Ο Χόσνι Μουμπάρακ, πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
Ο Μουμπάρακ είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πριν από μερικές εβδομάδες. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο, στο Κάιρο. Ο γιος του, Άλαα είχε δηλώσει το Σάββατο ότι εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Είχε κυβερνήσει την Αίγυπτο για τρεις δεκαετίες, προτού σαρώσουν την Αίγυπτο μαζικές διαδηλώσεις. Τον ανέτρεψε ο στρατός, το 2011. Μετά την ανατροπή του, ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε δικαστεί πολλές φορές. Κρίθηκε ένοχος για εμπλοκή στον θάνατο διαδηλωτών κατά την Αραβική Άνοιξη. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε έπειτα από νέα δίκη και είχε αφεθεί ελεύθερος τον Μάρτιο του 2017.
Πρόεδρος μετά τη δολοφονία του Σαντάτ
Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε επιβιώσει από πολλαπλές απόπειρες δολοφονίες, είχε μείνει στην εξουσία περισσότερο από κάθε άλλον μετά τον Μεχμέτ Αλή Πασά- που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Αιγύπτου- και κατέστειλε ένα κύμα τρομοκρατίας ισλαμιστών φονταμενταλιστών.
Τελικά, ανατράπηκε έπειτα από ένα σοκαριστικό κύμα λαϊκού ξεσηκωμού, την Αραβική Άνοιξη. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2011, έπειτα από 18 ημέρες που εκατομμύρια κόσμου ήταν στους δρόμους. Μετά την παραίτησή του, ο κόσμος απαίτησε να ερευνηθεί για διαφθορά, αλλά και να του καταλογιστούν ευθύνες για τους πάνω από 800 νεκρούς κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, όπως και έγινε.
Η άνοδός του στην εξουσία περιγράφεται ως ατύχημα. Ισλαμιστές ακραίοι αξιωματικοί του στρατού πυροβόλησαν και σκότωσαν τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ, το 1981, ενώ αυτός παρακολουθούσε παρέλαση. Ο τότε αντιπρόεδρος του Σαντάτ, Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν δίπλα του.
Το σενάριο που παρουσίασε στο έθνος, αλλά και τη Δύση, όταν έγινε πρόεδρος ήταν το εξής: ή θα έμενε στην εξουσία, ή θα επικρατούσε το χάος. Κέρδισε την υποστήριξη της Δύσης, κυρίως επειδή παρέμεινε δεσμευμένος στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του και επειδή πίεζε για επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ- Παλαιστίνης.
Όταν έγινε πρόεδρος, διατήρησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά τη δολοφονία του Σαντάτ. Νόμος που περιόριζε τις πολιτικές ελευθερίες και επέτρεπε τις συλλήψεις και κρατήσεις χωρίς κατηγορίες. Ο Μουμπάρακ επανεξελέγη στις εκλογές του 1987, 1993, 1999 και 2005.