε η εικόνα της Αιγύπτου όσον αφορά τις διαδικασίες σύστασης νέων επιχειρήσεων (μέσω εγκαθίδρυσης συστήματος one stop shop καθώς και την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για τους νέους επιχειρηματίες/ επενδυτές.

Οι δείκτες της Αιγυπτιακής Οικονομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει στο τεύχος Νοεμβρίου, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο η μηνιαία έκθεση του Αιγυπτιακόύ Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2018, αντιστοιχώντας σε 1,6% του ΑΕΠ, έναντι ποσοστού 1,7% κατά το αντίστοιχο δίμηνο του έτους 2016/17.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση κατά το παραπάνω δίμηνο του οικονομικού έτους 2018/19, παρατηρήθηκε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 35% στο επίπεδο των 100,6 δις EGP έναντι 74,5δις EGP κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016- 2017.

Ρυθμό ανάπτυξης 5,5% αναμένει η EBRD για την Αίγυπτο το έτος 2018/19

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη οικονομική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης αναμένει ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα της τάξεως του 5,5% κατά το τρέχον οικονομικό έτος (2018/19) έναντι ρυθμού 5,3% που καταγράφηκε επίσημα το έτος 2017/18.

Σύμφωνα με την EBRD η ανάπτυξη στην Αίγυπτο εκτιμάται πως θα στηριχθεί από τη συνεχιζόμενη βελτίωση του επιπέδου εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονoμία, καθώς και του επιχειρηματικού κλίματος από την περαιτέρω ανάκαμψη ου τουριστικού κλάδου, από την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Κατά την EBRD μεταξύ των πρόσθετων παραγόντων που αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση υψηλού αναπτυξιακού ρυθμού το έτος 2018/19 περιλαμβάνονται οι περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, η εντατικοποίηση της παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Zohr, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και η συνέχιση της εφαρμογής συνετής μακροοικονομικής πολιτικής.

Αρέσει σε %d bloggers: