Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας συμβάλλει πολύ στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, και γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος την πολιτισμική ιδιαιτερότητα του άλλου. Για να υπάρχει άμεση επικοινωνία με άτομα διαφόρων εθνοτήτων, χρειάζεται να κατέχει κανείς τον κώδικα. Για να γνωρίσει κανείς τα βασικά χαρακτηριστικά ενός λαού, την αντίληψή του, τα ήθη και έθιμά του, χρειάζεται να γνωρίζει τον κώδικά του. Για να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ μας και των άλλων χρειάζεται να γνωρίζουμε τον κώδικα αυτό, που δεν είναι άλλος από τη γλώσσα, το εργαλείο της επικοινωνίας με τον άλλον. Η διδασκαλία των ελληνικών στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια είναι πολύ σημαντική, όχι για οικονομικούς λόγους, και η Ελλάδα κατέχει μεγάλη αγορά που μπορούν οι ελληνομαθείς να βρουν εύκολα ευκαιρίες για εργασίες, αλλά η εκμάθηση αυτή συμβάλλει στην καλλιέργεια της πνευματικής ζωής. Η σχέση της Ελλάδα με τον Μεγάλο Αραβικό κόσμο δεν σταματάει ποτέ και με την Ελλάδα έχουμε φιλικούς δεσμούς. Επίσης τα ελληνικά αρχεία βρίσκονται παντού στην Αίγυπτο και σ’ άλλα μέρη του Αραβικού Κόσμου. Όπου και αν πάει κανείς στην Αίγυπτο, και αναφέρει την λέξη «Γιουνάν», αμέσως ανταποκρίνεται ο κόσμος με χαρά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στα διάφορα τμήματα των αιγυπτιακών πανεπιστημίων, επίσης τα αρχαία ελληνικά θεατρικά έργα, η αρχαία ελληνική ιστορία κ.λπ. οι φοιτητές γνωρίζουν την αρχαία Ελλάδα, την Ελλάδα του Πλάτωνα του Αριστοτέλη, και όχι του Σολωμού και του Ρίτσου. Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ επικεντρώνεται σ’ αυτό, δηλαδή να διδάσκουμε στα παιδιά μας την Νέα Ελληνική γλώσσα και την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Να τους κάνουμε να γνωρίσουν ότι πέρα από την αρχαία Ελλάδα και τους αρχαίους Έλληνες, υπάρχει και μια Ελλάδα σύγχρονη που αξίζει να την γνωρίζουν και να την αγαπήσουν. Υπάρχει και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή, που δεν είναι καθόλου λιγότερη σε αξία από την αρχαία. Μια λογοτεχνία που αφηγείται διάφορα θέματα που αφορούν στην ελληνική ιστορία και τα μεγάλα γεγονότα.
Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την διδασκαλία των ελληνικών στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια, και χρειαζόμαστε την βοήθεια των Ελλήνων και των αρμόδιων ελληνικών φορέων, να μας τροφοδοτήσουν με υλικό και με υποτροφίες για τα παιδιά μας. Να συνεργαστούμε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, διότι αυτό θα βοηθήσει αναμφίβολα στην εμβάθυνση των σχέσεων μας.
Dr. Shaker Moussa
Lecturer of Modern Greek philology & Comparative Literature
Al-Azhar University
Faculty of Languages &Translation
Το άρθρο του Dr Shaker Moussa δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως στις 11 Φεβρουαρίου 2019.