Το ιστορικό μοναστήρι του Αγιου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο που έχει συνδεθεί με την παρουσία των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου,
επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η μονή και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού στο Παλαιό Κάιρο.
Στην ξενάγηση έδωσαν το παρόν τους η Μαρίνα και ο Αθανάσιος Μαρτίνος, οι οποίοι χρηματοδότησαν αποκλειστικά τις εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής.
Την ξενάγηση έκανε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος.
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου χτίσθηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας που ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου. Το 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του μετέτρεψε το φρούριο σε ναό προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου.
Το ιερό του Αγίου Γεωργίου ήταν αφιερωμένο στο μάρτυρα του Άγιο Γεώργιο ο οποίος βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε στο οχυρό της Βαβυλώνας.
Η μονή, του Αγίου Γεωργίου ανά τους αιώνες έχει λειτουργήσει ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο και σχολείο. Γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότατες καταστροφές από πυρκαγιά. Η αποκατάστασή της έγινε από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).
Το μοναστήρι είναι ανδρικό ανακαινισμένο και αποτελεί μεγάλο λατρευτικό προσκύνημα όχι μόνο Ορθοδόξων Ελλήνων αλλά και Κοπτών.
Βρίσκεται υπό την Εποπτεία της Αιγυπτιακής εφορείας Αρχαιοτήτων Βυζαντινών μνημείων και είναι ανήκει στα πολιτιστικά μνημεία που τελούν υπό την προστασία της Unesco.
Το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου είναι το μοναδικό ελληνικό νεκροταφείο στο Κάιρο. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των μεγάλων ευεργετών, το μνημείο του άγνωστου αεροπόρου και το ηρώο πεσόντων στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.