Η προτομή του Τουταγχαμών, πωλήθηκε μέσω δημοπρασίας του οίκου Christie’s παρά την οργή της Αιγύπτου.
Το γλυπτό ηλικίας 3000 ετών δημοπρατήθηκε από την Christie’s για σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια ($ 5.969.904), παρά το γεγονός ότι το Κάιρο κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει την πώλησή του. Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι η προτομή μεταφέρθηκε παράνομα από τη χώρα.
Ο αγοραστής του αγάλματος διατηρεί την ανωνυμία του.
Ο οίκος Christie’s αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοπρασία εν’ μέσω έντονων διαμαρτυριών της κυβέρνησης της Αιγύπτου αλλά και πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο δημοπρασίας της προτομής στο Λονδίνο.
«Πιστεύω ότι είχε αφαιρεθεί παράνομα από την Αίγυπτο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μόσταφα Βάζιρι, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς συμβάσεις εμποδίζουν την πώληση αντικειμένων που εκλάπησαν ή ήρθαν στο φως από παράνομες ανασκαφες.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και την UNESCO να παρέμβουν, αλλά τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται μόνο εάν υπάρχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αμφισβητηθεί η νόμιμη απόκτηση.
Ο οίκος Christie’s απο την πρώτη στιγμή ισχυριζόταν ότι είχε στα χέρια του το νόμιμο τίτλο της προτομής του Τουταγχαμών.
Σύμφωνα με τον οίκο, το γλυπτό προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή αρχαίας τέχνης Resandro. Είχε αγοραστεί από τον έμπορο τέχνης του Μονάχου Heinz Herzer το 1985, ο οποίος με τη σειρά του το είχε αγοράσει από τον αυστριακό έμπορο Joseph Messina το 1973-1974. Η εταιρεία λέει ότι ένα μέλος της γερμανικής αριστοκρατίας, ο πρίγκηπας Wilhelm von Thurn und Taxis το είχε παλαιότερα στην κατοχή του (κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται).
Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP από το Κάιρο, ο πρώην υπουργός Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Ζαΐ Χάουσα ανέφερε ότι το άγαλμα πιθανότατα «κλαπεί» στη δεκαετία του 1970 από το συγκρότημα του ναού του Καρνάκ βόρεια της αρχαίας πόλης του Λούξορ.
«Πιστεύουμε ότι έφυγε από την Αίγυπτο μετά το 1970, επειδή εκείνη την εποχή κλέφθηκαν άλλα αντικείμενα από το ναό του Καρνάκ», δήλωσε ο Χάουσα.
Σημειώνεται ότι περίπου 20 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον οίκο Christie’s την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, κρατώντας ταμπέλες που ανέγραφαν «η ιστορία της Αιγύπτου δεν είναι προς πώληση».
Πληροφορίες: AFP, Reuters, Deutche Welle.
Διαβάστε επίσης:
Η Αίγυπτος προσπαθεί να σταματήσει την πώληση προτομής του Τουταγχαμών από τον οίκο Christie’s
Η Ε.Ε στηρίζει την Αίγυπτο στον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων της
Αναβίωση της ανακάλυψης του τάφου του Τουταγχαμών – Οι διάσημες φωτογραφίες απέκτησαν χρώμα