Μουσικές, τραγούδια, χειροτεχνίες, αναμνήσεις από τη σχολική χρονιά 2018 – 2019, που ολοκληρώθηκε και σχέδια για την επόμενη. Οι λιλιπούτειοι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, αποχαιρέτισαν δασκάλους και συμμαθητές και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο.

Η εκδήλωση για την λήξη του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 στο προαύλιο του Σπετσεροπούλειου.

Παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος συνοδευόμενος από τον πατ. Στέφανο, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου.

Οι τάξεις του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού χόρεψαν και αποχαιρέτισαν όλους τους παραβρισκομένους ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου, κ. Γιώργος Ψάνης, έκανε απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και παρουσίασε τις ποικίλες δραστηριότητες των μαθητών.

«Για το σχολικό έτος 2028-19, η Αχιλλοπούλειος Σχολή είχε την τύχη να διαθέτει το σύνολο του προσωπικού που έχει ανάγκη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της. Η Ε.Κ.Κ. φρόντισε για την πρόσληψη νηπιαγωγού, τριών Ελληνίδων δασκάλων για τα λειτουργικά κενά του σχολείου και μιας Αιγύπτιας για το μάθημα της Αραβικής Μόρφωσης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ψάνης και πρόσθεσε:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου πήραν μέρος σε ένα πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με την κοινωνία στην οποία ζουν, να γνωρίσουν ήθη και έθιμα της μακρινής τους πατρίδας, της Ελλάδας, να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν.

Ταυτόχρονα το σχολείο, ως κτήριο και ως θεσμός, αποτελεί τον πιο ζωντανό πυρήνα μια μικρής, αριθμητικά, αλλά με πλούσιο παρελθόν κοινότητας, της Ελληνικής, και σημείο αναφοράς για επισκέπτες αλλά και την ίδια Κοινότητα. Στο χώρο του σχολείου, μέσα και έξω, πραγματοποιούνται πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων από διαφορετικούς κάθε φορά φορείς».

Ο κ. Ψάνης αναφέρθηκε στην απόφαση του σχολείου να μην δημοσιεύει τα πρόσωπα των παιδιών στην ιστοσελίδα του σχολείου ακολουθώντας όπως είπε χαρακτηριστικά, το Νόμο. Ευχαρίστησε δε προσωπικά την υπεύθυνη επικοινωνίας της Ε.Κ.Κ κ. Κάτια Τσιμπλάκη για τον τρόπο που προβάλει εικόνες των μαθητών σε όλα τα ΜΜΕ και τα social media της Κοινότητας.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος συνεχάρη τα παιδιά για τη γιορτή και εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό. Σπουδαία όμως χαρακτήρισε και την Αχιλλοπούλειο Σχολής.

«Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Εκκλησίας μας και του Πατριάρχη μας τα παιδιά που πραγματικά αγωνίζονται και παλεύουν και κυρίως τους εκπαιδευτικούς που δίνουν τον δικό τους προσωπικό αγώνα για να κάνουν το έργο τους καλύτερο κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πάνω από όλα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κοινότητα η οποία προσπαθεί ώστε το σχολείο να παραμείνει ζωντανό και να παραδίδει νέο αίμα στην Κοινότητα».

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής στο χαιρετισμό του συνεχάρη γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά για τη συγκινητική εορτή που ετοίμασαν καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά γύρισαν όλους τους παρεβρισκομένους πίσω στα σχολικά τους χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρόεδρος της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων, στην ομιλία του είπε ότι η σχολική χρονιά που έκλεισε ήταν ιδιαίτερη καθώς όλες οι δραστηριότητες  είχαν επίκεντρο το παιδί. Ζήτησε από όλους τους εκπαιδευτικούς να σταθούν δίπλα του και τους συνεχάρη για το έργο τους. «Είναι από τις χρονιές που δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας, όπου πλέον πολλά παιδιά δεν έχουν ως μητρική την Ελληνική, γεγονός που όπως τόνισε πρέπει να δείξουν ενδιαφέρουν και οι γονείς ώστε να προσεγγίσουν περισσότερο το σχολείο και να αναπτύξουν στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. «Υπάρχουν κάποιοι γονείς οι οποίοι πρέπει να πλησιάσουν περισσότερο το σχολείο. Υπάρχουν γονείς που νομίζουν ότι το παιδί πρέπει να δουλέψει μόνο με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Αυτό δεν γίνεται. Είναι ένα τρίγωνο από τρία σκέλη, παιδί, σχολείο και  σπίτι».

