Η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του κοινοτικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έχει ξεκινήσει. Στις 7 και 8 Ιουνίου 2019 θα παραδοθεί στον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Τα δε εγκαίνια θα είναι αντάξια της λαμπρής ιστορίας του Ελληνισμoύ του Καΐρου.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μαζί με την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη κάνουν ένα τιτάνιο έργο για την αποκατάστασή του. Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, μαζί με την κ. Σοφιανού – Μπελεφάντη και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ναός το ταχύτερο δυνατό.

Επι ποδός όμως βρίσκεται και η Εφορεία Ναών της Ε.Κ.Κ και η προϊσταμένη της κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

«Μαραθώνιος» για την αποκατάσταση των αποσαθρωμένων υποστυλωμάτων και των διακοσμητικών

Ο κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πολιτικός μηχανικός που έχει εκπονήσει τη μελέτη αποκατάστασής του και παρακολουθεί βήμα βήμα τις εργασίες που γίνονται, μιλά στο «Νέο Φως» για το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάσθηκε στην εσωτερική θεμελίωση του ναού, καθώς η υγρασία είχε στην κυριολεξία αποσαθρώσει τις σιδερένιες κολώνες.

«Ευτυχώς, που δεν έχουμε σεισμούς στην περιοχή και δη δυνατούς σεισμούς. Δεν θα άντεχε το κτήριο», λέει κατηγορηματικά ο κ. Μπίσκος.

Οι αποσαθρωμένες κολώνες ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη που αντιμετώπισαν τα συνεργεία που εργάζονται στο ναό. «Υπήρχαν εμφανείς ρωγμές αλλά δεν πίστευα ότι θα είχαν τόσο μεγάλη αλλοίωση. Ήταν όλες στον αέρα», λέει ο κ. Μπίσκος και προσθέτει:

«Ενώ η εξωτερική θεμελίωση βρισκόταν σε πάρα πολύ κατάσταση, η εσωτερική ήταν σε δραματική. Όλες οι βάσεις είναι αποσαθρωμένες. Οι κολώνες στις οποίες στηρίζεται ο γυναικωνίτης ήταν στην κυριολεξία στον αέρα. Οι ρωγμές ήταν εμφανείς ακόμη και με γυμνό μάτι. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο ειδικά στη μεταλλική βάση. Έτσι, κόβουμε τα υποστυλώματα και τοποθετούμε καινούργιο πέλμα. Στην πράξη δηλαδή γίνεται μια καινούργια υποστήριξη του ναού».

Η τήρηση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την αποπεράτωση των εργασιών είναι ακόμη ένα βασικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Μπίσκος και η ομάδα του. Για αυτό και «έριξε» στον μαραθώνιο των εργασιών ακόμη ένα συνεργείο που ασχολείται με την αποκατάσταση των υποστυλωμάτων. Οι εργασίες στην εσωτερική στήριξη του ναού αναμένεται να τελειώσουν τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα όμως με την αποκατάσταση των αποσαθρωμένων υποστυλωμάτων, γίνεται και η αντικατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων. Δημιουργήθηκαν καλούπια για την αποκατάσταση των γύψινων.
«O ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης έχει πάρα πολλά διακοσμητικά στοιχεία κυρίως εξωτερικά. Είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Τα περισσότερα εξωτερικά επιχρίσματα είναι διακοσμημένα με γύψινα, τα οποία δυστυχώς έχουν καταρρεύσει.

Αποκαθιστούμε όλα αυτά τα διακοσμητικά. Τα δημιουργούμε με 13 καλούπια που κατασκευάσαμε για να αποκαταστήσουμε τα καινούργια διακοσμητικά στοιχεία. Εκτός από τα οριζόντια καλούπια έχουμε και τις ροζέτες, όλα μαζί αναδεικνύουν το εξωτερικό διακόσμημα του ναού. Παράλληλα όμως δείχνουν τον πλούτο του ναού, ο οποίος είναι ελληνοβυζαντινός, έχει πλούτο αρχιτεκτονικό και μετώπες με πολλά διακοσμητικά στοιχεία», λέει ο κ. Μπίσκος.

Τα ικριώματα και το ιερό

Τις τελευταίες μέρες έχουν τοποθετηθεί και στο εσωτερικό του ιερού ικριώματα. Στόχος τους είναι να το υποστηρίζουν καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αποσαθρωμένες κολώνες. Παράλληλα όμως με την τοποθέτηση νέων πελμάτων στις κολώνες θα γίνει η αποκατάσταση των εικόνων και των τοιχογραφιών.

  • Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 28 Ιανουαρίου 2019.
Αρέσει σε %d bloggers: