Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εργασιών της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Αποστολή στο Σαρμ Ελ Σέιχ: Κάτια Τσιμπλάκη

Τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής άνοιξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι, ο οποίος συμπροεδρεύει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.

Το πρώτο θέμα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι από τις 49 χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου ήταν η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των δύο φορέων και η από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο κ. Τσίπρας στην παρέμβασή του σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σε κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Ευρώπης – Αραβικού κόσμου οφείλουν να είναι πολύ-επίπεδες και εδραζόμενες σε διττή προσέγγιση.

Περιγράφοντας το στόχο της Συνόδου, σύμφωνα πάντα με πληροφοριες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας και μια νέα στρατηγική για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Για το προσφυγικό είπε επίσης ότι όλοι οφείλουν να εντείνουν τη συνεργασία τους και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Ελλήνων, οι οποίοι το 2015- 2016 στήριξαν και υποδέχθηκαν δεκάδες χιλιάδες άραβες πολίτες.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης τόνισε ότι η απάντηση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης όπως οι συγκρούσεις και η φτώχεια.

Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί ο διάλογος για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων ασφάλειας, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Μεσανατολικό, η Υεμένη, η τρομοκρατία και οι δυνάμεις που την υποστηρίζουν. Εστίασε στην αντιμετώπιση των τραγικών ανθρωπιστικών συνεπειών τους, αλλά και άλλων φαινομένων όπως η ακύρωση της θρησκευτικής ανοχής και η εκδίωξη χριστιανικών πληθυσμών.

Τόνισε επισης, την ανάγκη να γίνει προώθηση θετικής ατζέντας συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών.

Ευρωαραβικός διάλογος

Για τον Ευρωαραβικό διάλογο ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα
επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρά του. Έθεσε το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο, και με μια ιδιαίτερη σχέση με τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

Τόνισε ότι μαζί με την Κύπρο – βρίσκεται στο τρίγωνο Βόρειας Αφρικής-Ευρώπης-Μέσης Ανατολής και έχει βιώσει τις συνέπειες των κρίσεων στην ασφάλεια και στην μετανάστευση, αλλά έχει διαπιστώσει και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις μεταφορές, την οικονομία, τον τουρισμό και την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής.

Οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της διμερώς και τριμερώς (μαζί με την Κύπρο) με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Λίβανο, και διμερώς με μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για την περιοχή- τα ΗΑΕ.

Χώρα κλειδί για την Αφρική και τον Αραβικό κόσμο, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης χαρακτήρισε την Αίγυπτο υπογραμμίζοντας ότι έχει κεντρικό της ρόλο για τον διάλογο και τη συνεργασία ευρωπαΐκών και αραβικών χωρών.
“Θα ήθελα να τονίσω τη συμβολή της στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στη γειτονική μας Λιβύη και την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και τον ενεργό της ρόλο, μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως η Ιορδανία [και η Σαουδική Αραβία], στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολ
ή”, ειπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καταλυτικό χαρακτήρισε επισης και το ρόλο των αραβικών χωρών στο προσφυγικό λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να τις υποστηριξει ουσιαστικά.

Ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος φιλοξενούν εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις αυξάνονται στο Μαρόκο, ενώ η Λιβύη κάνει προσπάθειες για σταθεροποίηση.

Πρόκληση η βιώσιμη συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Ως την πλεον διαχρονική πρόκληση που καλούνται να διαχειριστούν από κοινού Ε.Ε και Αραβικός Σύνδεσμος ο Ελληνας Πρωθυπουργός, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες τη βιώσιμη λύση που να στηρίζεται στην ειρηνική και ασφαλή συνύπαρξη του Ισραηλινού και Παλαιστινιακού λαού, μέσω της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.


Αρέσει σε %d bloggers: