Ένας κύκλος ζωής έκλεισε για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου οι οποίοι αποχαιρέτησαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου τα μαθητικά τους χρόνια και «άνοιξαν τα φτερά» τους έτοιμοι να πετάξουν για την ενήλικη ζωής τους. Όλοι ήταν εκεί για να τους ευχηθούν τα καλύτερα, να θυμηθούν τις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές, να φωτογραφηθούν μαζί τους και να δακρύσουν όλοι μαζί από χαρά.
Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Διαχειριστή της Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλα Βαδή, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Αμπετείου για τον Ελληνισμό του Καΐρου, αναφέρθηκε στην οικονομική διαχείριση του Σχολείου και στις δράσεις του.
«…Σήμερα είναι μια ημέρα σταθμός της ζωής των αποφοίτων μας», είπε ο κ. Βαδής και πρόσθεσε ότι τελειώνει μια πορεία 12 ετών γεμάτη με μικρές και μεγάλες επιτυχίες, αποτυχίες, δύσκολες αλλά και αλησμόνητες στιγμές. Είμαστε υπερήφανοι που αποφοιτήσατε», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Σχολείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου ο οποίος έκανε έναν απολογισμό των σχολικών και πολιτιστικών δράσεων. Αναφέρθηκε στο όραμα των Εκπαιδευτικών για ένα σχολείο με διαφορετικό πρόσωπο και αποστολή, που θα δίνει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία και ευέλικτο – ευπροσάρμοστο στις αλλαγές μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.
Ο κ. Παπαθανασίου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει σήμερα το σχολείο, στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στο να αποκτήσουν πολιτιστικές γνώσεις, να έχουν θετική στάση ζωής και να διευκολυνθεί η νοητική τους ανάπτυξη. «Ο μαθητής πρέπει όχι απλώς να μαθαίνει αλλά να μετασχηματίζει τη γνώση, να αυτενεργεί και να έχει κριτική σκέψη και να καινοτομεί. Να αποκτήσει και κοινωνικές δεξιότητες», είπε ο κ. Παπαθανασίου και είπε ότι κατά το νέο σχολικό έτος, ο προγραμματισμός του είναι να τοποθετηθούν τα αραβικά μαθήματα σε ζώνες.
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν (και πατέρας του Άρη Γκουνστέιν ο οποίος αποφοίτησε από την Αμπέτειο) μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή. Συνεχάρη δε τον φορέα, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά για το έργο τους. «…Σε κάθε σχολείο υπάρχουν τρεις παράγοντες. Είναι ο φορέας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Ο φορέας συνήθως βρίσκεται στο περιθώριο ή στα παρασκήνια. Είναι αυτός που δουλεύει για να μπορέσει να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία, αυτού που ονομάζουμε σχολείο. Οι φορείς εδώ στην Αίγυπτο, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Κάποιες από αυτές είναι δημογραφικές καθώς έχει αλλάξει η δομή της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο. Λόγω και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην Ελλάδα οι φορείς καταβάλλουν διπλή προσπάθεια και ενισχύουν διπλά αυτά τα σχολεία για να λειτουργούν όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα. Δεύτερος παράγοντας είναι οι εκπαιδευτικοί. Πιστεύω ότι επιτελείτε», είπε ο κ. Γκρουνστέιν απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, «ένα πολύ σημαντικό, μεγάλο και δύσκολο έργο γιατί δεν είστε σε ένα σχολείο τη Ελληνικής επικράτειας.
Είστε σε ένα σχολείο με ειδικές ανάγκες σε μια αραβική χώρα όπου τα παιδιά δεν είναι όλα αμιγώς Έλληνες. Οι προσπάθειες που καταβάλλετε για να μεταφέρετε μια ολοκληρωμένη παιδεία σε αυτά τα παιδιά είναι διπλή. Ξέρω από μικρό παιδί ότι το έργο του εκπαιδευτικού είναι δύσκολο. Έχει να κάνει με πολλά παιδιά, διαφορετικές ηλικίες. Σας συγχαίρω για το αξιόλογο αποτέλεσμα. Το τρίτο μήνυμα αφορά τα παιδιά του σχολείου. Υπάρχουν πάντοτε παράπονα για τα αραβικά… Μην εγκαταλείψετε τα ελληνικά σας, όσοι μείνετε στην Αίγυπτο και μην εγκαταλείψετε ποτέ τα αραβικά σας, όσοι πάτε στο εξωτερικό. Πιστέψτε με ότι μαζί με το πτυχίο που θα πάρετε από το Πανεπιστήμιο, το σπαθί σας θα είναι η αραβική γλώσσα, όχι τα αγγλικά και τα γαλλικά. Αυτά θα τα μάθετε ούτως ή άλλως».
Ο πατ. Στέφανος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Θεόδωρου και συμβούλευσε τους νέους που αποφοίτησαν από την Αμπέτειο να είναι πρώτα από όλα άνθρωποι. Ευχαρίστησε τα παιδιά που όλη τη χρονιά ήταν κοντά στην Εκκλησία. «…Να ξέρετε ότι σας καμαρώνει ο Πατριάρχης Θεόδωρος και ο Μέμφιδος Νικόδημος αλλά και όλη η Εκκλησία μας. Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας ενισχύει. Σας παρακαλώ να γυρίσετε και πάλι κοντά μας…».
Ο πατ. Νεκτάριος από την Ι.Μ Σινά είπε ευχήθηκε στους αποφοίτους υγεία και ευτυχία και να προσέχουν τον εαυτό τους.
Ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στο να παρουσιάσει η Αμπέτειος σπουδαίο έργο και ευχήθηκε στους μαθητές που αποφοίτησαν καλή επιτυχία.
Ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ευχήθηκε στους αποφοίτους της Γ΄Λυκείου καλή σταδιοδρομία και στα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου καλή πρόοδο. «Τους εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία και καλή σταδιοδρομία. Να είστε πάντα άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Ήθος και ανθρωπιά είναι το παν».
Η κ. Ελένη Μαγκανά – Προεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αμπετείου είπε – μεταξύ άλλων – ότι οι νέοι απόφοιτοι είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις αρχές που διδάχθηκαν στην Αμπέτειο. Είναι έτοιμοι να διαπρέψουν στις σπουδές και στο ήθος.
Η χρονιά που πέρασε ήταν πλούσια σε δραστηριότητες εντός και εκτός Σχολείου. Υπηρετήθηκαν οι αρχές της σύγχρονης εκπαίδευσης (εκπαίδευση του 21ου αιώνα). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν βίντεο με τίτλο «αναμνήσεις» από τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και με τίτλο «αποφοίτηση» από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ευχαριστήριο λόγο εκφώνησε η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου και Σημαιοφόρος Γιακούμπ Κάρολ όπως και ο πρόεδρος της Γ’ Λυκείου Ρούσσος Αναστάσης.
Εκπαιδευτικοί Υπουργείου Παιδείας
Κακαρούντας Α. (φιλόλογος)
Γκάτση Α. (φιλόλογος)
Σακελλάρης Κ (φιλόλογος)
Παπαθανασίου Χ. (Φυσικός)
Μαστοράκη Ειρήνη (Φυσικός)
Τουλιά Μ. (Αγγλικών)
Αργυροπούλου Σ. (Γαλλικών)
Λαμπρόπουλος Μ. (Πληροφορικής_
Μπέτα Σ. (Φυσικής Αγωγής)
Εκπαιδευτικοί Φορέα
Διαμαντίδου Μ. (Θεολόγος)
Γεωργιάδη Α. (Φιλόλογος)
Μπάσης Α. (Μαθηματικός)
Αστυρακάκης Ε. (φυσικός)
Χαραλάμπους Β. (Οικονομολόγος)
Κάτσικας Ν. (Μουσικός)
Αμίνα Αμπντ Ελ Φετέχ (Αραβική Γεωγραφία – Ιστορία)
Μωχάμετ Αλλάα (Αραβική Γλώσσα – Κοράνι)
Ντουέκ Μωχάσμεντ (Αραβική Γλώσσα – Κοράνι)