Ο κ. Καβαλής, είπε ότι κατά το νέο σχολικό έτος 2019 -2020, θα παρακολουθήσουν περισσότερα παιδιά μαθήματα στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ έδωσε και τις συμβουλές του στους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού οι οποίοι ολοκλήρωσαν φέτος τη φοίτησή του στην Αχιλλοπούλειο και θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους, στο Γυμνάσιο της Αμπετείου «Να είστε υπερήφανοι που τελειώσατε το Αχιλλοπούλειο. Είναι ένα ιστορικό σχολείο. Να θυμάστε πάντα τους δασκάλους σας. Να θυμάστε πάντοτε ότι από το Σχολείο της Ε.Κ.Κ ξεκινήσατε. Η Ε.Κ.Κ θα σας υποδεχθεί απόφοιτους από την Αμπέτειο».

Ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, είπε ότι είναι πολύ συγκινημένος. «Αυτό που παρουσίασαν τα παιδιά, ήταν μέσα από την καρδιά τους. Ήταν ένα δημιούργημα τόσο των ιδίων και του διδακτικού προσωπικού». Αποχαιρέτισε τα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού και έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Ψάνη και στην Ε.Κ.Κ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου κ. Λεωνίδας Φοντριέ, έκανε απολογισμό δράσης του Συλλόγου για τη Σχολική Χρονιά 2018 – 2019, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και την Ε.Κ.Κ. Στο τέλος μοίρασε σε όλα τα παιδιά μια κούπα με αποτυπωμένη φωτογραφία από την τάξη τους και  το όνομά τους.

Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου – Εκπαιδευτικοί Έτους ‘18 – ‘19

Νηπιαγωγείο: Κατερίνα Αναγνωστοπούλου.

Διευθυντής Δημοτικού: Γιώργος Ψάνης

Δάσκαλοι:  Αθανασία Δημοπούλου, Α τάξη, (στην Ε τάξη: Ιστορία, Αισθητική αγωγή, Κ.Π.Α),  Ιωάννα Κατσιφάρα, Β τάξη, (στην Ε τάξη: Φυσικά, Ευέλικτη ζώνη, Θρησκευτικά), Ελισάβετ Χαριζοπούλου, Γ τάξη, Ηλέκτρα Ξένου, Δ τάξη, (στην Ε τάξη: Γεωγραφία, στην Α και Γ τάξη: ενισχυτική διδασκαλία, στην Γ και ΣΤ τάξη: Ευέλικτη Ζώνη), Γιώργος Ψάνης, Ε τάξη (Γλώσσα, Μαθηματικά), Άννα Αρακαδάκη, ΣΤ τάξη.

Ειδικότητες:

Δάσκαλοι Αραβικής γλώσσας, Αραβικής Μόρφωσης, Κορανίου: Μοχάμεντ Ελ Μόρσι, Ε, ΣΤ τάξη, αραβική γλώσσα, Σάλουα Σαούκι, Α, Β, Δ τάξη, αραβική γλώσσα, Μόνα Μοχάμεντ, Γ τάξη, αραβική γλώσσα και Κοράνι, Δ, Ε, ΣΤ τάξη αραβική μόρφωση και Κοράνι στη Δ.

Καθηγητές Αγγλικών:

Ναταλία Τρεχαντζάκη,  Α, Β τάξη.

Μάριαμ Γιακούμπ, Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξη.

Αρέσει σε %d bloggers: