Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, της τρομοκρατίας, των περιφερειακών θεμάτων συνεργασίας, το Μεσανατολικό και η προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την 7η Τριμερή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στις 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο.
Κατά τις δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες των τριών χωρών, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την 7η Τριμερή Σύνοδο και ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Κύπρο για την Κύπρο.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στην ομιλία του αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία λέγοντας ότι γίνονται μονομερείς ενέργειες που οδηγούν στη διατάραξη της περιοχής. Τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει μην χρησιμοποιούνται οι μετανάστες ως εργαλείο προσέγγισης για οικονομικά οφέλη. «Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε, είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι οι τρεις χώρες συνεργάζονται σε ευρύ φάσμα με στόχο την προώθηση της ευημερίας, της ασφάλειας και της φιλίας των λαών. Για την Αίγυπτο είπε ότι δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα με την Ελλάδα αλλά και ότι έχει κομβικό ρόλο στην περιοχή. Αναφέρθηκε όμως και στη δραστήρια Ελληνική παροικία του Καΐρου.
Σε ότι αφορά την Τουρκία, είπε ότι και οι ηγέτες των τριών χωρών καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειές της στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Τόνισε δε ότι τις έθεσε και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του τις καταδίκασε. «Αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο». Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε
«Η Ελλάδα και η Κύπρος μετρούν φίλους και συμμάχους για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η τριμερής συνάντηση, σήμερα στην Αίγυπτο, αναμένεται να σφραγίσει τη στήριξη του Καΐρου και να θέσει τις βάσεις συνεργασίας των τριών χωρών σε μια σειρά θεμάτων, από την ενέργεια μέχρι τις επενδύσεις. Οι χώρες μας με βαθιές ρίζες στον χρόνο συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι η Χώρα του Νείλου καταπολεμά εξαιρετικά τα δίκτυα παράνομων διακινητών. Αναφέρθηκε στο από κοινού πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων. Αναφέρθηκε στη συνεργασία, στον τουρισμό που επεκτείνεται και στον τομέα της κρουαζιέρας και στην επιτυχία του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ, το οποίο θα συνεχιστεί. Για τη Συνεργασία, Ελλάδας Κύπρου, Αιγύπτου είπε ότι συγκροτούν τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην Τριμερή είπε ότι έχει εδραιωθεί ως σημαντικός μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας. Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης των εμπορικών επενδυτικών σχέσεων. Αναφέρθηκε στις κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα της άμυνας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγή.
Έκανε λόγο για ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και τόνισε την ανάγκη να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
Για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα και διεθνώς αναγνωρισμένα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, είπε ότι γίνεται παράφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.
«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Τριμερούς, ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νίκος Γαριλίδης και η Α’ Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου.