Κόντρα στο διεθνές κύμα και ανεπηρέαστη από το coronavirus-effect αποδεικνύεται η οικονομία της Αιγύπτου, καθώς ο μη-πετρελαϊκός PMI εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, πάντως, εξαιτίας του κορονοϊού και η απασχόληση σε φθίνουσα τροχιά.
Ειδικότερα, ο PMI της IHS Markit αυξήθηκε σε 51,4 τον Οκτώβριο του 2020 από 50,4 το Σεπτέμβριο. Η τελευταία ανάγνωση σηματοδότησε τη δεύτερη μηνιαία επέκταση στον τομέα στην ιστορία και την υψηλότερη μέτρηση από τον Δεκέμβριο του 2014.
Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής επιταχύνθηκε. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα έξι ετών, λόγω των υψηλότερων πωλήσεων στην εγχώρια αγορά και της έντονης αύξησης των νέων παραγγελιών για εξαγωγές.
Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση των καθυστερήσεων για τον έκτο συνεχόμενο μήνα, τονίζοντας περαιτέρω πίεση στην παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, το επίπεδο της απασχόλησης υποχώρησε για τον δωδέκατο συνεχή μήνα, προκαλώντας ανησυχία.
Ο πληθωρισμός τιμών εισροών επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 13 μήνες, λόγω της ταχύτερης αύξησης του κόστους αγοράς και της έντονης αύξησης των μισθών. Ως αποτέλεσμα, το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2019.
Το επιχειρηματικό κλίμα, από την άλλη πλευρά καταγράφηκε στο κατώτερο επίπεδο από τον Μάιο, καθώς οι εταιρίες εξέφρασαν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη. Η προοπτική αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έξαρση και στην Αίγυπτο, υπονομεύοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI®) δημοσιεύεται κάθε μήνα στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως. Οι τιμές παρέχουν πληροφορίες για τις οικονομικές συνθήκες σε όλους τους κλάδους παραγωγής και υπηρεσιών, καθώς οι εθνικές τιμές του δείκτη PMI για τους αντίστοιχους τομείς βασίζονται στις απαντήσεις ανώτερων στελεχών υπευθύνων προμηθειών (ή παρόμοιων) σε περισσότερες από 400 εταιρείες για κάθε έρευνα.
Πηγή: crisismonitor