Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης δίνει στο «Νέο Φως» ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) κ. Φαίδων – Μιχαήλ Kοτσαμπόπουλος ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα της Αιγυπτιακής Πρωτεύουσας. Ο κ. Κοτσαμπόπουλος έστειλε πριν από λίγες μέρες επιστολή στην Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ στην οποία της ζητούσε να προσκαλέσει στη διάσκεψη του Βερολίνου την Ελλάδα και τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες.

Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος λέει ότι είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της διάσκεψης, άποψη την οποία όπως είπε συμμερίζονται και πολλοί Γερμανοί πολιτικοί. Επισημαίνει δε ότι «η Γερμανία με την ανεκτική πολιτική της απέναντι στην Τουρκία απογοητεύει τελευταία τους φίλους της σε όλον τον Αραβικό Κόσμο». Χαρακτήρισε «δε βλαπτικό και απαξιωτικό» το νόμο για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές που πέρασε προ ολίγου καιρού με μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, ενάντια στην ομόφωνη καταγγελία, όπως λέει χαρακτηριστικά, όλων των οργανώσεων και φορέων της Διασποράς.

Για την Ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία λέει ότι έχει παράδοση αιώνων και ευχήθηκε «οι σχέσεις αυτές να μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου».

Μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις του από το Κάιρο, από τα πρώτα βήματα που έκανε ως γιατρός στο Κάιρο κάνοντας την πρακτική του εξάσκηση στο Ελληνικό Νοσοκομείο, Καΐρου.

Κύριε Κοτσαμπόπουλε, πρόσφατα στείλατε μια επιστολή στην Kαγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ από την οποία ζητούσατε να συμμετέχουν όλες οι Μεσογειακές χώρες στη διάσκεψη του Βερολίνου. Ποιό τα σκεπτικό σας; Το αποτέλεσμα της διάσκεψης σας ικανοποιεί;

«Δυστυχώς όχι. Το αποτέλεσμα της διάσκεψης ουδόλως με ικανοποιεί και αυτό συμμερίζονται ήδη και πολλοί Γερμανοί πολιτικοί αλλά και διάφορα γερμανικά ΜΜΕ που τις τελευταίες μέρες κρίνουν αρνητικά όχι μόνον το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου αλλά και το ποιοί εκλήθησαν να συμμετάσχουν σε αυτήν. Να σκεφθείτε ότι δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας άρθρο με τίτλο – ερώτηση προς την Κυβέρνηση «τί γυρεύουν οι πολεμοκάπηλοι στο Βερολίνο» δίπλα σε φωτογραφία των Πούτιν και Ερντογάν.

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος μαζί με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Εντεταλμένο της Κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, βουλευτή Νόρμπερτ Μπάρτλε, και τον Πρέσβυ της Γερμανίας στην Αθήνα Δρ. Ερνστ Ράϊχελ.

Με την επιστολή που απέστειλα σαν Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου προς την Καγκελάριο ήθελα να την ενημερώσω πρώτον ότι οι Έλληνες της Γερμανίας κατακρίνουν τον αποκλεισμό της Ελλάδος παρόλη την δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία και δεύτερον ότι εάν πράγματι επιθυμεί την ειρήνη στην Μεσόγειο τότε πρέπει να καλέσει πρωτίστως όλες τις μεσογειακές χώρες. Πιστεύω ότι τα γερμανικά ΜΜΕ πήραν το μήνυμά μας διότι πολλά και σημαντικά από αυτά ανέδειξαν το θέμα κατονομάζοντας ειδικά την Ελλάδα».

– Πως κρίνετε την Ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία; Υπάρχει πεδίο συνεργασίας και με τη Γερμανία;

«Η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία έχει παράδοση αιώνων. Και οι δύο λαοί ήσαν πάντα φιλικοί ο ένας απέναντι στον άλλο. Προ ημερών τελείωσα ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου που έχει γράψει στα αγγλικά ο Έλληνας ιστορικός και καθηγητής ιστορίας στο Haverford College της Πενσυλβάνια, Αλέξανδρος Κιτροέφ, και έχει τίτλο «Τhe Greeks and the making of modern Egypt». Ο Κιτροέφ με καταγωγή από την Χίο και την Αίγυπτο παρουσιάζει με μεγάλη ακρίβεια και γλαφυρότητα τις στενές σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων τους τελευταίους δύο αιώνες. Μακάρι οι σχέσεις αυτές να μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου. Επειδή δε είμαι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής του Καΐρου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην Αίγυπτο υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων φιλικά διατεθειμένων προς την Γερμανία. Ένας από αυτούς ήταν ο αείμνηστος Πρόεδρος Άνουαρ Ελ Σαντάτ που σύμφωνα με διαδώσεις μάθαινε γερμανικά όταν ήταν φυλακισμένος από τους Άγγλους κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δυστυχώς όμως η Γερμανία με την ανεκτική πολιτική της απέναντι στην Τουρκία απογοητεύει τελευταία τους φίλους της σε όλον τον Αραβικό Κόσμο».

– Ποιά η σχέση σας με το Κάιρο; Πόσα χρόνια έχετε φύγει; Ποιές οι αναμνήσεις από την Αιγυπτιακή Πρωτεύουσα;

«Εγκατέλειψα το Κάιρο είκοσι χρονών όταν έφυγα για να σπουδάσω στην Γερμανία. Το Κάιρο όμως παρέμεινε πάντοτε στις σκέψεις μου και έχει στιγματίσει την εξέλιξή μου. Οι φίλοι μου από το σχολείο και με τους οποίους ακόμη διατηρώ στενούς δεσμούς και αρκετοί από αυτούς ζουν στην Γερμανία, οι μυρωδιές της πόλης, το κάλεσμα του μουεζίνη, ο θόρυβος του δρόμου και της κυκλοφορίας, ο κυριακάτικος εκκλησιασμός στις εκκλησίες μας, ο εορτασμός της Μεγάλης Εβδομάδας και των εθνικών μας εορτών, τα πρώτα μου πρακτικά βήματα σαν φοιτητής της ιατρικής στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου όπου υπήρξε Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ο πατέρας μου και μεγάλος δωρητής ο νονός μου, είναι μερικά από όλα αυτά τα κρυμμένα βαθιά στον νου μου, άσβηστα συναισθηματικά και αναμνηστικά κειμήλια μίας αξέχαστης και ωραίας παιδικής και μαθητικής ζωής, μίας μακρόχρονης οικογενειακής πορείας και μίας σχέσης ευγνωμοσύνης προς αυτήν την φιλόξενη χώρα. Μίας χώρας που ποτέ δεν μας ενόχλησε επειδή ήμασταν Έλληνες και Χριστιανοί σε αντίθεση με τους διωγμούς και τις κακουχίες που πέρασαν οι συμπατριώτες μας π.χ. στην Τουρκία στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος μαζί με τον Πρόεδρο της Ελλάδος Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο του Παγγερμανικού Συνδικάτου Εργατών στην Γερμανική κατασκευαστική, εξωρυκτική και χημική Βιομηχανία Μιχαήλ Βασιλειάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βερολίνο.

– Ποιά τα επόμενα σχέδιά σας;

«Σαν γέννημα και θρέμμα της Διασποράς, της ένδοξης ελληνικής διασποράς, δεν σταμάτησα να εργάζομαι και να αγωνίζομαι για τον Ελληνισμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής του σημασίας παγκοσμίως και ειδικά στην Γερμανία. Από την ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού τάχθηκα σθεναρά υπέρ αυτής της οργάνωσης και προσπάθησα μαζί με άξιους συνοδοιπόρους από την Αίγυπτο και όλη την Αφρική, την Αυστραλία και την Ευρώπη να βάλουμε τα θεμέλια για μία παγκόσμια οργάνωση του επιχειρηματικού Ελληνισμού σε όλον τον κόσμο, αυτό που ονόμασα Παγκόσμιο Επιμελητήριο της Ομογένειας. Στόχος του η καλύτερη δικτύωση με απώτερο πάντοτε σκοπό την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ώστε να γίνει αυτή ένα οικονομικά ισχυρό και εύρωστο κράτος με πρωτεύοντα ρόλο στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από αυτό και σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος και τις διπλωματικές αρχές της χώρας να δημιουργηθούν σε όλα τα σημαντικά κράτη ισχυρά και αποδοτικά δίκτυα (lobbies) προώθησης των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων. Δυστυχώς το ελλαδοκεντρικό κράτος των Αθηνών δεν έχει ακόμη καταλάβει την δύναμη και την σημασία του απανταχού Ελληνισμού εξ ού και ο βλαπτικός και απαξιωτικός νόμος για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές που πέρασε προ ολίγου καιρού με μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων ενάντια στην ομόφωνη καταγγελία όλων των οργανώσεων και φορέων της Διασποράς. Μία κίνηση που τελικά δικαιώνει την άποψη ότι η ελληνική μικροκομματική πολιτική ελίτ φοβάται μία διασπορά την οποία δεν μπορεί να ελέγξει. Μία διασπορά όμως που πάντοτε φέρθηκε φιλική, αγωνιστική, πατριωτική και λίαν γαλαντόμα απέναντι στην πατρίδα της.

Με αυτές τις σκέψεις και αυτά τα οράματα σχεδιάζω να πορευθώ τα επόμενα χρόνια ευχόμενος και ελπίζοντας να βρω και άλλους πολλούς να με συντροφεύσουν σε αυτόν τον δύσκολο αλλά ωραίο δρόμο».

Who is Who

O Φαίδων-Μιχαήλ Kοτσαμπόπουλος γεννήθηκε το 1957 στο Κάιρο. Αποφοίτησε από την Γερμανική Ευαγγελική Σχολή (Deutsche Evangelische Oberschule) και την ελληνική Αμπέτειο Σχολή. Το 1977 έρχεται στην Γερμανία μετά από ένα εξάμηνο σπουδών στο παν/μιο Καΐρου και συνεχίζει τις σπουδές της ιατρικής στο παν/μιο του Ντίσελντορφ. Από το 1981 έως το 1984 είναι υπότροφος του ιδρύματος αριστούχων Κόνραντ Άντεναουερ. Αργότερα μετεκπαιδεύεται στην ακτινοδιαγνωστική, την ακτινοθεραπεία και την πυρηνική ιατρική στο Ντίσελντορφ και το Μένχενγκλάντμπαχ. Από το 1992 έχει δικό του ιατρείο. Tο 2003 μαζί με άλλους πέντε ιατρούς ιδρύει το Κέντρο Απεικονιστικής Ιατρικής Κολωνίας – Καλκ το οποίο αναλαμβάνει συγχρόνως και την εξυπηρέτηση του ακτινολογικού τμήματος του Ευαγγελικού Νοσοκομείου του Καλκ στην Κολωνία (400 κλινών – ακαδημαϊκού νοσοκομείου της ιατρικής σχολής του παν/μίου Κολωνίας).  Είναι Ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και έχει λάβει τις εξής τιμητικές διακρίσεις:

•           Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, 2018.

•           Χρυσό Μετάλλιο Ενσωμάτωσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας κατόπιν προτάσεως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) το 2014.

•           Επίτιμο μέλος της Επιτροπής «Ενσωμάτωση μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης» του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κολωνίας.

•           Επίτιμο μέλος της Εποπτικής Επιτροπής για την προώθηση της εγκαθίδρυσης του Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας σαν εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας (Πρόταση του Υπουργείου Νεολαίας της Γερμανίας).

DHW – Γερμανο-Eλληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος

Ιδρύεται το 1993 με πρωτοβουλία Ελλήνων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών από Κολωνία, Βόννη και Ντίσελντορφ. Σε μερικά μόνο χρόνια ο σύνδεσμος κατάφερε να γίνει η φωνή και η εκπροσώπηση του ομογενειακού και γερμανοελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Γερμανία. Σήμερα ο DHW εκπροσωπείται παγγερμανικά και συνεργάζεται με επιμελητήρια, οργανισμούς και υπουργεία Ελλάδος και Γερμανίας. Είναι φορέας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Νέο Ξεκίνημα και «Γέφυρα για την εξειδίκευση και ενσωμάτωση», και τα δύο με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και του ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων έχει επιτευχθεί η ίδρυση άνω των 200 νέων θέσεων εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Ο DHW έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τον BVMW (Bundesverband Mittelständische Wirtschaft με 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέλη), τον DEHOGA (Deutscher Hotel- und Gaststättenverband, μεγαλύτερο φορέα της Γερμανίας στον κλάδο εστίασης και ξενοδοχείων), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κολωνίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κολωνίας και σαν πρώτη οργάνωση εκτός Ελλάδος με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, γνωστού ως ΟΠΕ. Ο DHW είναι ο διοργανωτής των Ελληνο-Γερμανικών Επιχειρηματικών Φόρουμ και του Βραβείου Γερμανοελληνικής Επιχειρηματικότητας. Είναι από τις πρώτες οργανώσεις που συμμετείχαν σαν συλλογικότητα ενεργά στο Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματιών του ΣΑΕ. Είναι μέλος του Συμφώνου για την Ενσωμάτωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και τακτικός συνομιλητής της καγκελαρίου και των γερμανικών υπουργείων για θέματα ενσωμάτωσης, επιχειρηματικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και προώθησης της γερμανοελληνικής συνεργασίας σε επίπεδο υπουργείων, επιμελητηρίων, συνδέσμων και δημόσιας διοίκησης.

*Η συνέντευξη του κ. Κοτσαμπόπουλου δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 27.1.20.

Αρέσει σε %d bloggers: