Στις 19.2.1952 η Ελληνική Εφημερίδα του Καΐρου «ΦΩΣ», δημοσιεύει την παρακάτω ανακοίνωση (αναδημοσιεύεται για πρώτη φορά από τότε) της ιδιαίτερα δραστήριας θεατρικής Ομάδας, της Ένωσης Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αιγυπτιώτη ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Ιορδανίδη, του μετέπειτα πρωτεργάτη στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη (1961).
Η μεγάλη θεατρική παράσταση σχεδιάστηκε για καλό σκοπό, «υπέρ των αέργων της Διώρυγας Σουέζ αποδεικνύοντας τη συνηθισμένη πρακτική προσφοράς των Αιγυπτιωτών ,στο βαθμό που ο καθένας μπορούσε, γεγονός που εξηγεί και την πληθώρα ευεργετών και δωρητών της ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο. Το έργο που παρουσιάστηκε ήταν «Οι έμποροι της Δόξας» του Μαρσέλ Πανιόλ, σε μετάφραση του Γιώργου Λασκαρίδη με την πρωτοεμφανιζόμενη 19χρονη δεσποινίδα Δέσποινα Ζαμπάφτη σε πρωταγωνιστικό ρόλο, δίπλα στις Κ. Κερασιώτη και Τ. Λασκαρίδου.
Η νεαρή Αιγυπτιώτισσα γεννημένη το 1933, που αργότερα έγινε γνωστή ως η αγαπημένη των παιδιών των Αιγυπτιωτών ως «Θεία Δέσπω», είναι η μητέρα της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου. Το 1951 αποφοίτησε από το Εμπορικό τμήμα του Γυμνασίου της Αχιλλοπουλείου Σχολής. Το 1952 προσλαμβάνεται ως υπάλληλος στα καταστήματα γουναρικών του Έλληνα επιχειρηματία Σιστοβάρη και σε μικρό χρονικό διάστημα αναλαμβάνει τη διεύθυνσή τους έως το κλείσιμό τους το 1971 λόγω επαναπατρισμού του ιδιοκτήτη στην Ελλάδα.
Το 1952 επίσης γίνεται μέλος του ερασιτεχνικού θεατρικού συγκροτήματος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής και την ίδια χρονιά επίσης ξεκινά να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας συμπαρουσιάζοντας με τον κ. Σπύρο το παιδικό πρόγραμμα «Η γωνιά του παιδιού»,το οποίοι αργότερα ανέλαβε να παρουσιάζει μόνη της και στην πορεία επίσης τις εκπομπές «Κατ’ εκλογή των ακροατών», «Τραγούδια και εκπλήξεις» , «Το κοκτέιλ της Κυριακής», «το θέατρο της Τρίτης», «Ο σύλλογος των ακροατών» και εντός του ήδη υπάρχοντος παιδικού προγράμματος το νέο επιμορφωτικό σκέλος «Στη γωνίτσα μας μάθε κι αυτό».
Το 1984 και στα πλαίσα των εορτασμών των 50 χρόνων της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας παρασημοφορήθηκε από την διεύθυνσή της για την προσφορά της στο Ελληνικό πρόγραμμα επί 32 ολόκληρα χρόνια. Συνέχισε τη μακρόχρονη πορεία της στο ραδιόφωνο κλείνοντας 49 χρόνια υπηρεσίας και άφησε την τελευταία της πνοή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001 στη χώρα που γεννήθηκε.
*Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου παρουσίασε αφιέρωμα στη «Θεία Δέσπω του Καϊρου», στις 8 Ιουνίου του 2017, σε επιμέλεια του Διευθυντή του κ. Χρίστου Παπαδόπουλου με υλικό αρχείου που του παραχωρήθηκε από την οικογένεια της Δέσποινα Ζαμπάφτη.