Όταν γεννιέται ένας διάδοχος βασιλικού οίκου φυσικό είναι η χώρα στην οποία κάποια στιγμή θα βασιλέψει να περνά στιγμές ευδαιμονίας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να συμβεί διαφορετικά και με τον συνεχιστή της δυναστείας του Μωχάμεντ Άλη, Φαρούκ Α΄, γιο του Σουλτάνου της Αιγύπτου Φουάτ Α΄ και της Σουλτάνας Ναζλί Σαμπρί, που διαδέχθηκε το 1936 τον πατέρα του υπό τον τίτλο «Η Αυτού Μεγαλειότης Φαρούκ Ι, με τη χάρη του Θεού, Βασιλέας της Αιγύπτου και του Σουδάν, Κυρίαρχος της Νουβίας, του Κορδοφάν και του Νταρφούρ».

Γράφει ο Ν Νικηταρίδης, ερευνητής της ιστορίας των Αιγυπτιωτών

Ο Φαρούκ γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1920 και το χαρμόσυνο γεγονός έγινε γνωστό στην επικράτεια από τους κανονιοβολισμούς των φρουρίων τη μεσημβρία της ίδιας ημέρας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο, συνελθόν άμα τη αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης, διέταξε όπως ριφθούν σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια εικοσιένας κανονιοβολισμοί προς αναγγελία του γεγονότος στον πληθυσμό, ενώ δόθηκε άδεια αργίας σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, με τις τράπεζες να αργούν. Η δε πρωτεύουσα σημαιοστολίστηκε.

Ο Φουάτ για τη γέννηση του πρίγκιπα διαδόχου προσέφερε 10.000 λίρες στους φτωχούς Αλεξανδρείας, Καΐρου και στις πρωτεύουσες μουδηριών και διοικητηρίων, 1.600 λίρες για τις κυριότερες φιλανθρωπικές εταιρίες και 800 λίρες για τη διανομή κρέατος στα μεγάλα τεμένη του Καΐρου.

Το όνομα Φαρούκ που δόθηκε στον πρίγκιπα έφερε ο δεύτερος Χαλίφης του Ισλάμ, Ομάρ ελ Φαρούκ. Η δε λέξη «Φαρούκ» στα αραβικά σημαίνει : Δίκαιος, διακρίνων το καλό από το κακό.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση πολλοί επίσημοι, πλήθος Ουλεμάδων, δημοσίων υπαλλήλων και προκρίτων μετέβησαν στα ανάκτορα και ενεγράφησαν στο βιβλίο των επισκεπτών, ενώ ο Ουάχμπι Πασάς και οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Σίρρυ Πασά, πήγαν στη βασιλική κατοικία και συνεχάρησαν το Σουλτάνο.

Φυσικά και οι Αιγυπτιώτες δεν θα μπορούσαν παρά να συμμετάσχουν στη χαρά του αιγυπτιακού λαού. Έτσι, οι παροικίες Αλεξανδρείας και Καΐρου εκδήλωσαν τη συμπάθεια τους για τη γέννηση του πρίγκιπα με την ανύψωση της κυανόλευκης από πολλά ελληνικά καταστήματα και από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τα κοινοτικά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Ποιος άραγε να σκεφτόταν εκείνη την ημέρα πως 32 χρόνια αργότερα ο Φαρούκ θα ανατρεπόταν από τη Νασερική Επανάσταση και εξόριστος θα πέθαινε στη Ρώμη το 1965, προσθέτοντας μία πράξη πραγματικότητας στα δικά του λεγόμενα, αφού είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως τελικά πέντε μονάχα βασιλείς θα παρέμεναν στον κόσμο: Εκείνος της Αγγλίας και οι τέσσερις της τράπουλας…

Πηγές: «Ταχυδρόμος», Αλεξάνδρεια 30-12/2/1920, 31-13/2/1920, 1-14/2/1920